Как да положите окабеляване в кабелния канал

Провеждането на кабели в кабелния канал е уместно в случаите, когато не е възможно да се произведе монтаж на скрито окабеляване или, когато тази работа е изпълнена с редица проблеми. Например, ако има нужда от подмяна на окабеляване в наскоро ремонтиран апартамент или при инсталиране на допълнителни търговски обекти. В дървена къща, където почти единствената опция е отворено окабеляване, така че кабелът, положен в кутията, ще допринесе за естетическата привлекателност на интериора на корпуса. В офиси и институции, където се повдига въпросът за спестяване на средства, инвестирани в строителството. В дървени сгради, например бани и къщи, най-често те инсталират външно окабеляване, а кабелен канал е един от начините за това. В допълнение, PUE препоръчва да го направите. Безспорните предимства на тази инсталация са нейната простота и ефективност. Такава работа може да се извърши със собствените си ръце, без помощта на специалисти. По-нататък ще разгледаме подробно как да прокараме кабела в кабелния канал и какво трябва да бъде подготвено за инсталиране.

Какво е важно да знаем

Основният структурен елемент на електрическата кутия е профилът на U-образната секция, дължината на която е 2 метра. Продуктът включва капак за затваряне на вътрешната кухина на продукта. Профилът е прикрепен към стената или тавана, това е полагането на силови кабели или контролни проводници, след което окабеляването се затваря с бързо освобождаващ се капак.

Като материал, от който могат да бъдат направени кутиите, се използва поцинкована стомана, алуминий или издръжлива пластмаса, която не поддържа горенето. Научете повече за какви са кабелните канали, можете от нашата отделна статия.

Видове кабелни канали

Гамата от продукти, които изпълняват функциите на кабелния канал, е много разнообразна, както може да се види на снимката по-горе. Това може да бъде стенни кутии и подови первази, както и гофрирани тръби и тави. По правило первазите са проектирани така, че да побират кабели и проводници с нисък ток, гофрирани тръби и тави се използват за монтаж в помощни помещения и на повърхността на външни стени.

За оборудването на енергийното снабдяване на помещенията най-популярни бяха електрическите кутии, монтирани на стена, изработени от пластмаса с двустранно заключване. В допълнение към най-често срещаните бели кабелни канали, индустрията стартира производството на продукти от различни цветове, които могат да допълнят интериора на всяка стая.

Подготовка за работа

Преди да положите кабела в кабелния канал, трябва да помислите върху схемата и технологията на инсталиране. На първо място се създава работен чертеж, в който се посочват видовете и броя на проводниците, които се планират да бъдат положени. Въз основа на скицата, трябва да закупите необходимия брой кутии, аксесоари, ключове и контакти.

Преди да се направи фиксиране на кабелния канал към стените, трябва да маркирате маршрута на окабеляването.На места, където са положени кабелни линии, не трябва да има заплаха от механични или термични повреди. Местоположението на превключвателите и контактите трябва да гарантира удобното и безопасно използване на тях.

Местоположение на електрическите аксесоари в стаята

Когато купувате електрически аксесоари, е необходимо да проверите надеждността на ключалките, фиксиращи капака на продукта, които трябва да се затворят с отличителен щрак и да се държат здраво върху профила. Спонтанното отваряне е изключено.

Методи за монтаж

В зависимост от материала, от който са направени стените, се използват няколко метода за закрепване на кабелния канал. За да може монтирането да осигури сигурно прилягане, приятно за окото и да осигури естетическо удоволствие, е необходимо преди полагане да се изравнява повърхността на стените.

Пластмасов продукт може да бъде прикрепен към стените с лепило, което може да се използва като надеждни и тествани течни нокти. Това е най-лесният начин, но той е изпълнен със значителни затруднения в случай, че има нужда от демонтаж. Този метод не дава право на капитана да направи грешка с крепежни елементи. По-добре е да закрепите кутията към дървото с помощта на самонарезни винтове. Размерът на стъпката за монтаж трябва да се поддържа в рамките на 50 сантиметра. Самонарезните винтове трябва да бъдат вкарани в предварително пробити отвори в профила, чиято стойност трябва леко да надвишава диаметъра на закопчалката.

Монтиране на кабелния канал към стената

За да го фиксирате върху бетонна или тухлена стена, ще ви е необходим перфоратор, бормашина с бормашина с диаметър 6 мм и нокти с дюбели. За всеки двуметров участък ще е необходим кичур от 4 до 5 нокти за дюбели. Кутиите, предназначени за закрепване с лепяща лента, обикновено се използват за подреждане временно захранване.

При полагане на кутии трябва да се внимава с измерванията и да се внимава при рязане. Златното правило, което не бива да се забравя, за да се избегне брака, рязането трябва да става с затворени капаци. Трябва да знаете, че рязането на пластмасови профили и капаци трябва да се извършва с ножовка за метал или шлайф. За да се избегне образуването на чипове и пукнатини в местата на рязане, използването на телени резачки или ножици за тази цел не е допустимо.

Рязане на пластмасова кутия

В крайна сметка сглобената конструкция не трябва да има видими пролуки в ставите. На места на ъгловите фуги е препоръчително да се използват специални аксесоари, които крият недостатъци на монтажа.

Функции за монтаж

След приключване на закрепването започва проводката в кабелния канал. За да предотвратите изпадането на кабела по време на инсталационния период, се препоръчва да инсталирате къси облицовки на капака върху ключалките по цялата дължина на кабелния канал. Ако е необходимо да се полагат захранващи и управляващи кабели в канала, вътрешната кухина на кутията трябва да бъде разделена на две секции, за да се изключи пресичането и усукването на линии с нисък ток. Повече за това писахме в статията. https://our.electricianexp.com/kak-nuzhno-prokladyvat-kabel-v-lotkax.html.

Размерът на кабелния канал трябва да бъде избран така, че кабелите, положени в него, да не запълват напречното му сечение на светлината с повече от 40%, затова препоръчва глава 2.1. PUE параграф 2.1.61. Въпреки че обсъждаме полагане в кабелни канали, ние вярваме, че това изискване трябва да се спазва и в този случай.

Кабелно окабеляване

Капакът трябва да се затваря без усилия и да се фиксира сигурно.

Монтаж на капака

За тези, които нямат опит в подобна работа, трябва да закупите обикновен метров кабелен канал с малък марж, като вземете предвид брака и грешките. Видеото по-долу ясно показва как правилно да начертаете кабелна линия в специален пластмасов канал:

Това е цялата технология, чрез която кабелът се полага в кабелния канал. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е сигурно да фиксирате кутията на стената и да вземете предвид препоръките, предоставени в статията! Надяваме се, че нашите стъпка по стъпка инструкции са ви били полезни и са ви помогнали сами да направите електрическата инсталация!

Ще бъде полезно да прочетете:

(6 гласа)
Зареждане...

един коментар

  • Сергей

    Чудя се как казваш, че няма ограничения за броя на кабелите, положени в канала, когато са.
    PUE
    1.2.61. Допуска се полагане на проводници и кабели в кутии по многослоен начин с подредено и произволно (в насипно състояние) взаимно подреждане. Сумата от напречните сечения на проводниците и кабелите, изчислени според външните им диаметри, включително изолация и външни обвивки, не трябва да надвишава: за глухи канали 35% от напречното сечение на канала в светлината; за кутии с отваряеми капаци 40%.

    Отговарям

Добави коментар