Схема на свързване на електроден котел за 220 и 380 волта

Наскоро разказахме как сами да си направите електроден котел, Наистина интересна идея, защото не се отделя толкова време за създаването на устройство, а освен това за това се използват импровизирани инструменти. Днес бих искал да ви разкажа за това какви са схемите за свързване на електродния котел към електричество и отопление. Факт е, че този тип бойлер може да има мощност или 3, или 9 кВт. Ако в първия случай е подходяща мрежа от 220 волта, тогава с 9 киловата човек не може да направи без трифазно окабеляване. Сега ще разгледаме две опции за връзка!

Еднофазна мрежа

Ако мощността на устройството е малка (максимум 7 кВт), е позволено да го свържете към 220 V. В този случай се препоръчва да се проведе фазата за пробиване на машината и нула директно от шината на разпределителното табло. Също така е необходимо да се свърже заземяване към тялото на бойлера, за да се предпази от токов удар.

Така че, най-простата електрическа верига за свързване на електроден котел за отопление е следната:Монтаж чрез магнитен стартер

Магнитен превключвател опростява управлението на оборудването. Когато температурата на термостата надвиши зададената точка (или обратното спадне по-долу), магнитният стартер ще включи / изключи електрическия котел. Това е много удобно и ви позволява да направите отоплителната система автоматична.

Нагревателят за вода е свързан към отоплителната система, както следва:Домашна отоплителна система

Трифазна мрежа

Ако искате да свържете електрически котел с голяма мощност, трябва да използвате три фази. Схемата за свързване на йонния котел с мощност 380 волта трябва да бъде следната:Връзка към три фази

Тук окабеляването е малко по-сложно. Както можете да видите, трите фази първо отиват към машините и от един фазов проводник направиха клон на жицата в отделна еднополюсна машина, която обслужва циркулационната помпа. От прекъсвача мощността преминава към магнитния стартер, а от него към клемите на котела. Нулевият проводник е свързан към всяко устройство поотделно: помпа, регулатор на температурата, бойлер. Не забравяйте за заземяването, трябва да го свържете със собствените си ръце към специален терминал на калъфа.

Можете също да гледате няколко популярни схеми за връзка във видеото:

Преглед на опциите за връзка

Ако се интересувате от схемата на свързване на електродния котел като резервен източник на отопление, препоръчваме ви да се запознаете с тази опция за инсталиране:Резервно отопление у дома

Проводниците са свързани по един от горните начини, или към 220, или към 380 V. Препоръчваме ви също да гледате видеото, което ясно показва целия процес на инсталиране:

Свързване на котела към мрежата

Така че ние сме предоставили типични схеми за свързване на електродния котел за отопление към електричеството и самата отоплителна система. Популярен производител на бойлери - компанията Galan препоръчва всяка фаза в трифазна захранваща мрежа да води през отделен еднополюсен прекъсвач.По този начин е възможно ръчно да се регулира мощността на отопление, изключване или, обратно, включително мощност към всеки електрод.

Прочетете също:

Преглед на опциите за връзка

Свързване на котела към мрежата

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар