Как да се измери съпротивлението на земния контур - преглед на техниките

Измерването на съпротивлението на заземяването трябва да се извърши, за да се гарантира, че то отговаря на изискването на EMP (правила за електрическа инсталация) Гл. 1.8., а също и PTEEP pr. 3.3.1. Измерванията, които се извършват в електрическа инсталация със заземен неутрал (напрежението на което е под 1000 V), трябва да отговарят на следните стандарти. Няма значение, през зимата или лятото стойността не трябва да надвишава 8, 4 и 2 Ома при напрежение 220, 380, 660 V (за източници с трифазен ток), съответно, или 127, 220 и 380 V за източници с еднофазен ток. За електрически инсталации, където се използва изолиран неутрален (напрежение под 1000 V), съпротивлението на заземяващата верига трябва да съответства на точка 1.7.104 от кода на електрическата инсталация и се изчислява по формулата Rз * Iз <50 V. По-долу ще разгледаме основните методи за измерване на веригата, както и инструменти, които могат да се използват за това.

Преглед на методите

Метод на амперметър-волтметър

За извършване на измервателни работи е необходимо изкуствено да се сглоби електрическа верига, в която токът тече през тестовия електрод и текущия електрод (той се нарича още спомагателен). Също така в тази верига се използва потенциален електрод, чиято цел е да се измери спада на напрежението по време на протичането на електрически ток през заземяващия електрод. Потенциалният електрод трябва да бъде разположен еднакво далеч от тока и тествания заземен електрод, в зоната с нулев потенциал.

Метод на амперметър-волтметър

За да измерите съпротивлението по метода на амперметър-волтметър, трябва да използвате Закон на Ом, И така, по формулата R = U / I откриваме съпротивлението на земния контур. Този метод е добре подходящ за измервания в частна къща. За да получите желания измервателен ток, можете да използвате заваръчен трансформатор. Подходящи са и други видове трансформатори, чиято вторична намотка не е електрически свързана с първичната.

Използване на специални уреди

Веднага отбелязваме, че дори и за измервания у дома, многофункционалният мултицет не е много подходящ. За измерване на съпротивлението на заземяващия контур със собствените си ръце се използват аналогови инструменти:

  • MS-08;
  • М-416;
  • AES-2016;
  • F4103-M1.

Нека помислим как да измерваме съпротивлението с устройството M-416. Първо трябва да се уверите, че устройството има мощност. Проверете за батерии. Ако те не са, трябва да вземете 3 батерии с напрежение 1,5 V. В резултат получаваме 4,5 V. Устройството, готово за употреба, трябва да бъде поставено върху равна хоризонтална повърхност. След това калибрирайте устройството. Поставяме го в положение „контрол“ и, задържайки червения бутон, задаваме стрелката на „нула“. За измерване ще използваме схема с три скоби. Спомагателният електрод и сондата се задвижват най-малко на половин метър в земята. Свързваме проводниците на устройството към тях според схемата.

Схема на свързване M-416

Превключвателят на устройството е настроен на една от позициите "X1". Задържаме бутона и завъртаме копчето, докато стрелката на циферблата съвпада с маркировката „нула“. Резултатът трябва да се умножи по предварително избрания фактор. Това ще бъде желаната стойност.

Видеото ясно показва как да се измери съпротивлението на заземяване на устройството:

Могат да се използват и по-модерни цифрови инструменти, които значително опростяват работата по измерването, са по-точни и запазват най-новите резултати от измерванията. Например това са устройства от серията MRU - MRU200, MRU120, MRU105 и т.н.

Текуща работа на скобата

Съпротивлението на заземяващия контур може да бъде измерено и с токови скоби. Предимството им е, че не е необходимо да изключвате заземяващото устройство и да използвате помощни електроди. По този начин те ви позволяват бързо да извършвате мониторинг на заземяването. Помислете принципа на работа на текущите скоби. Променлив ток протича през заземителния проводник (който в този случай е вторичната намотка) под въздействието на първичната намотка на трансформатора, която е разположена в измервателната глава на скобата. За да се изчисли стойността на съпротивлението, е необходимо да се раздели стойността EMF вторична намотка според количеството ток, измерено с клещи.

У дома можете да използвате текущи скоби S.A 6412, C.A 6415 и C.A 6410. Научете повече за как да използвате скобиМожете в нашата статия!

Безелектроден метод

Този метод е най-модерният и ви позволява да измервате съпротивлението на веригата, без да прибягвате до отваряне на заземяващите пръти и инсталиране на допълнителни заземяващи електроди. Във връзка с това състояние методът има редица допълнителни предимства:

  • способността за извършване на измервания в полето, на тези места, където е невъзможно да се прилагат други методи за измерване на съпротивлението;
  • спестяване на време и пари за работа.

Методът без електрод може да се използва, ако се използват две измервателни токови скоби. Например, това могат да бъдат съвременни тестери, като Fluke 163. Клещите са поставени около заземяващия електрод или свързващия кабел. В този случай индуцираното напрежение се измерва с кърлежи. Амплитудата му е фиксирана от вторите кърлежи.

Тестерът автоматично определя съпротивлението на заземяващия контур за тази връзка.

Честота на измерване

Визуална проверка, измервания и, ако е необходимо, частично изкопаване на почвата трябва да се извършват според графика, който е инсталиран в предприятието, но поне веднъж на 12 години. Оказва се, че кога да правите измервания за заземяване зависи от вас. Ако живеете в частна къща, тогава цялата отговорност е на вас, но не се препоръчва да пренебрегвате проверката и измерването на съпротивлението, тъй като вашата безопасност директно зависи от това при използване на електрическо оборудване.

Измерване на работна снимка

При извършване на работа е необходимо да се разбере, че при сухо лятно време могат да бъдат постигнати най-реалистичните резултати от измерванията, тъй като почвата е суха и инструментите ще дадат най-истинските стойности на съпротивленията за заземяване. Напротив, ако измерванията се извършват през есента или пролетта при влажно и влажно време, резултатите ще бъдат до известна степен изкривени, тъй като влажната почва силно влияе на разпростиваемостта на тока, което от своя страна дава по-голяма проводимост.

Ако искате специалисти да измерват защитно и работно заземяване, тогава трябва да се свържете със специална електрическа лаборатория. В края на работата ще ви бъде предоставен протокол за измерване на съпротивлението на заземяването. Той показва местоположението на работата, предназначението на заземяващия електрод, коефициента на сезонен корекция, както и на какво разстояние са електродите един от друг. Примерен протокол е предоставен по-долу:

Пример за попълване на формуляр

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, в който е показано как да измервате съпротивлението на земята на опората на въздушната линия:

Затова прегледахме съществуващите методи за измерване на съпротивлението на заземяването у дома. Ако нямате съответните умения, препоръчваме да използвате услугите на специалисти, които ще направят всичко бързо и ефективно!

Също така препоръчваме да прочетете:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар