Как да организираме осветление в частен двор?

Правилната организация на осветлението в двора на частна къща е ключът не само за безопасността, но и за привлекателността на обекта. Ако искате да направите осветлението на територията със собствените си ръце, първото нещо, което трябва да направите, е да изучите някои от нюансите, свързани с избора на улични светлини, както и опцията за осветление в двора. По-нататък ще ви предоставим няколко практични съвета за правене на фото идеи за улично осветление у дома.

Определете предназначението на светлините

Първата стъпка е да решите защо искате да поставите светлина в двора на частна къща. Осветлението на територията на сайта може да бъде декоративно, сигурно, функционално или дори празнично.

Уютен модерен двор

Най-важното е функционалното осветление, което е отговорно за безопасността на движението около двора. Тази категория може да включва осветление на градинска пътека, стъпала и веранда. Най-често собствениците на частни къщи светят такива предмети с къси крака лампи, които допълват ландшафтния дизайн на сайта през деня и ефективно изпълняват функцията си през нощта. За да спестите пари от осветлението в двора, също се препоръчва да използвате слънчеви лампи (на последната снимка):

Следващият, не по-малко важен вариант за осветяване на двора на частна къща е осветителното осветление. В този случай се използват светлини на стълбове, насочени към периметъра на целия парцел, паркинг и входна врата. За да спестите електроенергия и да разберете навреме, че на вашия сайт има външен човек, се препоръчва да използвате LED прожектори със сензор за движение. Такива осветителни тела светят светлината само когато се наблюдава движение в зоната на детектиране на сензора. Можете да видите осветлението на двора на охраната на жилищна сграда в следните примери за снимки:

Що се отнася до декоративното осветление на двора, то се използва само за да подчертае най-важните предмети на градината. Оригиналното решение ще бъде инсталирането на лампи в езера, зони за отдих, вътре в фонтани и градински скулптури. В този случай не се налагат специални изисквания към лампите, основното е, че те не противоречат на общия ландшафтен дизайн и балансират всички елементи на двора.

Празничното осветление на двора, както и декоративното се състои в декориране на дърветата в градината, жилищната сграда, оградите и градинските сгради. Най-популярните тела в този случай са уличните гирлянди и висулките. Най-често тази опция за осветление се използва за рожден ден и Нова година, когато трябва да направите тематична атмосфера. Най-добрите идеи за декориране на двора за празника са дадени по-долу:

Препоръчваме също да гледате видеоклип, който показва още повече идеи за използването на улични светлини:

Най-добрите варианти за градинско осветление

Избор на правилните тела

За да направите безопасно и трайно осветление в частен двор със собствените си ръце, трябва да обърнете специално внимание на лампите. Първо, те трябва да са на открито - прахоустойчиви и водоустойчиви. Второ, те трябва да бъдат икономични - да консумират възможно най-малко електричество и в същото време да осветяват добре територията на двора. Препоръчваме ви да изберете прожектори с LED лампи, които са няколко пъти по-икономични от другите източници на светлина. Добро решение би било използването на сензори за движение и фотореле. Можете също така да закупите отделно фенерче и вече свържете превключвателя на здрача.

LED прожектор със сензор за движение

Останалите тела са избрани по дизайн и, разбира се, цена. Видеото разказва за кои лампи можете да изберете да осветявате двора:

Експертен съвет

Електроинсталационни работи

Вече сме обмислили с вас как да се организирате Направи си сам осветление в страната, където обитават подробно важните точки на окабеляването. За да провеждате самостоятелно светлина в двора, препоръчваме ви да разгледате следните практически съвети:

 1. Преди да оборудвате територията на двора, не забравяйте да планирате оформлението на тела и маршрута за полагане на проводници към всеки от тях. По-добре е веднага да заведете кабела до точките на свързване, за да не разкъсате украсената градина и да направите двойна работа.
 2. Публикуването е най-добре в почвата, така че да не разваля дизайна на сайта. Относно, как да положите кабела под земята казахме в съответната статия. Единственото, което можем да добавим е, че под вода и цветни лехи се препоръчва кабелът да се полага на дълбочина 1 метър, а не 80 см.
 3. Светлинните превключватели са най-добре инсталирани в коридора, така че да не са засегнати от лоши метеорологични условия, а управлението на външното осветление е удобно.

Ще бъде интересно да прочетете:

Най-добрите варианти за градинско осветление

Експертен съвет

Зареждане...

2 коментара

 • Олга Фролова

  Тази година завърши строителството на лятна къща, а догодина ще се занимаваме с озеленяване. Тази информация е била много полезна. По-склонна съм към повърхностните улични лампи с модерен дизайн, под формата на бели топки. Сега знам как да направя кабела под земята, за да бъде безопасно и красиво.

  Отговарям
 • Александър

  Здравейте, исках да попитам за осветлението на двора как безопасно да направите това, имате ли нужда от понижаващ трансформатор или използвате RCD или просто можете да донесете 220 и всичко това ще бъде наред

  Отговарям

Добави коментар