Как да получите професия електротехник?

Професията електротехник беше и ще бъде търсена, защото всяка година потреблението на електроенергия само се увеличава и електрическите мрежи се разпространяват все повече и повече на планетата. В тази статия искаме да кажем на читателите как да станат електротехник от нулата, къде да започнат и къде да учат, за да бъдат професионалисти във вашата област.

Разновидности на професията

На първо място, трябва да се отбележи, че електротехникът може да бъде електротехник, инженер по електроника, електротехник, електроинженер, конструктор, електротехник, електроинженер или дори енергиен инженер, ако вземете цялото. Както знаете, всяка професия има свои собствени характеристики. За да станете електротехник, за начало трябва да изберете подходяща специалност за себе си, с която в бъдеще решавате да свържете добре живота си или отделен период от време.

Разновидности на професията

Нашият съвет е, ако наистина се интересувате от всичко, свързано с електроенергията, е по-добре да планирате предварително, избирайки перспективни области, които са ключът към научния и технологичен прогрес. Много интересна работа днес е професията на дизайнер на електрозахранване или диагностик на автомобилен електротехник.

Откъде да започнете обучение?

Днес можете да станете електротехник от нулата, като се обучавате в университет, техникум, колеж, професионално училище или дори в специални спешни курсове. Това не означава, че висшето училище е основата, чрез която можете да станете професионален електротехник. Доста специалисти обикновено са самоуки, завършили колежа, за да получат кора и да получат работа в предприятието.

Помислете за някои от най-популярните начини за придобиване на професия електротехник:

 1. Университет. Продължителността на обучението е от 4 до 5,5 години. Завършилите могат да бъдат инженери, като преминат най-напреднал теоретичен и практически курс. Обучението може да е безплатно.
 2. College. При постъпване след 9 клас курсът на обучение е от 3 до 4 години. След 11 клас учениците ще трябва да учат от 1,5 до 3 години. Квалификацията, която завършилите получават, е техник. Има възможност да се учи безплатно.
 3. Колеж, професионално училище - обучение от 1 до 3 години. След дипломирането можете да станете електротехник, който ремонтира електрическо оборудване. Както в двата предишни случая, образованието е безплатно.
 4. Спешни курсове - от 3 седмици до 2 месеца. Най-бързият начин да станете електротехник от нулата. Днес можете да научите професията дори онлайн благодарение на Skype конференции и индивидуално обучение. Цената на курсовете варира от 10 до 17 хиляди (цени за 2017 г.).
 5. Самостоятелно проучване. Подходящ само ако искате да станете електротехник у дома. Има много книги, платени курсове и дори сайтове като нашия. my.electricianexp, където можете да научите почти всичко, за да можете самостоятелно да извършвате проста работа с окабеляване. Ще се спрем на този метод, който ви позволява да станете компетентен електротехник от нулата.

Също така препоръчваме да гледате видео, което ясно показва откъде да започнете да станете електротехник у дома:

Първи стъпки към ученето

Няколко думи за самоук

Ако се интересувате от професията на електротехник само с цел да извършите самостоятелно прости електроинсталационни работи, тогава ще бъде достатъчно да изучите целия материал от книги и видео курсове, а след това да извършите прости връзки и ремонти от малък. Често сме срещали доста компетентни електротехници, които изпълнявали сложна работа без образование и можем да кажем с увереност, че са се справили много професионално. В същото време се натъкнаха мъки електротехници с висше образование, които езикът не смее да нарече инженери.

Всичко това води до факта, че е възможно да станете електротехник у дома, но все пак няма да навреди да консолидирате знанията, придобити чрез преминаване на курсове. Друг начин да научите всички необходими умения е да попитате помощник електротехник за строителна площадка. Можете също така да рекламирате в различни форуми, за които сте съгласни безплатно или за малък процент от печалбата, за да помогнете на електротехниците на „шабат“. Твърде много експерти няма да откажат помощ, като например „повишаване на пода“, скривалище или нещо друго, което да помогне за няколкостотин. Вие от своя страна ще можете да натрупате опит, наблюдавайки работата на господаря. След няколко месеца такава взаимоизгодна работа можете сами да започнете да включвате контакти, машини или дори да ремонтирате тела. И тогава само опитът и новите предмети ще ви помогнат да станете добър електротехник без образование.

Електротехник с колега

Е, последното, което препоръчваме, е да научите основите според нашите съвети. За начало можете да изучите рубриката електрическо окабеляване, след това отидете на полезни съвети и така нататък във всички раздели. В допълнение към това няма да навреди да изучаваме книги, за които също ще говорим и ще намерим подходящ видео курс. В резултат на това, ако има желание и сте внимателни към всички поставени задачи, да станете електротехник у дома със сигурност ще работи.

За да разберете перспективите на такава професия, днес има много адвокати, икономисти и други специалности, където умственият труд е по-необходим. Но работната сила силно липсва в предприятията. В резултат на това с голямо желание можете да се научите и да намерите добре платена работа, ако наистина се покажете като специалист. Средната заплата на електротехника за 2017 г. е 35 000. Като се имат предвид допълнителните работни места на непълно работно време при повикване и увеличението на освобождаването от отговорност, няма да е трудно да спечелите много повече - от 50 000. Тези цифри вече изясняват картината, обещава ли да стане електротехник.

