Инструкции за свързване на моментален бойлер

Ако във вашия апартамент или частна къща има чести случаи на изключване на топла вода, тогава можете да излезете от ситуацията, като инсталирате и свържете сами електрически мощен бойлер. Това устройство е миниатюрна версия на котела и има абсолютно идентичен принцип на работа - студената вода преминава през нагревателя, нагрява се и се подава до желания кран. След това ще разгледаме стъпка по стъпка технология за свързване на моментален бойлер към мрежата и водоснабдяването.

Стъпка 1 - Подготовка за инсталиране

Първата стъпка е да проверите собственото си окабеляване и да определите дали той може да издържи натоварванията от това устройство. Днес на пазара има продукти с мощност от 2 до няколко десетки киловата. Ако в първия случай устройството може лесно да се включи в електрическа мрежа, тогава може да се наложи напълно нагревател на мощност подмяна на окабеляване в апартамента, Също така е необходима подмяна, ако окабеляването без заземяване е твърде старо, което често се среща в страната. Ако наскоро сте направили ремонт и сте сменили изцяло електропровода, ще бъде достатъчно да донесете отделен кабел за връзка от разклонителната кутия, за който ще говорим малко по-ниско.

Модел Electrolux

Модел Electrolux

Освен това ще е необходимо да се подготви инструмент за инсталиране на корпуса на стената: електрическа бормашина, чук, инструмент за събличанеотвертка и комплект гаечни ключове.Инструмент за изграждане

От материалите за свързване на електрически моментен бойлер към мрежата и водоснабдяването, не забравяйте да подготвите лента FUM, подходяща за ампераж RCD, трижилен меден проводник с подходящо напречно сечение или изход със заземяване, тройник за металопластмасови тръби с подходящ диаметър и маркуч с метална оплетка (може да не е необходимо).

Що се отнася до диаметъра на жицата, тук препоръчваме да произвеждате независимо изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и токза да изберете най-подходящата стойност за текущия товар.

Веднага можете да гледате визуална видео инструкция за свързване на моментален бойлер към мрежа от 220 волта:

Свързваме еднофазен бойлер самостоятелно

Стъпка 2 - Закрепете корпуса към стената

Тук всичко е просто - ние избираме подходящо място за инсталиране на електрически мощен бойлер и пробиваме отвори за неговото закрепване. Обикновено са включени или скоби, или специални панти. Единственото, но много важно условие - устройството трябва да бъде фиксирано идеално равномерно във всички равнини. Дори и леко изкривяване може да доведе до отказ на нагревателя (нагревателният елемент няма да бъде напълно покрит с вода и след известно време ще изгори).Монтаж на плочки в банята

Най-често моменталните бойлери се инсталират в кухнята (за миене на съдове) или в банята (за къпане). В първия случай, поради малките размери на устройството, той може да бъде инсталиран под мивката, а във втория случай - под мивката, което също така ще спести свободно пространство. Във всеки случай пробиването е незаменим, затова подгответе правилния свредло - за бетон за плочки или за дърво за монтаж върху дървена стена.

Стъпка 3 - Свържете се към захранването

Свързването на електрически моментен бойлер с мрежата със собствените си ръце не е трудно. Трябва сами да премахнете защитния щит и да поставите и трите проводника в клемния блок, както е показано на снимката. Непременно следвайте цветни маркировки проводници и според обозначението, свържете всички ядра към необходимите конектори.Терминални блокове

Забранено е да се извърши монтаж, ако няма заземяване в стаята, като Имате работа с опасна връзка: вода + електричество. Най-малкото текущ теч може да е последно за вас, ако не е осигурена връзката на заземяващия проводник. Освен това е необходимо допълнително да се защити уредът, като се свърже чрез RCD, който работи само при откриване на ток на теч. Трябва да свържете RCD към разпределителното табло, така че той да контролира цялата линия, която отива към моменталния ви бойлер.

Схема на свързване в банята

Схема на свързване в банята

Стъпка 4 - Свързване към водната система

Тук всичко е не по-малко просто - на изхода от кутията има две дупки. Първият е необходим за свързване на студена вода, вторият - за извеждане на гореща. Свързването на маркучите не е трудно, много по-важно е правилно да се определи точката на "хранене".Опции за свързване с вода

Ако решите да инсталирате електрически моментален бойлер за известно време в банята, по-добре е да го свържете към маркуча за душ (под душа), просто като фиксирате дюзата към смесителя, както е показано на снимката.Стенен монтаж в банята

Ако искате да използвате устройството за непрекъснато нагряване на вода, свържете се директно към водопровода, през тройник със спирателен кран и маркуч с метален плит. В този случай ще бъде възможно да се изключи водата по време на ремонта, така че подмяната на резервни части да е удобна.

Експертни съвети

Обръщаме вашето внимание на факта, че е необходимо да свържете душ глава, която се доставя с комплекта, към изхода на топла вода от нагревателя. Факт е, че тази дюза има специални тънки дюзи, които не затрудняват нагряването на водата. Ако изберете своя дюза с големи дюзи, водният поток може да се увеличи и бойлерът няма да има време да свърши своята работа.

Какво трябва да се има предвид при работа

Е, последното нещо, което бих искал да кажа, е да работите правилно с устройството. Мнозина, които са инсталирали този тип бойлер, се оплакват от неговия отказ във времето, като се позовават на лошото качество на продукта. Всъщност проблемът не е в качеството на покупката, а в небрежността на този, който я използва. Проблемът е, че дори инструкциите подчертават препоръката за използване на нагревател - когато изключвате, първо изключете самото устройство, а след това поливайте. И обратно - когато включите, първо отворете студена вода и след това свържете оборудването към мрежата. С тази операция вероятността нагревателят да изгори е сведена до минимум.

Това е цялата технология за инсталиране и свързване на електрически моментален бойлер със собствените си ръце. Както можете да видите, няма нищо сложно и дори електрическа кана може да се справи с такава инсталация!

Прочетете също:

Свързваме еднофазен бойлер самостоятелно

Експертни съвети

(6 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Сергей

    Защо фазовият проводник в блока на моменталния бойлер е показан в син цвят? , а нулата е показана в червено. специално или грешка? не е наред

    отговор

Добавете коментар