Какво да търсите при избора на удължителен кабел

Изходите не винаги са достатъчни за свързване на електрически уреди или те са разположени на отдалечено място. След това трябва да използвате удължителен кабел или да носите, както често се наричат. На строителна площадка изобщо не можете без нея, особено когато трябва да работите с електроинструмент на височина или някъде в двора. Този продукт е незаменим в ежедневието и работата, така че нека да разберем как да изберем удължител и кой е по-добър за свързване на домакински уреди, електроинструменти и други видове оборудване!

Сечение на кабела, дължина и вид

Основното нещо, което трябва да проверите при избора е каква мощност или ток може да издържи електрическият удължителен кабел. Тази информация трябва да бъде посочена на опаковката или определена от самия продукт, сега ще ви разкажем повече.

Понякога хората погрешно вярват, че ако на гнездо или щепсел е записан ампераж от 16А, тогава целият удължителен кабел ще издържи този ток - не е факт! За да изберат правилния ток, някои електротехници използват правила като:

10 A на 1 квадрат. mm напречно сечение на проводника

И това в повечето случаи работи, макар и с леки отклонения. Тоест електрически удължител с напречно сечение на проводниците:

 • 0,75 кв. mm - подходящ за 6 A;
 • 1 кв. mm - 10 A;
 • 1,5 кв. mm - 16 A;

Удължители с големи дължини (от 25 или 50 метра, включително тези, направени под формата на намотка), се правят с тел с площ на напречно сечение от 2,5 мм. мм. Първо, за намаляване на загубите и второ, за да се направи продукта по-траен.

Но за ежедневните задачи, като свързване на пералня или за нагревател, е достатъчно да изберете удължителен кабел с дължина 5-7 метра с напречно сечение на проводими проводници от 1,5 квадратни метра. мм.

За удължителен кабел, електрически проводник на марката PVA, Има дебела изолация, кръгло напречно сечение, а пролуката между сърцевините е запълнена с диелектрик, което подобрява експлоатационните свойства и устойчивостта на повреди. Той се огъва добре, но този дизайн е доста плътен и електрически удължителен кабел с проводници от 2,5 квадратни метра. мм е доста тежък и обемен.

PVA тел

Тази жица е чудесна за Направи си монтажен удължителен кабел, Често електротехниците използват марка с плосък шнур Топка винт, Неговата изолация не е твърде дебела в сравнение с предишния пример, обаче е доста подходяща за полагане и постоянна работа, докато на строителната площадка бързо ще стане безполезна.

ShVVP кабел

И за работа в трудни условия е по-добре да изберете електрически удължител, който е направен отKG кабел.

KG кабел

Колкото по-дебела е жицата - толкова по-лесно ще носи механично напрежение. Но дебелината му не гарантира еднакво гъсти вени. На евтините продукти на жицата изобщо не обозначавайте маркировката - пазете се от това.

Така че, на първо място, удължителният кабел се избира според силата на оборудването, което ще свързвате към него, и разстоянието от неговото инсталиране до най-близкия контакт.

Дизайнът на щепсела и контактите, техният брой

Чрез дизайна на щепсела и контакта можете да изберете удължителен кабел със или без заземяване. В същото време ще бъде трудно или невъзможно да се поставят щепсели от съветски електрически уреди във варианта с контакти за заземяване и дълбоки контакти. За да свържете не твърде мощни домакински уреди (до 1 кВт), универсалната версия ще бъде версия с плитки гнезда.

Електрически удължителен кабел

Конструктивно вилиците могат да бъдат отливани и сгъваеми.

Сгъваема вилица

Летните вилици ще продължат по-дълго, а сгъваемите вилици се заменят по-бързо. При избора на удължителен кабел вземете предвид факта, че екземплярите със сгъваеми вилици често могат да бъдат фалшиви продукти, тоест т. Нар. Самопал.

Фиксирана вилица

Също така е важно да изберете правилната степен на защита от прах и влага. За използване на открито, например, в лятна къща за свързване на косачка за трева или в конструкция за заваръчна машина, трябва да вземете предвид възможните капки вода. В този случай трябва да изберете удължителен кабел с възможно най-високия степен на защита, той е маркиран като IPxx, където xx-цифри и колкото повече са - толкова по-защитено е устройството. На снимката по-долу виждате пример за модел със заключващи се изводи.

Водоустойчив електрически удължителен кабел

Гнездата могат да бъдат от 1 до 4. По-рядко се срещат модели с 5 или повече конектори за щепсели. Не купувайте превозвач с 4 търговски обекта, ако знаете със сигурност, че имате нужда от него за определено устройство и няма да свържете нищо друго. В това той ще продължи по-дълго и ще бъде по-сигурен.

Единичен удължителен кабел

Наличието на защита от пренапрежение и бутон за захранване

Важна характеристика на използването на удължителен кабел за захранване на електрониката е предпазител от пренапрежение и бутони за прекъсване на връзката с мрежата. Протекторът от пренапрежение е устройство за потискане на електромагнитни смущения, причинени от вашето оборудване в електрическата мрежа. Тяхното възникване се дължи на принципа на работа на импулсни преобразуватели и няма да се разглежда в рамките на тази статия.

Защита на веригата

В допълнение към филтъра се инсталират такива устройства варистора, която защитава свързаната електроника от пренапрежения и пренапрежения на високо напрежение, както и предпазител и бутон за изключване на захранването. Удобно е да се използва, като изключите захранването на оборудването, когато не го използвате. По този начин допълнително намалявате риска от повреда, дължаща се на пренапрежения, ако решите да изберете удължител с допълнителна защита.

Кое е по-добре за различни условия

Помислете за няколко типични случая, когато имате нужда от удължителен кабел и кой от тях е по-добре да изберете.

Връзка на работното място Обикновено в този случай има набор от оборудване, за което трябва да осигурите гнезда:

 • За компютър - системно устройство и монитор или лаптоп.
 • За високоговорители и принтер.
 • За модем или рутер.

Обща нужда от 3 до 5 конектора. Консумацията на енергия на този комплект рядко надвишава 1, а още по-рядко 2 kW (ако има лазерен принтер). Тогава определено трябва да използвате предпазител от пренапрежение, подобен на темата на фигурата по-долу, но кой да изберете?

Протектори срещу пренапрежение

Най-добрите производители на удължителни кабели за компютри:

 • Пилотни - понякога филтрите се наричат ​​с тази дума, защото тази компания на пазара отдавна се препоръчва добре.
 • SVEN е марка, под която се произвежда асортимент от допълнително оборудване за компютър с добро качество.
 • APC - Известен е и с непрекъсваемите си захранващи устройства.
 • Defender е руска марка, под нея се продават добри продукти.
 • Xiaomi - не са необходими коментари.

За тренировка е най-добре да изберете електрически удължителен кабел с един изход, тъй като той ще издържи по-дълго, по-лесно е да го издърпате на жицата, когато пробиете тавана или дупките за корнизи и има по-малък шанс отломки да запълнят незаетите гнезда и нещо да се затвори.

Електрическо удължение с едно гнездо

За гараж ще бъде полезен захранващ удължителен кабел на макара с дължина 25 метра и дебела жица. Подходящ е за свързване на малка машина или заваръчен инвертор.

бобина

Същият вариант би бил чудесно решение за къщичка, ако трябва да свържете електрически тример или косачка.Но имайте предвид, че не можете да претоварвате удължителните кабели на бобината, защото при този дизайн жицата не може да бъде напълно охладена, когато е навита и нейната изолация може да плава.

За дома например за телевизор и подобно оборудване е подходящ всеки модел с подходяща дължина и с точния брой конектори, тъй като съвременните уреди консумират малко електроенергия. Докато за сешоар е по-добре да изберете удължителен кабел с проводници от 1,5 квадратни метра. мм.

Свързване на оборудване

За електрическа печка обикновено е нежелателно да използвате електрически удължителен кабел и да го свържете директно към прекъсвача и RCD. Но ако говорим за малка преносима плочка с една или две горелки с обща мощност от 2-3 кВт - изберете удължителен кабел със заземяване и напречно сечение на проводници от най-малко 1,5 квадратни метра. мм.

И накрая, препоръчваме да гледате полезни видеоклипове по темата:

Сега знаете как да изберете удължителен кабел и кой е най-подходящ за свързване на домакински уреди, електроника и градински инструменти. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали да изберете най-добрия вариант за вашите собствени условия!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар