Какво е автоматично разтоварване на честотата и защо е необходимо

Има различни проблеми, които могат да доведат до аварии в електроцентралите и в електроенергийните системи като цяло. В допълнение към междуфазни и земни неизправности понякога се наблюдава спад на честотата в мрежата. Това може да има тежки последици. Следователно, един от видовете релейна защита - автоматично разтоварване на честотата. Нека да разгледаме какво представлява и къде се използва.

Защо е необходим AChR?

Като начало, променлив ток с честота 50 Hz тече в домашните електропреносни мрежи. Това е неговата номинална стойност, отклонения не повече от 1%, т.е. 0,5 Hz, са допустими. При липса на активна консумация на енергия и излишък на реактивна честота може да започне. До какво ще доведе? За лавинообразен по-нататъшен спад на честотата и аварии, ние ги разглеждаме по-подробно:

  1. С честотата скоростта на въртене на асинхронните и синхронните двигатели ще намалее. В електроцентралата това ще доведе до намаляване на производителността на водни помпи за собствени нужди - за пълнене на котли и охлаждане на мощни електрически машини.Оборудване на електроцентрали
  2. Когато парните турбини работят с по-ниска честота, може да се случи следното - група остриета ще влезе в резонанс и ще започне да вибрира и да се срива.Парна турбина

Поради намаляването на скоростта на електродвигателите на помпите и механизмите на електроцентралата, нейната мощност също намалява, поради това честотата намалява още по-бързо, поради което това се нарича лавина от честота.

Тези проблеми водят до аварии до глобален мащаб, ако това се случи например в атомните централи. Следователно, за да се възобнови работата в номинален режим, групите потребители се изключват една по една. За това се използва автоматична система за разтоварване на честотата - AChR.

заключение: AChR е установен там, където може да възникне недостиг на активна мощност.

класификация

Преди да разгледаме как работи автоматичното разтоварване на честотата, нека се запознаем с неговите типове:

  • AChR-I - високоскоростна защита. Диапазонът за настройка на честотата за AChR-1 е в диапазона 46,5-48,8 Hz, а за AChR на специалната опашка е 49,0-49,2 Hz. По време на реакция - 0,15-0,3 s. В същото време избирателност на защита трябва да изключва работата на автоматично разтоварване на честотата по време на късо съединение.
  • ACR-II. Може да се комбинира, а не да се комбинира. Частта от потребителите, която комбинира един изключва, е включена в обема AChR-1. Честотният обхват на AChR-2 лежи в диапазона 48.7-49.1 Hz. Той съвпада с обхвата на първия AFR, но се различава във времето за настройка, а именно от 5 до 90 секунди. Такова време за реакция е допустимо, ако оборудването може да работи с честота 49.2 Hz или повече, без да навреди на системи и възли. В този случай изключването им за ускоряване на процеса на връщане към номиналната честота няма смисъл
  • ZACHR - инсталиран в атомни електроцентрали, задействащ се с честота 49.2 Hz за 0.5 s.

Фигурата по-долу показва графиката на реакциите на AChR-1 и AChR-2:

Графика за отговор на AChP

И графикът за реакция, в зависимост от скоростта на намаляване на честотата:

Честотна характеристика в зависимост от честотата

Принцип на работа

Автоматичното разтоварване на честотата има следния принцип на работа. Когато честотата падне под номиналната, потребителите от трета или втора категория на захранването започват да се изключват. Това е необходимо за връщане на първата категория в нормален режим на захранване. Изключването се извършва поетапно според различни настройки на честотата и времето.

Потребителска стъпка

Необходими са стъпки, за да се сведат до минимум прекъсванията в захранването на потребителите, тъй като не във всички ситуации процесът на спад на честотата се развива толкова критично, че трябва да се правят глобални прекъсвания. И също така са необходими, за да се изключи работата му по време на къси съединения по линията. Потребителите са равномерно разпределени на стъпалата според капацитета си.

Разпределение на потребителите по стъпки

Автоматичното разтоварване на честотата се основава на честотно реле. За да организирате прекъсването на потребителите, трябва да ги категоризирате и съответно според ТП и РУ според предназначението. В противен случай селективното изключване е по-трудно осъществимо.

В допълнение към факта, че потребителите трябва да бъдат изключени от мрежата, е необходимо да се осигури тяхното многократно включване.За това има система за честотно автоматично повторно включване - ChAPV. Също така си струва да се отбележи, че в момента чисто релейни вериги се използват рядко, те могат да бъдат открити в стари съоръжения, които не са преминали реконструкция. Използват се главно микропроцесорните системи за автоматично разтоварване на честотата. Те ви позволяват да конфигурирате по-точно реакцията при смущаващи влияния.

заключение

Да се ​​обобщят и отговорят с прости думи, къде и в кои случаи се използва системата за автоматично разтоварване на честотата. AChR се използва в енергийния сектор за предотвратяване на аварии в електроцентралите поради лавинообразно намаляване на честотата на електрическия ток в мрежата. Това може да се случи поради факта, че балансът на активния и реактивен капацитет е нарушен.

Основната задача преди автоматично разтоварване на честотата е едно по едно да изключва потребителските групи според категориите на захранване, за да не се причинят значителни престоя и аварии в предприятията, захранвани от тази линия.

За да консолидирате изучения материал, препоръчваме да гледате полезен видеоклип по темата:

Свързани материали:

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар