Как да свържете електроцентралата към къщата?

Добър ден, скъпи читатели на сайта. Elecroexpert! Днес ще ви разкажем за това как да свържете генератора към мрежата у дома със собствените си ръце. Факт е, че свързването на електроцентралата е отговорен процес и ако направите неправилна електрическа инсталация, това може да доведе до отказ на оборудването или домашното окабеляване, да не говорим за вашата собствена безопасност. След това разглеждаме съществуващите схеми за връзка и предоставяме някои полезни съвети по темата.

Как да не го направя?

Първото нещо, което трябва да се каже, е как е забранено свързването на генератора към домашната мрежа. Някои нещастни електротехници съветват да свържете електроцентралата към най-близкия контакт на къщата, след като предварително сте изключили машините на предния панел. В никакъв случай не правете това, тъй като мощността на генератора може значително да надвишава пропускателната способност на изхода (като правило, той може да издържи не повече от 3,5 kW). Резултатът е превишаване на максималното натоварване, късо съединениеогън. Освен това, ако забравите да изключите машините на входа, тогава при подаване на електричество в мрежата резервната станция незабавно ще се откаже.

Единственият начин да направите без правилна връзка е да свържете удължителен кабел към електроцентралата и вече да включите онези електрически уреди, от които се нуждаете. Само ако резервната ви станция е с ниска мощност (до 4 кВт), е позволено да я свържете през електрически контакт. За да направите всичко правилно, не забравяйте да гледате видеото по-долу.

Правилно свързване на оборудването към контакта

Ако обаче прекъсването на електрозахранването често се случва във вашата селска къща или у дома, препоръчваме ви да свържете генератора към мрежата чрез превключвател за превключване или система за автоматично пускане - ABP. Точно по-долу ще говорим как да го направим правилно със собствените си ръце.

Използвайки кръстосан превключвател

Най-лесният начин за свързване на електроцентралата към домашната мрежа е чрез превключвател или трипосочен реверсивен превключвател. Разликата между устройствата е, че превключвателят е инсталиран отделно в близост до екрана, а превключвателят може да бъде монтиран на DIN шина, което е по-удобно.

Така че, за начало вижте схемата как да свържете еднофазен генератор към частна къща:

Монтаж чрез превключвател

Монтаж чрез превключвател

Както можете да видите, отгоре на превключвателя трябва да свържете захранване от мрежата, отдолу - кабелът от електроцентралата. Средните контакти са предназначени за свързване на потребители на електроенергия. Обръщаме вашето внимание на факта, че превключвателят или превключвателят трябва да бъдат разположени след брояча, но пред отварящите машини, както ще бъде показано на диаграмата по-долу (с ABP).

Що се отнася до технологията за свързване, тя изглежда така:

 1. Изключете захранването в къщата (машини на панела).
 2. Свържете проводниците според схемата.
 3. Стартирайте генератора и изчакайте да се загрее няколко минути.
 4. Превключете превключвателя в позицията на захранването от електроцентралата (според правилата - дъното).

Когато захранването се възобнови на сайта, първо трябва да върнете превключвателя в горната позиция и след това да изключите генератора.

Използване на автозапуска

За да се опрости прехвърлянето на къщата към резервно захранване, препоръчваме да свържете генератора към къщата мрежа чрез системата ABP - автоматичен старт. Принципът на работа на автоматизацията е следният:

 1. ATS постоянно следи напрежението в мрежата.
 2. Ако напрежението изчезне, контакторът отваря веригата, която свързва ATS към стационарна електрическа мрежа.
 3. Стартерът се включва и електроцентралата започва да работи.
 4. Когато двигателят достигне желаната скорост, контакторът затваря веригата на консуматора - електроцентрала.

Когато захранването на сайта отново се възобнови, ATS ще работи в обратен ред: контакторът ще отвори връзката с генератора и ще премине към стационарно захранване. Известно време домашната електроцентрала ще работи на празен ход.

Можете да свържете ABP в щита според следната схема:

Трифазна връзка

Визуална видео инструкция:

Работа на системата за автоматично пускане

Ако имате мрежа в къщата си, която има 3 фази (380 V), все пак препоръчваме да направите резервно копие (за свързване към генератора) само една фаза. На тази фаза можете да "засадите" само най-важните електрически уреди: хладилник, осветление и например лаптоп. Факт е, че често има случаи, когато се случи трифазна връзка фазов дисбаланс, което може да доведе до неизправност в домашното окабеляване.

Монтаж на заземен контур

Друга важна стъпка в свързването на бензинов или дизелов генератор към домашната мрежа е създаването на индивидуален заземен контур. За да направите заземяването на електроцентралата у дома, ще ви трябва 1,5-метров метален прът (диаметър 15 мм) и медна жица. Ядрото се задвижва почти по цялата дължина в почвата. Препоръчително е да заварите към него специална скоба или поне болт, за да улесните свързването на заземяващия проводник. Свържете пръта и съответния терминал на генератора с медна жица (както е показано на снимката и диаграмата по-долу).

