Изберете между газова скара и електрическа скара - което е по-добре

Ястията, приготвени на скара, са много популярни сред населението. Следователно търсенето на скара нараства все повече и повече, както за битови нужди, така и за ресторанти, кафенета и други институции. Днес има широка гама от продукти, които се различават по форма, дизайн, функционалност и, разбира се, в метода за подаване на топлина. Най-често в сектора на услугите възниква въпросът коя скара е по-добре да изберете: газова или електрическа. С избора на вида на изпълнение на въглищата има по-малко проблеми, тъй като тази опция е по-подходяща за даване. В тази статия ще разгледаме популярните видове скара, разликата между тях, както и предимствата и недостатъците на всяко изпълнение.

Какво е важно да знаем

Скарата е настройка, която ви позволява да готвите храна на топлина или дървени въглища. Той може да бъде представен като свободно стоящо устройство или като опция вътре в микровълнова фурна или фурна.

На първо място, трябва да разберете, че има решетки, които могат да се използват на закрито. Това са най-често газови или електрически модели. И има опции, които могат да се използват изключително на улицата - въглища и дървени продукти.

Месо на скара

Видове скара

За да изберете най-подходящото устройство за готвене, трябва да анализирате предимствата и недостатъците на всеки сорт. Сега ще говорим за това

въглища

Скарата с дървени въглища е класика от жанра, всичко започна с нея и в същото време този тип устройства все още се използват широко сред населението. Сред предимствата на скара за въглища бих искал да подчертая:

 1. Autonomy. Ако изключите светлината или изтече газ в резервоара и в същото време сте извън града в страната, така или иначе можете да приготвите вкусна пържола. В тази връзка е по-лесно да намерите дърва за огрев или въглища, което ще спести планираната вечеря.
 2. Месото и зеленчуците са наситени с характерен опушен вкус, за който всички обичат скара на дървени въглища.
 3. Времето за готвене обикновено е 2-3 пъти по-бързо.
 4. Животът на устройствата е по-висок, тъй като няма какво да се счупи. Освен това този тип оборудване не се проваля толкова бързо при мразовито време, при висока влажност и други вредни метеорологични условия.

Скара с дървени въглища

От недостатъците можем да различим само това, че въглищните скари не могат да се използват на закрито, така че този тип дизайн не е подходящ за кафенета и ресторанти. Е, фактът, че грижата за такива устройства е по-проблематична: трябва да излеете пепел и да почистите вътрешните елементи.

газ

Този тип инсталация работи поради газови горелки, които загряват междинния материал. По правило това е покритие от метал или специални камъни. От своя страна нагрятият материал пренася топлината върху месото и зеленчуците, които са на скара.

Модел на газ

Предимства на газовите скари:

 1. Загрява се до работна температура по-бързо от аналозите.
 2. Възможността за регулиране на температурата на отопление.
 3. Лесен за грижи.След готвене няма нужда да изваждате пепелта, просто почистете скарата от останалата мазнина.
 4. Възможност за инсталиране на закрито.

Недостатъци:

 1. Цената е по-висока от решетките за електрически и дървени въглища.
 2. Необходимо е да се получат разрешителни, особено ако оборудването ще бъде монтирано в жилищна сграда.
 3. Поддръжката и диагностиката трябва да се извършват от специалисти.
 4. Вареното месо и зеленчуци ще бъдат „без мъгла“.

електрически

Е, последният, според нас, най-оптималният вариант е електрическите скара. Това е най-модерният тип устройство, което се използва широко както в ресторанти и кафенета, така и за домашни нужди. Електрическите скари също често се използват в апартамента, като Той е удобен и безопасен. Отоплението се случва поради нагревателя или кварцовата лампа, инсталирана вътре в корпуса.

Електрическа скара

От предимствата на електрическите скари искам да подчертая:

 1. Екологичност. Без вредни емисии и дим.
 2. Способността за фина настройка на температурния режим.
 3. Снабден с различни сензори за безопасна употреба, индикация.
 4. Лесна поддръжка, особено ако електрическата скара е оборудвана с подвижна тава.
 5. Може да се използва за загряване на храна, както и за пържене и задушаване на храни.
 6. Липсата на масло по време на готвене ще направи храната здравословна и диетична.
 7. Бюджетна цена и широка гама от модели.

Основните недостатъци на електрическите скари:

 1. Консумацията на електроенергия при постоянно използване (ако е кафене) е по-висока от консумацията на газ, в парично изражение.
 2. Мощните електрически решетки изискват подходящо окабеляване, което може да издържи натоварването от работеща инсталация. Въпреки че за битови нужди се използват модели от 1,5-2,5 кВт и тяхното окабеляване е в състояние да издържи.
 3. Отново няма "мъгляв" аромат.
 4. Зависимост от източника на захранване, в нашия случай от мрежата. Т.е. не е възможно да извадиш електрическа скара от природата. Освен това лошото време бързо ще деактивира устройството.
 5. Качеството на захранването трябва да бъде високо. Падането на напрежение и пренапрежението в мрежата могат да повлияят на скоростта на готвене и работата на електрическата скара.

Да обобщим

Като се има предвид всичко по-горе, може да се отбележи, че е по-добре да изберете въглищна скара като собственик на частни къщи и летни къщи, както и ресторанти с лятна тераса. В този случай ястията ще бъдат ароматни и ако са правилно приготвени, със сигурност по-вкусни.

Газовите скари са добър вариант за заведения за хранене и развлечения, ако предлаганите ястия на скара са популярни и трябва да ги приготвите в големи обеми.

Електрическата скара е отличен вариант за апартамент и къща, а също и ако приготвените по този начин ястия в кафе са допълнителна услуга и в никакъв случай не са основно ястие от готвача.

Надяваме се, че сега ви става ясно коя скара е по-добре да изберете: електрическа, газова или въглища. Добре анализирайте условията за употреба и честотата на използване на това устройство. Ако имате въпроси, можете да ги зададете в коментарите под статията!

Зареждане...

Добави коментар