Правилно свързване на звънеца на вратата в апартамента

Темата на нашата статия днес е технологията за свързване на електрически звънец. Рано или късно ще трябва да инсталирате ново или да замените старото устройство. Колкото и да е странно, но може да имате затруднения с объркването в проводниците, което по правило трябва да бъде 4. След това ще ви кажем как да свържете звънеца на вратата в апартамент или къща, като прикрепите всички необходими диаграми и снимки към инструкциите.

Съдържание:

Безжичен

Най-лесно е да свържете безжично обаждане, като това не изисква окабеляване. Най-често бутонът и основното устройство работят на батерии, така че всичко, което трябва да направите, е да фиксирате всички елементи към стената. Бутонът може да се постави на двустранна лента или да се пробие малък отвор в стената и да се задвижва с дюбели-нокти. Самият звънец на вратата също може да бъде монтиран на стената или просто да се постави върху шкаф в подходящо помещение. В някои модели безжични устройства бутоните работят на батерии, а основният модул трябва да бъде включен в контакт, както е показано на снимката по-долу. В този случай не трябва да има трудности при свързването.

Безжичен модел

Между другото, се препоръчва да инсталирате бутона на височина 1,5 метра от пода. Тази височина се счита за най-удобната за включване / изключване на сигнала. Що се отнася до оптималното височина на монтаж на гнезда от пода, говорихме за това в съответната статия.

Явното предимство на безжичния модел

Wired

Много повече въпроси възникват, ако трябва да свържете електрически звън на врата към 220 волтова мрежа. В този случай стъпките са подобни. свързващ светлинен превключвател - фазата започва да се прекъсва до бутона, а нулата преминава директно към основното устройство. Можете ясно да видите свързването на проводниците на тази диаграма:

Електрически инсталации

Така че, ако сте се установили в нова сграда или искате да инсталирате звънец в къщата, тогава продължете както следва:

 • Изберете най-подходящите места за инсталиране на бутона и основното устройство.
 • Изключете устройствата за въвеждане на таблото.
 • Направете дупка в стената, за да положите кабела, който ще свързва елементите на веригата. За да не се натъкнете на други проводници по време на чифтосване, препоръчваме ви да разберете как да намерим жица в стената.
 • От готовия отвор плъзнете строб до мястото на инсталиране на бутона и звънеца на вратата. Можете да направите без този етап, ако провеждате открито окабеляване кабелни канали.
 • Фиксирайте всички елементи по стените, незабавно отстранете предния капак, така че да имате достъп до клемите за свързване на проводници.
 • Свържете нулата директно към основното устройство.
 • Свържете фазата на бутона с фазата на звънене.
 • Свържете фазата от звънеца към съответния терминал в разклонителната кутия.
 • Ако апартаментът има заземяване и в основния блок присъства същия терминал, не забравяйте да заземете звънеца.
 • Проверете връзката и включете машините на щита. Проверете дали устройството работи.

Кабелен модел

По този начин можете да свържете звънеца на вратата в апартамента със собствените си ръце. Понякога трябва да замените устройството и технологията на свързване ще бъде малко по-различна.В случай на подмяна ще видите, че 4 проводника излизат от стената към апартамента. Първо трябва да решите кой проводник е отговорен за какво. За да направите това, препоръчваме да използвате индикатора. Относно, как да използвате индикаторна отвертка казахме в съответната статия

Така че, като се обадите на всички проводници, най-вероятно картината ще бъде следната - на един от проводниците ще намерите напрежение 220 V, други няма да звънят. Това означава, че от стената тръгват:

 1. фаза от мрежата 220 (индикаторът работи върху нея);
 2. нула от мрежата 220;
 3. жицата, която отива към бутона;
 4. жица, идваща от нея.

За да свържете разговор със собствените си ръце, първо трябва да изключите светлината в апартамента и след това да свържете 1-ви и 3-ти проводник. Съответно трябва да свържете втория и четвъртия проводник към основното устройство, след това да включите машините на панела и да проверите дали веригата работи.