Заземен терминал

Диаграма на заземяване на станцията

Препоръки за разполагане на гарата

Е, последното, за което бих искал да ви кажа, е къде е най-добре да поставите домашна електроцентрала. Факт е, че такава стая трябва да бъде защитена от влага и в същото време може да бъде адекватно вентилирана. Освен това, преди да инсталирате генератора, трябва да помислите, че от тази техника ще се излъчва доста неприятен шум. Като се имат предвид тези нюанси, се препоръчва да инсталирате и свържете електроцентралата в гаража или всяка друга градинска сграда, както е на снимката по-долу.

Станционно съхранение

Друго предупреждение - в стаята, където трябва да се намира мобилната станция, не трябва да има висока температура. Без значение как се занимавате с гориво, не забравяйте за това! всичко изисквания за инсталиране на генератор в частна къща описахме в отделна статия, която горещо препоръчваме да прочетете!

Това е всичко, което исках да ви кажа за свързването на електроцентралата със собствените си ръце. Надяваме се, че сега знаете как да свържете генератора към къщата мрежа и как да заземите това оборудване!

Ще бъде интересно да прочетете:

(17 гласа)
Зареждане...

13 коментара

 • Владимир

  Здравейте. Как да се свържете с къщата е разбираемо, оптимално чрез превключвателя за заден ход. Но никой не задава въпроса, но къде е фазата и нулата на генератора?
  Много ме интересува това и не мога да намеря точния отговор на този въпрос.
  Входът към щита е през превключвателя, след това RCD е избирателен, след това RCD и машините по линиите. Къде и най-важното как да получите нула от генератора? Инверторен генератор. Без нула RCD няма да работи. Моля, кажете ми, ако знаете. За пореден път инверторния генератор.

  Отговарям
  • Admin

   Има две схеми за връзка.Свързваме един от изходите на генератора към заземяващия контур, ако в паспорта не се посочва кой от тях, той ще бъде нула. Втората схема за двупроводна мрежа не предполага наличието на земя. Генераторът е разположен на изолирана платформа и системата по никакъв начин не взаимодейства с неутрални и нули. Някои газови котли може да не работят с тази връзка.

   Отговарям
   • Владимир

    Благодаря.

    Отговарям
   • роман

    А автоматичните котли на въглища?
    и какви устройства няма да работят от бензинов генератор без инвертор?
    няма да се провали?
    като захранване на лаптоп.

    Отговарям
    • Denis

     PSU на лаптопа е импулсен, той дори може да се захранва с постоянна мощност, ако само напрежението е в допустимия диапазон.

     Отговарям
 • Александър

  Поздрави на колега! Имах нужда да свържа трифазен генератор като резервно захранване към трифазна мрежа и въпреки че имах повече от 20 години практика зад мен, този въпрос ме постави в задънена улица, просто не мога да разбера дали е необходимо да изключите PE и N проводниците от града мрежа? Кажи ми, ако не е трудно.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Не е задължително. Те не са източници на напрежение.

   Отговарям
   • Александър

    не са, но при определени обстоятелства те могат да се захранват, аз отново бифуркам отново, разделение на половината след друго срещу

    Отговарям
    • Admin

     Е, поне каза своето мнение, а вие вече претегляте плюсовете и минусите.

     Отговарям
  • Denis

   N все още е необходим, но PE не е, при условие че е повторно заземен или се разбира, че определено е заземен.

   Отговарям
 • Александър

  трябва да събирате, практиката ще посочи изход, но на теория ще се усъмня в това, благодаря за съвета.

  Отговарям
 • роман

  Помогнете момчета, имам автоматичен котел за отопление в частна къща. Изключиха светлината, купиха газов генератор, шнекът работи както се очаква, но вентилаторът едва се върти. Ето контролер: KG Elektronik SP-10 2P. Ето един фен: KG Elektronik DP-02. Ето генератор: 3.0kW / 3.3kW, 220V G4000A, EUROLUX. Дадоха светлина, всичко работи добре от мрежата. Те отново изключиха светлината, генераторът работеше, свърза различни електронни устройства, но вентилаторът на котела не искаше да работи.

  Отговарям
 • роман

  това е жалко, генераторът е закупен специално за котела.
  продавач на бойлер отговори на въпроса ми
  „Тези вентилатори използват триакови регулатори. Очевидно този генератор не произвежда ток на правилните честоти. "

  това им отговориха във форума
  „Най-вероятно този генератор не произвежда„ чист “синусоид на изхода и следователно вентилаторът се държи по този начин. Свредла, мелница и други инструменти ще работят без проблеми на такъв генератор. За да възстановите синусоида за вентилатора, също се нуждаете от резонансен филтър.
  Когато купувате, трябва да помислите защо ще се използва генераторът. С чиста синусоида генераторите са по-скъпи. "

  Отговарям

Добави коментар