Как да положите кабела в мазето, без да нарушавате правилата

При проектирането на окабеляването на комунални мрежи и въвеждането на електрическа енергия в жилищна сграда желанието за минимизиране на окабеляването и кабелните трасета, преминаващи през жилищната зона, изглежда напълно естествено. В този смисъл идеята за поставяне на повечето от тези комуникации в сутерена на жилищна сграда изглежда в някои случаи много успешна. След това ще ви кажем как да полагате кабела в мазето на жилищна сграда и какви са изискванията за монтаж.

Предимство при инсталиране

Възможността за поставяне на електрически комуникации в сутерена на сградата има редица положителни аспекти:

  1. Отдалечеността на основната част от окабеляването от жилищните райони на къщата намалява риска от токов удар.
  2. Инсталирането на окабеляването и кабела в мазето е много по-лесно, тъй като няма нужда да правите окабеляването скрито.
  3. В случай, че кабелът е повреден, в жилищната зона не се извършват ремонти.

Характеристики на полагане на кабела в мазето ще разкрием в тази статия. Препоръчваме ви също да прочетете инструкциите за това как да направите осветление в мазето със собствените си ръце!

Работни етапи

Монтаж на охрана

Имайки по-голямата част от електрическите комуникации в сутерена на частна къща, препоръчително е да поставите разпределително табло на едно и също място, от което мощността се доставя на всички групи потребители в домашната мрежа.

Електрически щит

Има изисквания, които описват настоящите правила и разпоредби. Те трябва да се спазват при избора на мястото за монтаж на разпределителни табла, включително когато мазето или гаражът служат като такова място.

  1. Комутационното табло трябва да бъде разположено на достъпно място, удобно за ремонт и поддръжка, производство на превключване (в съответствие с точка 7.1.28, Глава 7.1 PUE).
  2. На мястото на монтаж на разпределителното табло трябва да се осигури ниво на осветеност най-малко 30 Lux, ако се използват лампи с нажежаема жичка, и най-малко 200 Lux при осветяване с флуоресцентни лампи. Тоест, мазето за тези цели трябва да бъде осветено допълнително, в съответствие с SP 31-110-2003 „Проектиране и монтаж на електрически инсталации на жилищни и обществени сгради“.
  3. Основата, върху която е монтиран щитът, трябва да е огнеустойчива. Самият щит също трябва да бъде направен от негорими материали. Вратите или капаците на електрическия панел трябва да бъдат оборудвани с ключалка и отворени навън.
  4. Местоположението на електрическия панел, окабеляването и маршрутът, по който ще се полага кабелът, не трябва да бъдат подложени на наводняване.
  5. При монтажа на щита трябва да се осигури минимално разстояние от 500 mm от тръбите на водопроводната или отоплителната система, разположени в мазето. Температурата в помещението, в което е монтиран щитът, не трябва да бъде по-ниска от + 5 ° C по всяко време на годината. Стаята трябва да бъде снабдена с естествена вентилация.
  6. Не се препоръчва да се поставят щитове под тоалетната и баните, душовете и кухните, за да се елиминира рискът от наводняване на електрическо оборудване. Избягвайте опциите, при които щитовете са разположени под затварящите клапани на водоснабдителни, отоплителни или газови мрежи.

Електрическо окабеляване

Кабел или проводник може да се монтира в мазето по два начина: отворено или скрито окабеляване. Изборът на метод за скрито окабеляване може да бъде продиктуван само от естетически съображения, в противен случай е за предпочитане отворено уплътнение. Ако разчитате на правилата на PUE, съгласно параграф 7.1.37, все още е по-добре да се приложи отворено окабеляванекакто е показано на снимката по-долу:

Външна електрическа инсталация на тавана

Отвореното окабеляване включва използването на гофрирани тръби или кабелни канали. Ако мазето има стени, направени от огнеупорен материал, или има огнеустойчиви конструкции, върху които може да се полага кабел, горните аксесоари за кабели може да не се използват. Преди да окабелите в мазето, препоръчително е да начертаете схема, на която да детайлирате какво, къде и как да положите. Програми за изработка на електрически вериги разгледахме в отделна статия.

В мазета с висока влажност, където е положен кабелът, PUE забранява използването на гофри и кутии, направени от метал (таблица 2.1.2., Глава 2.1) Влагата може да се натрупа в тях, което увеличава вероятността от разрушаване на изолацията върху металните конструкции.

Възможно е открито окабеляване на горими повърхности, използвайки огнеустойчива облицовка. Например ленти, изработени от азбестова тъкан. Дебелината на облицовката не може да бъде по-малка от 10 мм. Ако е необходимо, трябва да се вземат мерки за защита на окабеляването от температурните въздействия на отопляемите тръбопроводи.

Провеждането на кабели, проведено успоредно на преминаващата тръба, трябва да осигурява разстояние от тръбите до кабела от 100 mm или повече. Газовите тръби са още по-далеч от електрическото окабеляване - поне 400 мм. При пресичане на трасето на окабеляването с тръбопроводи трябва да се осигури разстояние между тях най-малко 50 mm, пресечната точка с газопровода трябва да бъде на разстояние 100 mm или повече. В случаите, когато разстоянието между тръбите и проводника е по-малко от 250 mm, проводниците или кабелът трябва да бъдат защитени от механични повреди на разстояние 250 mm във всяка посока от пресечната точка. Научете повече за това как може да се направи. защита на кабелни линии от механични повредиМожете от нашата статия.

Провеждане на кабелната линия на тавана в гофрирането

Скрито окабеляване за огнеустойчиви конструкции той може да се извърши чрез незащитен кабел (жица) в изолация от огнеустойчиви материали, например VVGng-LS. Ако в конструкциите има горими материали, трябва да се полагат огнеупорни гофри и кутии. Ако възнамерявате да запечатате окабеляването в стените, се препоръчва да използвате само прави ъгли, когато планирате маршрута. Това ще предпази в бъдеще от случайни повреди на кабела или жицата при пробиване на стената.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което ясно показва как може да се извърши окабеляването в мазето:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как кабелът трябва да бъде положен в мазето на жилищна сграда. Надяваме се, че предоставените стандарти и изисквания, както и методите на електрическата инсталация, са ви били полезни и са помогнали за независимото изпълнение на цялата работа. Последното нещо, на което искаме да ви обърнем внимание, е, че полагането на транзитни кабелни линии в мазето е забранено от PUE (параграф 7.1.42), така че помислете за тази точка!

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар