Какви са дефектите на стабилизаторите на напрежението и как да се поправят

Поради нестабилното напрежение в къщи и апартаменти, хората са принудени да инсталират стабилизатори на напрежението (наричани по-долу MV), за да захранват целия корпус или да работят с конкретно устройство. Както при всеки друг тип електрически уред, понякога възниква ситуация, когато регулаторът на напрежението не работи (счупен). Вътрешните неизправности в повечето случаи са свързани с силови вериги: релета, триаци, сервоуправление и др. Ето защо, преди да продължите с анализа на неизправността и причината за нейното възникване, трябва да разберете какъв тип стабилизатор не сте успели. Популярни видове устройства и принципа на тяхната работа, ние разгледахме отделно: https://our.electricianexp.com/kakie-byvayut-stabilizatory-napryazheniya.html, В тази статия ще разгледаме какви неизправности са стабилизаторите на напрежението, защо те възникват и как да ги отстраните сами (ако е възможно).

Buzz и кликвания

Ако регулаторът на напрежението бръмчи силно, трябва да проверите дали захранващото напрежение не е над или под допустимите граници. Диапазонът на настройка в повечето случаи е в рамките на 100-250 волта.

Внимание! Дори и в добро състояние автотрансформаторът равномерно и не прекалено силно бръмчи. Гумът също излъчва серво при движение на четката. Релейните стабилизатори на напрежението излъчват кликове по време на работа. Това е нормално, релета (черни правоъгълници на фигурата по-долу) превключват крановете от намотките, за да настроят изходното напрежение.

Стабилизираща дъска

Ако устройството изскача силно, това може да показва искрине на четката в моделите на серво задвижването, проблеми с релето и лош контакт на вътрешното окабеляване на устройството.

Изключва се под товар

Регулаторът на напрежение не държи натоварването - този проблем се случва по редица причини. Първият сред тях е повишено натоварване (потребителска мощност). Ако не сте сменили свързаните устройства, тогава проблемът е в стабилизатора. Ако не се изключи веднага, но след известно време, това може да се дължи на прегряване или прекъсване на автотрансформатора на веригата.

Строителство SN

Какво да правя: разглобете устройството и извършете външна проверка на намотките на автотрансформатора, ако не е твърде прашна, проверете за признаци на локално прегряване. Ако има много прах, почистете го

Ако има следи от прегряване и изгаряне, изолацията на намотките е повредена. Това е веригата между завоите, тогава как да ремонтирате стабилизатора в този случай? Необходимо е да пренавиете или замените автотрансформатора с подобна или по-висока мощност. Но цената на такъв ремонт може да бъде сравнима с закупуването на нов регулатор на напрежението.

Важно! При модели със серво задвижване редица неизправности могат да бъдат причинени от износването на четката и замърсяването на частите на ток с графитни чипове. В процеса на работа четката се изтрива, заспива се с графитен автотрансформатор. Поради това могат да възникнат къси съединения между токовите колектори и завои и прегряване. В този случай трябва да почистите графита и да го почистите между завоите. Уверете се, че намотките са положени равномерно, за да няма счупвания. Облечете контактната повърхност с обикновена гума за канцеларски материали до блясък, особено най-използваният сектор.

Сектор за автотрансформатори

Няма 220 волтов изход

Неизправността се проявява във факта, че стабилизаторът не издава напрежение 220 волта. Това не означава непременно вътрешни проблеми, причината може да е мрежовото напрежение - то е твърде ниско и устройството просто не се дърпа. Ако мощността е в работния обхват на стабилизатора, тогава продължете с ремонта.

Какво да правя: при модели със серво задвижване, повредите могат да бъдат причинени от износване на механизма на четката или на самия серво. Може да не достигне края на намотката или четката може да не е в контакт със съответния сектор. В най-простия случай той може просто да бъде замърсен с графит. За да го поправите, трябва да почистите повърхността на контактите до метален блясък. Понякога трябва да смените четката.

Интересно! Също така се случва, че поради замърсяване на работния сектор на монтажа на четката с графит, често напрежението не се покачва над определена стойност.

Замърсяване на оборота

В релейните SN това най-често показва, че едно или повече електромагнитни релета или каскада от тяхното управление са дефектни. Обикновено тя е изградена върху транзистор. Релетата могат да имат различно напрежение на бобината, често 12 волта.

Какво да правя: за да проверите, подайте напрежение към бобината и звънете на захранващите контакти. Те трябва да се затворят и отворят, докато релето щракне. Ако това не се случи, или контактите се придържат (по-често), или релейната бобина изгаря (по-рядко). Ако релето е наред - проверете транзистора, той не трябва да бъде перфориран и кръстовищата на емитерната основа и колекторните основи трябва да се набират в една посока, като диод. Транзисторите използват всякаква ниска мощност сходна проводимост.

В триакови и тиристорни SN диагнозата на повреда е подобна - трябва да позвъните на полупроводников захранващ превключвател за повреда и ако не успее, да го замените с подобен или по-мощен.

Лоша стабилизация на напрежението

Ако напрежението е стабилизирано на твърде големи стъпки и преди всичко да е било гладко, тогава разбивката е близка до предишната - превключващото устройство на една или няколко стъпки за настройка не успя. Алгоритъмът за проверка на повредата на регулатора на напрежението и тяхното отстраняване са описани в предходния параграф.

Внимание! В характеристиките на всеки от стабилизаторите са описани или стъпка за регулиране, или границите на всеки етап, както и точността на поддържане на номиналното изходно напрежение.

При стабилизаторите със серво задвижване това се случва в случай на повреда в механизма на скоростната кутия на двигателя, както и когато намотките са замърсени, както беше описано по-горе. Неизправността на скоростната кутия може да бъде придружена от неравномерно бръмчене или напукване - тази предавка се плъзга.

Какво да правя: трябва да разглобите механизма и ако всички части са нормални, сменете грес.

Механизъм на стабилизатор

Също така си струва да се отбележи, че при серво задвижвани СН стабилизация може да липсва, може да не работи правилно поради отказ на клавишите за управление на полупроводникови двигатели. Тогава плъзгачът с четката се премества в едно от крайните положения или изобщо не се движи.

Той не се включва и не чуква машината след доклад за таймера

Повечето стабилизатори след включване влизат в работния режим не веднага, а след забавяне във времето. Но след отчета, таймерът за обратно стартиране не се появява, докато дисплеят показва буквата N. Пример за поправка на устройство с такава неизправност се разглежда в следните видеоклипове:

За информация, кодът за грешка "H" показва пренапрежение на мрежата и работата на защитата.Това важи за уредите от Resanta, Luxeon и някои други.

Чудя се: буквата „Н“ означава „висока“ или „висока“, а L означава „ниска“, „ниска“. резистор, замяната на която видяхте във видеото, отговаря за праговете за горното и долното ниво на напрежение. Поради неправилно съпротивление стабилизационната платка не се справя с работата си и преминава в защита.

Такива симптоми или друг код на неизправност могат да бъдат придружени от нокаутиране на машината, захранваща самия стабилизатор след доклад на таймера за закъснение. В този случай проблемът се решава чрез подмяна на релето, по време на залепването на което може да възникне повишена консумация на ток.

Не показва признаци на живот или други щети

Най-плашещата неизправност е, когато след прилагане на напрежение нито индикаторите светят, нито изходното напрежение се появява, т.е. когато регулаторът на напрежението изобщо не работи. В този случай контролното табло може да се провали. Най-често ремонтите започват с визуална проверка, обърнете внимание на:

 • изгорели пътеки;
 • надути електролитни кондензатори;
 • изгорени, напукани или взривени компоненти на дъската;
 • микропукнатини върху споени контакти и студено запояване.

Подут кондензатор

Компоненти на изгоряла дъска

Всички идентифицирани недостатъци са елиминирани и ако външното изследване не даде резултати, те продължават да проверяват дъската за счупени коловози и къси съединения с мултицет в режим на измерване на съпротивление и непрекъснатост. Такъв ремонт на стабилизатора може да изисква задълбочени познания по електроника, електрическата схема и в най-трудните случаи, използването на осцилоскоп за проверка на управляващите сигнали и логиката на веригата.

Това е всичко, което искахме да ви разкажем за неизправностите на регулаторите на напрежението и как да ги отстраним със собствените си ръце. Надяваме се, че сега знаете какво да правите в този или онзи случай и защо възникват повреди!

Ще бъде полезно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • Александър

  Добър ден Искам да попитам. Имам еднофазен 10kV стабилизатор. Изведнъж изведнъж виждам, че на вход 235 и на изход 247, защо това може да бъде? Тоест, изходното напрежение е по-високо от входното?

  отговор
  • Admin

   може би е останало някакво реле например. Е, или още по-лошо - проблемът с измервателните и сигналните вериги. Трябва да отворите.

   отговор
 • Станислас

  Здравейте
  Имам 3-фазен стабилизатор за резанти за 30 кВт. Проблемът е следният: след поредното изключване на тока в селото, той не се включи. Разбрах се и установих, че контакторът за мощност на LEK не се включва! Ръчно го натискам и се появява ток и в къщата се появява електричество, но платката не свети на стабилизатора ... Но не се магнетизира! Кажете ми какво може да бъде и как да се справя с него?
  Докараха го в работилницата, те уж го помолиха за мозъци, взеха парите и се свързаха с мен и той спечели пари, той започна да намагнетизира котва в контактора и го донесе у дома, настрои го и отново е здрав, не се магнетизира

  отговор
 • Иван

  И аз имам проблем със стабилизатора Forte tvr-5000va. машината беше нокаутирана, след което видях счупена следа на платката (на релето). напълно замени дъската с идентична. всичко работи, но Грешката постоянно свети

  отговор

Добавете коментар