Колко енергия консумира пералнята

В съвременния ритъм на живот е трудно да отделим минута за такива грижи в дома, както правеха нашите майки и баби. Ето защо пазарът на домакински уреди предлага редица полезни решения за опростяване на живота, например автоматични перални машини. Просто трябва да поставите прането, да излеете праха и да натиснете бутона. След половин час или час трябва да окачите вече чисти неща, така че накрая да изсъхнат. Но за комфорт трябва да платите в рубли. В тази статия ще ви разкажем колко електроенергия консумира пералната машина и колко струва използването.

От какво зависи консумацията?

Модерна автоматична пералня е сложно мултифункционално устройство, което загрява вода, мие дрехи, изстисква я и източва водата. А някои модели също го изсушават. Затова нека разберем кои са най-треперещите светлини в пералнята.

Разходът на енергия на пералня се влияе от:

 • Електрически мотор Той върти барабана чрез колан или директно задвижване. На съвременни устройства използвайте комутатор или безчеткови двигатели (при инверторни модели). Консумацията му на енергия е в диапазона от 400-800 W и зависи от конкретния модел на машината и зареждането на барабана (не значително).
 • Power TENA - загрява вода. Мощността му е около 2 кВт.
 • Помпа за източване на вода е приблизително 40 вата.
 • Система за управление в режим на готовност - 3-10 вата.

Както можете да видите, основната консумация на енергия на пералната машина се отчита от барабанното задвижване и електрически нагревател (TEN), но те не работят през цялото време, но периодично. Но за да добавите горната мощност във ватове и да се умножите по времето, за да получите консумацията на час, ще бъде грешното решение за изчисленията.

Факт е, че по време на измиване машината консумира различна мощност, това зависи от режима на работа, оборотите на двигателя. Освен това водата не се загрява непрекъснато, но за определено време. След загряване на водата до посочената температура, нагревателят се изключва.

3 основни фактора влияят върху това колко всъщност консумира машината за 1 цикъл на измиване:

 1. Температура на водата.
 2. Броят обороти по време на цикъла на въртене.
 3. Зареждане на барабан

Класове за енергийна ефективност

Средната консумация на енергия е посочена на стикера, който обикновено се поставя на предния панел. Той използва цветната маркировка и букви от латинската азбука, за да посочи енергийния клас. Използват се буквите от A до G, като всяка буква има свой собствен цвят: A - зелен, G - червен.

Класове за енергийна ефективност

Тук буквата А означава най-енергийно ефективни уреди. Казано по-просто, тези с най-малка консумация на енергия. При моделите, пуснати след 2010 г., към буквата А. се добавят един до три знака „+“. Колкото повече "плюсове" - толкова по-малко плащате за светлината.

Диаграма за енергийна ефективност

В допълнение към класа на енергийна ефективност, етикетът обозначава:

 • колко консумира пералната машина годишно или на цикъл на измиване, в kW * h;
 • ниво на шум по време на измиване и предене в dB;
 • максимално натоварване на спално бельо в кг.

Декодиране на класа

Забележка: терминът "един цикъл" означава времето от началото на измиването до края на въртенето.

Видеото по-долу ясно показва колко електроенергия консумира пералната машина за едно измиване:

Как да изчислим консумацията на енергия

Измерванията показват, че консумираната мощност на пералнята:

 • По време на измиването е в диапазона от 400-800 вата.
 • При загряване на вода консумацията на енергия може да надвиши 2 кВт (киловата), за някои модели тя може да достигне 2,9 кВт, а това е 2900 вата.

Както вече споменахме, колкото по-висок е енергийният клас, толкова по-малко електроенергия се консумира. В зависимост от класа, модела, натоварването, режима и температурата на цикъла на измиване, той се консумира от 300–1600 W / h, в kW е 0,3–1,6 kWh; пералната машина консумира електроенергия за едно измиване. В този случай максималната консумация ще бъде за големи модели с товар от 6-7 кг, като сушенето ще бъде дори повече от 1,6 кВт * ч.

Например, модели с товар от 5 кг консумират до 0,8 кВтч на измиване - вземете тази стойност средно 1 кВтч за еднометров метър в Москва и струва 5,38. Това означава, че за едно измиване ще платите 4,3 рубли.

Сега да поговорим за това колко консумира шайбата на ден, месец и година. За изчисления, ние средно, че имате 40 измивания на месец. Въз основа на гореизложеното ние средно оценяваме както разходите за измиване, така и консумацията на енергия от 0,8 kW и 4,3 рубли.

Сметки за консумативи

Да предположим, че миете средно 3 пъти седмично и правите до 3 измивания на ден. След това месец измивате 12 дни и правите 36 измивания.

Тогава след месец вие навивате:

0,8 * 36 = 28,8 kWh

28,8*5,38=155

След година:

36 * 12 * 0,8 = 345,6 кВтч

345,6*5,32=1838

Как да спестите електроенергия

В заключение ще дадем 3 съвета за пестене на енергия от пералнята:

 1. Заредете колата напълно. Не мийте една тениска. Консумацията на електроенергия ще бъде почти същата като при пълно натоварване.
 2. По-малка скорост на въртене. Не е необходимо да се определя максималната скорост на въртене без обективна причина за това. При високи обороти двигателят консумира малко повече ток и не всички неща могат да бъдат изтръгнати с тази скорост. Това се отнася и за температурата на водата, не е необходимо да се определя максимално, повечето петна се отстраняват и в топла вода. По-добре е предварително да накиснете особено мръсно пране.
 3. Почиствайте машината поне веднъж на шест месеца. Десет в скалата загрява водата по-дълго, което означава, че плащате повече за нея. Използвайте специални продукти или помислете за народния метод за почистване на тена с лимонена киселина. Изсипете 200 грама лимонена киселина, разтворена в топла вода, в празна пералня, вместо на прах и включете режима на пране при максимална температура.

Скала на нагревателя

Сега знаете колко енергия изразходва пералня и колко ще трябва да плаща в рубли за месец и година. Надяваме се, че предоставените изчисления и съвети са ви били полезни!

Свързани материали:

Зареждане...

Добави коментар