В допълнение към всичко по-горе, бих искал да препоръчам няколко източника на информация:

 1. Какъв инструмент трябва да има електротехник? - минимален набор трябва да присъства при вас от самото начало на обучението.
 2. Електричество и сигурност - раздел, в който разглеждаме всички нюанси и опасни ситуации, за които вие като начинаещи трябва да знаете. Не забравяйте, че професията електротехник има своя основен недостатък - работата е опасна, защото ще се справите с токов удар.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това откъде да започна да ставам електротехник. Надяваме се, че след като прочетете статията, ще можете да решите къде да се обучавате и дали ще бъде правилно да свържете живота си с такава професия.

Първи стъпки към ученето

(31 гласа)
Зареждането ...

15 коментара

 • Александър

  Специалността на електротехник от всяка категория, от електротехник до електроинженер и дизайнер, изисква специални качества на човек. Това се дължи на голямата опасност от електричество - тя е невидима и няма свойства за откриване от човешките сетива, тоест се проявява напълно неочаквано - чрез електрическата проводимост на околната среда и известни проводници, проводници.Следователно човек, избиращ тази професия, трябва да има балансирана нервна система, да бъде естествено обмислен, предпазлив, небрежен, да има добра памет.
  Спомням си случай, когато опитен инженер за настройка, при преминаване по искане на тестер, започна да проверява напрежението в отворен изход, сондите се затвориха поради бързане и се образува облак от плазма, който сериозно изгори ръцете и лицето му (тъй като изходът в тази фабрика беше свързан директно с високотокови предпазители) , Така че тази специалност е близка до полетната или дори космическата специалност.

  отговор
  • Admin

   Благодаря ви за толкова точно допълнение!

   отговор
  • ptnhlo

   Искате ли 16 000 електротехници да ремонтират въздушни линии?

   отговор
 • жури

  Познаването на физиката, особено закона на Ом, не боли.

  отговор
 • Paul

  Електротехник, добра професия и винаги е в търсенето!

  отговор
 • Constantin

  Слушайте момчета глупав въпрос: ако сложа гумени обувки и затворя 220V верига, ще ме убие с електрически ток, а? Аз съм студент и знам, че човек е товар и ток протича през проводника само когато веригата е затворена и все още има заземяване. Но ако премахна земята, тогава според идеята токът няма да мине през мен или все още не е ????

  отговор
  • УЖАС

   Въпросът е голям .... или студент по хуманитарни науки ....
   За формулировката ".. затворете веригата до 220v ..." е безсмислено ....
   С какво ще затворите (N на L? Или просто вземете фазовия проводник с ръка?)?
   Чрез какво ще се затвориш (с метален предмет? Или през себе си?)?

   Електрическите богове отмъщават по няколко начина:

   1 - ток преминава през сърцето ... .. е необходим много малък ток, така че сърцето да "скочи" от ритъма и да спре ...
   ако вземете с една ръка за фазата, а с втората за неутралния проводник .... тогава ботовете ще трябва да бъдат заменени с бели чехли ... независимо дали са или не ...
   Ако докоснете фазовия проводник с една ръка, тогава ботовете ще спестят .... вероятно ... ако имате късмет ...

   2 - ток преминава през тялото .... силен ток ... гърчове и механични повреди на чревните жлези се появяват поради неконтролирани мускулни гърчове .... разкъсва сухожилието и откъсва вътрешните органи ....

   3- токът е толкова голям, че експериментаторът се превръща в „Булбулатор“ - започват термични изгаряния, кипене на течности, пържене на месо, карбонизация и други ужаси ... ако има условия за това, тогава ботовете в повечето случаи само да успокоят нервите ...

   По-добре е човек, който задава такива въпроси, да стои далеч от електричеството ...

   отговор
   • Сергей

    По правило това, което влиза в контакт най-бързо, започва да се нагрява. Така, докато става въпрос за карантии, ръка или крак, например, вече ще изгорят и „ще паднат“.

    отговор
   • Андрей 37

    Така че не разбрах ... ако се обуя в гумени обувки и ще се справя с фазата, ще бъда ли подложен на ток?
    Как може да премине токът, ако няма заземяване?

    отговор
    • неизвестен

     Млади човече, ти си глупак и не знаеш нищо за тока !!!
     Всеки ще ви убие, заземяването е защита срещу неволни електрически удари и това не е факт, който ще помогне

     отговор
 • максима

  Няма да влизам в спор, защото съм нов в този бизнес, но човек трябва да бъде изключително внимателен с това. Нямам специално образование. По принцип съм инженер по професия и взех спешни курсове за 2 месеца за електротехник. Приятел се уредил за асистент в неговото предприятие. Когато вече повече или по-малко се втурна в това, той започна да търси работа. На Авито също предложиха помощник, но на друго, по-развито предприятие. Съгласих се (не за нищо, че публикувах автобиографията). Докато работя само 3 месеца, аз се присъединявам към работата.

  отговор
 • победител

  Съпругът ми е автотехник. Въпреки че получи диплома по електротехника. Прочетох някъде по Avito, че хората се нуждаят от автосервиз. Отидох (не се обадих, не писах, а отидох), за да поискам възможност да се сдобия с асистент или по някакъв начин да се уча. Затова го взеха. При втория опит.

  отговор
 • Куаниш

  Добър ден. Работя като електротехник. Занимавам се с електрическа инсталация и поддръжка на офис помещения и жилищни сгради. Неучил адвокат по съвет на роднини. Тъй като учех много слабо в училище и в университета, диплома по право лежи наоколо у дома. Около 4-5 се занимавам с електричество, няма проблеми и печеля не лошо.

  Накратко, какви книги и учебници трябва да прочета, за да стана дизайнер? Благодаря за по-рано.

  отговор
 • Vasurik

  Уважаеми автори забравих да опишагодишен Излагане на знания за туберкулоза

  и какво заплашва, когато не изпълни

   

  отговор

Добавете коментар