Между другото, понякога се налага да свържете няколко бутона към един звънец на вратата. В този случай се препоръчва да ги свържете паралелно, както е показано на диаграмата по-долу:

Включване от две места

 

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да свържете звънеца на врата в апартамент и къща със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените снимки, диаграми и видеоклипове са били ясни и полезни за вас!

Ще бъде полезно да прочетете:

Явното предимство на безжичния модел

(16 гласа)
Зареждане...

15 коментара

 • победител

  Какъв електротехник мислите да приложите фаза към бутона за повикване?
  ВИНАГИ ЗЕРО НА БУТОНА!

  Отговарям
  • Admin

   Не съм съгласен с теб! Може би мислите, че на превключвателя на светлината неутрален проводник трябва да премине към пропастта, а не фазен проводник?

   Отговарям
  • Александър

   И къде взехте, че нулата трябва да пробие?

   Отговарям
   • Алексей

    Така че там, където бутонът е извън фаза. Не е безопасно да извършвате бутон с фаза

    Отговарям
    • Admin

     И така, докато превключвателят, дори и да е на "нула", фазата все пак ще бъде

     Отговарям
  • Чингиз

   Разбира се, фазата не трябва да преминава директно към повикването, а само чрез бутона. Тогава при ремонт или замяна на повикване няма нужда да прекъсвате връзката с мрежата.

   Отговарям
 • победител

  На закрито превключвателят на светлината винаги нарушава фазата.
  Но нула стига до външния бутон на електрически звънец. Това се дължи на засилените предпазни мерки за безопасност. Бобината на звънеца е съпротивление на гасителния ток. В случай на повреда на бутона, човек получава токов удар. Разликата в получаването на токов удар от чистата фаза и от фазата, преминаваща през съпротивлението на гасенето, е значителна.

  Отговарям
  • Admin

   Да, що се отнася до мен, те непрекъснато водеха до фаза на празнина във звънеца. Просто трябва разумно да подходите към инсталирането и връзката на устройството. Ако бутонът е разположен на улицата, той трябва да бъде защитен от дъжд, никой не е в безопасност от повредата на бутона и това рядко се случва. Както се казва, нормално го правя - ще бъде нормално.

   Отговарям
 • Игор Степанич

  помогнете ми моля. Искам да взема вибромотор от стар телефон и да накарам повикването да вибрира при натискане. мощност там 3.7v. истинско ли е

  Отговарям
  • марка

   Като цяло е възможно, но дали ще работи ...

   Отговарям
 • роман

  Добър ден, имам обаждане от Enchanter.Не помня коя схема събрах, но тя работи 4-6 кликвания и спира да отговаря. Трябваше да я премахна, беше време да я върна обратно, свързах я като схема с превключвател не работи, тъй като логиката също не работи . Повикване „Помощник“ с 4 изхода на проводника - 2 към превключвателя и 2 според логиката на бутон, но не работи, помогнете ми да го разбера

  Отговарям
  • Admin

   Диаграма за връзка на съветника за повикване

   Отговарям
   • роман

    Админ, мислите ли, че не съм виждал тази схема ??? Повтарям, има 4 проводника, а не 2, а не 3

    Отговарям
    • Admin

     Най-вероятно имате следната схема на свързване. Снимката не е напълно успешна, не е ясно какво има и как е свързано. Във всеки случай, ако свържете всичко по схемата, но обаждането не работи, това означава самото обаждане.

     Отговарям
 • Игор

  Здравейте! Купих електрически звънец и бутон към него. Исках да се свържа, но имаше проблем. От стената на входа на апартамента за свързване на бутона на звънеца са премахнати 3 проводника. С индикаторната отвертка може да се види, че на единия има по-силен блясък (означаваща фаза), но на другия 2 има сияние, но много по-малко, отколкото на първия, съответно на третия проводник, има по-малко сияние, отколкото на втория. Какво е? Разбивка на фаза? И как в този случай да свържете бутона на звънеца, за да не направите късо съединение? Благодаря!

  Отговарям

Добави коментар