Инструкции от А до Я за инсталиране на климатик в апартамент

През горещо лято стаята, в която работи климатикът, се превръща в блажен оазис, който не искате да напускате. Осъзнавайки всички предимства на охладения въздух, докато градът се топи от жегата, хората започват предварително, дори през зимата, да се погрижат за инсталирането на това прекрасно устройство в дома си. След като прочетете форумите с прегледи, изберете и купите правилния модел, вие се сблъсквате със следната дилема, свързана с инсталацията: направете го сами и безплатно или се обадете на частен съветник. Ако сте избрали първата опция, тогава прочетете статията, в която ще ви покажем как да инсталирате климатик в апартамент самостоятелно, а също така ще предоставим снимки и видео материали като визуални инструкции.

Монтиране на вътрешното тялоИма много видове климатици за апартамент, най-известният се нарича „сплит система“, инсталацията на която ще бъде разгледана по-късно. Състои се от 2 блока: вътрешният е изпарител, а външният е кондензатор, които са свързани благодарение на електрически кабели и 2 медни тръби, през които протича фреон. От вътрешната страна се разклонява пластмасова тръба за оттичане на кондензата.

Видеоурок, в който ще се запознаете с необходимите инструменти и най-често срещаните грешки, направени по време на инсталацията:

Стъпка по стъпка инструкции

Първо трябва да инсталирате външно тяло. Добре е, ако имате отворен балкон в апартамента си. Това ще осигури неограничен достъп до климатика. Ако решите да инсталирате климатика на балкона, който е остъклен, тогава кондензаторът е монтиран на външната стена на къщата, в който предварително направете дупки. Анкерните болтове и надеждни скоби ще помогнат за фиксирането на външната част на системата към повърхността. За да предпазите устройството от валежи, изградете козирка над него.

Преди да инсталирате климатик в апартамент със собствените си ръце, прочетете следните съвети:

  • монтажната повърхност трябва да е равна и здрава;
  • живеещи на първия етаж, монтирайте устройството на височина най-малко два метра, така че да не стане цел за крадците;
  • при избора на скоби вземете предвид, че те трябва да поддържат тегло 2-3 пъти по-голямо от теглото на оборудването;
  • живеете на горните етажи, но без балкон (лоджия), ще трябва да използвате услугите на катерачи (на снимката по-долу) или кола със специално стълбище, за да инсталирате климатик в апартамента от фасадата.

Индустриален катерач

Инсталирайки външното тяло, пробиваме дупка в стената, която е необходима за свързване на кабелите и тръбите с хладилния агент, които свързват отделните части на сплит системата. След това се монтира „хидроизолационна чаша“, където полагаме проводници и тръби. Следващата стъпка ще бъде да инсталирате самостоятелно вътрешното тяло на климатика в апартамента. Преди да посочите мястото, където го поставяте, прочетете следните препоръки:

  • кадрите между вътрешните и външните тела трябва да са не повече от седем до тридесет метра (конкретната цифра зависи от модела на самата система);
  • корпусът, разположен в апартамента, трябва да бъде разположен от други неща (по отношение на мебелите) на разстояние не по-малко от три метра;
  • за да не духате и да не се разболеете, въздържайте се от инсталиране на климатика над леглото и мястото, където работите, както и над батерии, нагреватели, камини и др.

Класификация на вътрешните тела:

  1. таван
  2. етаж
  3. Монтиран на стена

Когато инсталираме климатици за стени и тавани, ние фиксираме доста здрави скоби, върху които фиксираме устройството. С устройството на пода всичко е много по-просто: изобщо не е необходимо да се фиксира, а само да се постави на специално определено място в апартамента.

Важно! Ако подовата единица не е на ниво, всички капки за конденз ще бъдат на пода. Поставете го правилно веднага, защото след като инсталирате климатика, няма да можете да носите калъфа никъде!

Следва процесът на поставяне на специални отвори за проводници и тръби, които свързват вътрешното и външното тяло. В много случаи стените, таванът ще бъдат засенчени, а понякога и пода. Ако този процес е сложен за вас, тогава просто поставете комуникациите в пластмасова кутия, която няма да наруши интериора на апартамента.

Монтаж на външно тяло

Когато свързвате блокове с проводници и тръби, използвайте фитинги. Забранява се размотаването на фреонови тръби в ставите и огъване 2, 3 или повече пъти. Не забравяйте да пробиете собствената си линия за дренажния маркуч, за да източите кондензата от вътрешното тяло, например, на улицата. Свързвайки системата, ние осъществяваме вакуума на комуникациите, за да премахнем ненужната влага и въздух от тях. Този процес се осъществява само с помощта на специализирано оборудване. На следващо място, вие сами трябва да помислите за отделно захранване за климатика в апартамента. За да направите това, трябва да направите провеждане на скрито окабеляване (в портите) и в разпределителното табло трябва да инсталирате отделна машина. Кабели са поставени в портите.Налична схема на окабеляване

Проверете дали сте успели да направите инсталацията на климатика със собствените си ръце у дома. За да направите това, използвайте специфична тестова програма, която се активира първия път, когато включите устройството. Положителен резултат ще бъде, когато оборудването ще функционира добре, без да вибрира кутията.

И накрая, препоръчваме ви да гледате подробните видео инструкции за инсталиране на климатика със собствените си ръце, като се започне от вътрешното тяло и завърши с външното:

В тази статия сме предоставили стъпка по стъпка инструкции, както и видеоклипове и снимки, които ясно обясняват как да инсталирате климатик в апартамент или офис самостоятелно. По принцип инсталирането на такова устройство е проблемен и отговорен въпрос. Ако пропуснете някоя от инструкциите или направите грешка, можете просто да загубите скъпото си оборудване или да съсипете вече извършения ремонт.

Прочетете също:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар