Какво да направите, ако хладилникът е шокиращ

Сега всеки апартамент, къща или вила е оборудван с най-новите технологии. Наситеността на домакинските уреди е различна. Единият обединява всички собственици - всеки има хладилник, а някои имат няколко. Както всички електрически уреди, той може да се счупи. Основна повреда - спира работата. Но има и друга неизправност, това е когато, докосвайки случая, собственикът усеща щипка, тоест хладилникът е шокиращ. Тази ситуация е типична по време на прекъсване на напрежението в целия случай, докато устройството продължава да работи нормално. Изтръпването се усеща с всяко докосване и не е изпускане статично електричествокоято се натрупва върху човек. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertзащо хладилникът е шокиращ и какво да направите, за да решите проблема.

Причини за неизправността

Ако хладилникът е шокиран от докосването на шкафа, не се препоръчва да работите с такова устройство. Има голяма вероятност от токов удар за членовете на семейството. Това е особено опасно, ако къщата има малки деца или е инсталирана на проводим под, например, бетон или метал.

Трябва да се отбележи, че не само старият хладилник може да бъде шокиран. Дефектните части могат да бъдат монтирани в производството, следователно новият хладилник също е шокиран.

Причините за неизправността могат да бъдат:

 1. Неизправност на захранващия кабел. Поради продължителна употреба настъпва стареене на изолацията. Появяват се пукнатини, а понякога и отворени секции на проводници. Хладилникът не може да работи с такива дефекти.
 2. Неизправен компресор на двигателя.
 3. Регулаторът на температурата не е в изправност или е станало замръзване. Често уплътнението става неизползваемо. Преминавайки през нея текущ теч.
 4. Препоръчва се да се провери дали намотката на изпарителя докосва радиаторите, водопроводите и т.н. Ако те докоснат, тогава устройството трябва да бъде преместено.

При наличието на определени знания и набор от подходящи устройства, собственикът може самостоятелно да определи защо хладилникът е шокиращ, но той трябва да знае как да диагностицира неизправност.

Ако няма такива знания, собственикът не трябва да гадае какво да прави. Спешно трябва да се свърже с квалифициран специалист.

Хладилна диагностика

За да определите причината за повредата на калъфа, ще ви е необходим мултицет (добре, ако той има функцията на мегаомметър), сонда за отвертка (фаза или нулева детерминанта), клещи.

Напрежение на хладилника

Сондата проверява наличието на напрежение върху корпуса. Ако сондата покаже напрежението, хладилникът е изключен от електрическата мрежа и е повреден.

Пример за повреда на изолацията върху жица

Диагностиката на устройството се извършва в следната последователност:

 1. Преди да започнете работа, проверете състоянието на захранващия кабел. На проводниците не трябва да има видими дефекти, пукнатини или открити проводници.Ако е повреден, например на фигурата, той трябва да бъде заменен.
 2. При липса на видими повреди, на мястото на контакт на жицата с метални части, поставете гумено уплътнение. Така прекъсването на напрежението към корпуса се елиминира.
 3. Ако това не помогне, завъртете щепсела на 180 градуса.относно, какво се получава от това е ясно показано във видеото. Човек обаче не трябва да се успокоява, ако неизправността изчезне, дефектът може да се появи в близко бъдеще.

Специалистът трябва да знае как да провери здравето на хладилника с мултицет. Основните причини за неизправността могат да бъдат:

 • Разбиване на намотката на двигателя. Това може да бъде прекъсване на веригата или разрушаване на изолацията на кутията. Проверката се извършва с помощта на мултицет, измервайки съпротивлението на намотките с корпуса. Късото съединение между устройствата с това устройство не може да бъде проверено. Можете да определите само скалата. Преди измерване контактите трябва да бъдат почистени от корозия. Съпротивлението между корпуса и контакта на намотката трябва да бъде най-малко 0,5-1 MΩ. Зависи от типа на двигателя. Ако съпротивлението е с по-малко значение, тогава можем да заключим, че изолацията е дефектна.
 • Неизправности на термостата. Те включват неправилно функциониращи уплътнения и забиване на устройството с лед. За да проверите, изключете и размразете хладилника. След размразяване оставете устройството да изсъхне поне 12 часа и проверете компонента. Ако термостатът е дефектен, той се променя на подобен. Използването на друг тип е неприемливо.
 • Ако един от високочестотните филтърни кондензатори се повреди, на корпуса ще присъстват 110 волта.
 • Причините за неизправността могат да бъдат в други електронни възли.

Управление и стартиране на компресораНеобходими са допълнителни знания за определяне на щетите на други възли. Ето защо е по-добре да поверите търсенето на дефектен възел на квалифициран специалист.

Фигурата по-долу показва мотор-компресора и неговите контакти.

Компресор и неговите контакти

Проверка на свързването

Ако хладилникът е шокиращ, проверете окабеляването на къщата. Сега окабеляването в къщите се извършва от трижилен кабел, т.е. фаза, нула и земя са свързани към изводите.

Мултиметър измерете напрежението между контакта на земята и фазата. Липсата на показания показва, че земята не стига до изхода.

В този случай гнездото се демонтира и се проверява качеството на връзката на захранващите проводници. Както е показано на снимката по-долу.

Проверка на изхода

Ако всичко е наред, се препоръчва да се обадите на електротехник, който ще възстанови земята. С добро окабеляване проверете надеждността на връзката на щепсела с контактите на изхода и целостта на мрежовия проводник.

Нещата са по-лоши, ако окабеляването е направено без заземяване. В този случай трябва да направите заземен контур, поставете допълнителен проводник и инсталирайте подходящ контакт. За съжаление в старите апартаменти често не е възможно да се направи трижилно окабеляване със заземяване.

Debugg

След като определите причините за неизправността, е необходимо незабавно да поправите или подмените повредения модул. Но за това трябва да имате знания как да поправите щетите.

Неизправният захранващ кабел може да бъде поправен чрез изолация на открити места с електрическа лента или чрез подмяна.

Невъзможно е да поправите двигателя-компресор у дома. Той е променен на работещ. Те също се предлагат с регулатор на температурата и други дефектни възли.

Препоръчват се само оригинални части. Например, ако инсталирате части от друг производител на хладилник на Samsung, те може да не са подходящи за параметрите. В резултат на това можете да получите още по-големи проблеми.

Разнообразието от причини, поради които хладилникът е шокиращ, изисква систематичен подход за отстраняване на проблеми. Ето защо, ако няма необходимите знания за ремонта на подобно оборудване, е по-добре да се обърнете за помощ към специалист.Когато извършвате самостоятелен ремонт, следвайте всички мерки за електрическа безопасност. Грижете се за живота си и за тези около вас.

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар