Диаграма на електрическото окабеляване в кухнята

И така, сложността на създаването на схема за кухненско окабеляване е, че никога не знаете със сигурност къде ще бъдат инсталирани всички домакински уреди и какъв трябва да бъде точният брой изходи за връзката му. По правило тази стая трябва да има поне 6 инсталирани търговски обекта: за връзка с плота, хладилник, микровълнова печка, чайник, аспиратор и съдомиялна машина. Освен това може да има такива кухненски уреди като тостер, бавна готварска печка и дори малък телевизор на стената. Ето защо схемата на окабеляване в кухнята в Хрушчов или в къщата трябва да бъде внимателно обмислена и в същото време доста мощна. По-нататък ще представим на вашето внимание най-оптималните варианти за поставяне на контакти и съвети за избор на кабел за окабеляване на електричество в панел и частна къща.

Веднага отбелязваме, че според SP 256.1325800.2016 стр. 15.28 (според SP 31.110 стр. 14.27) в кухните на апартаментите трябва да бъдат инсталирани поне 4 гнезда за 10 (16) ампера и ако имате къща с електрически печки, можете да свържете се директно към мрежата (кабел към клемния блок) или чрез поляризиран конектор (гнездо).

За начало ви препоръчваме да разгледате следните проекти за местоположението на търговските обекти във всички най-популярни зони в кухнята:Оформление на всички електрически точкиТочки за свързване на домакински уреди

Не е задължително извършване монтаж на контакти където и да е показано на снимката. Първо, това ще изисква инсталирането на много прекъсвачи, които няма да се поберат в панел с малък апартамент. Второ, малко вероятно е вашата кухня да разполага с всички предоставени домакински уреди.

Препоръчваме да инсталирате поне 6 електрически контакта в кухнята и 3 от тях да са над плота, както е показано в схема на окабеляване на двустаен апартамент по-долу. В същото време гнездата трябва да са на разстояние около 60 сантиметра от мивката и е важно пръските от вода да не падат върху тях. Прочетете повече за това в статията - https://our.electricianexp.com/rozetki-na-kuxne.html.

Схема на свързване в двустаен апартаментПроект за електрическо окабеляване

Що се отнася до осветлението, се препоръчва използването на ключ с два ключа, който ще контролира осветлението на двете най-важни кухненски зони: работната (над плота) и основната (в центъра или по периметъра на тавана). Ако вече използвате готов проект за електрическо окабеляване в стаята, препоръчваме ви да разчитате на тази схема на окабеляване за кухнята на панел и частна къща:

Типичен кухненски електротехник дизайн

В схемата за окабеляване, предоставена по-горе, няма толкова много контакти, и в същото време тяхното местоположение е много удобно за свързване на всички домакински уреди.

Според SP 256.1325800.2016 стр. 10.2 (SP 31.110 - стр. 9.2) секцията на кабелната сърцевина за електрическа печка трябва да бъде не по-малка от 6 квадратни метра. мм, като същевременно вземете предвид неговата реална мощност и проверете дали 6 квадратни метра са достатъчни. мм. секция.

Що се отнася до защитната автоматизация - прекъсвач и RCD, тяхната оценка трябва да бъде правилно изчислена. за как да изберем RCD и как да изберем прекъсвач, ни се разказва в отделни статии.Най-често машина 16А се поставя на гнезда, 10А на осветление, а на мощен домакински уред рейтингът на прекъсвача се изчислява индивидуално. RCD поставят ток на изтичане от 30 mA и номиналния ток на стъпка повече от прекъсвача.

Номинали за машини за окабеляване на кухня

Брой контакти и ключове

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как трябва да изглежда план за окабеляване на кухнята. Можете да разберете повече информация за избора на компоненти, включително кабелната секция за контакти и ключове, в статията: какво трябва да бъде окабеляването в кухнята, която също обсъди видео инструкциите за инсталиране на електричество направете сами. Надяваме се, че предоставените схеми за окабеляване в кухнята са ви били полезни и полезни при електрическата работа.

(21 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар