Къде да отида, ако домакинските уреди изгорят поради пренапрежение

Всяка техника, която работи на ток, се страхува скокове на мощността, Те могат да възникнат по редица причини, повечето от които не са по вина на потребителя. В съответствие с правната рамка, трябва да получите обезщетение от доставчиците или друга отговорна организация, на чийто баланс се намира вашата линия или нейният раздел. В тази статия ще разгледаме какво да правим и къде да отидем, ако оборудването изгори поради пренапрежение на тока.

Защо напрежението скача

При нормални условия напрежението в електрическата мрежа трябва да бъде на нивото 230V, допустимите отклонения - 10%. Това е посочено в GOST 29322-92. Прочетете повече за това в сайта вече има статия https://our.electricianexp.com/kakoe-otklonenie-napryazheniya-v-seti-schitaetsya-predelnym.html, Какви могат да бъдат причините за скокове и отклонения от номиналните стойности:

 • Аварии на подстанции, включително късо съединение в електропроводи.
 • Светкавичните удари се дължат на мълния.
 • Поради паднало дърво, което е скъсало или скъсило въздушна линия.
 • Повреда на кабела при копаенето на окопи.
 • По време на прекъсване на захранването се наблюдават и скокове на ток.
 • Ако неутрален проводник изгори на алеята или на трансформаторната подстанция, фазов дисбаланс, което ще доведе до продължително подаване на напрежение от над 300 волта към мрежата.

Повреда на електропровода

Кой ще обезщети

Ако всичко е ясно с причините за скоковете на тока, нека разберем кой е виновен. За аварии на трансформаторни подстанции, електропроводи и много други съоръжения за електрозахранване е отговорна доставчическата организация. Нарича се популярно „градската светлина“, всъщност в различните градове имената могат да се различават. Служителите на тази организация трябва своевременно да проверяват защитно и превключващо оборудване, както и редовно да затягат контактите и гумите. Ако това не бъде направено, изброените проблеми са възможни.

Важно! За да определите къде да отидете след повреда, опитайте се да определите защо е настъпил мрежов скок.

Ако в апартамента ви има около 380 V в контакти, вероятно е възникнал фазов дисбаланс. Често това се случва, когато изгаряне нула в разпределителното табло в верандата или в електрическия панел у дома. Тогава управляващата компания, която обслужва дома ви, трябва да заплати щети за изгорели уреди.

Когато се извършват ремонти на канализационни, водопроводни и газови съоръжения, копаенето на окопи често се случва, за да се заменят части от тръбопроводи и клапани. Въпреки факта, че подобна работа трябва да бъде координирана с организации, чиито комуникации са разположени наблизо и също така трябва да има план за тяхното местоположение сред работниците, често възникват проблеми като повредени тръби и счупени кабели. В момента на повреда на кабелната линия може да настъпи спад на напрежението. В този случай щетите трябва да бъдат компенсирани от организацията, извършила работата.

Ремонт на кабелна линия в земята

Понякога виновник за захранването са съседите, които или са направили грешка при монтажа на окабеляването, или са извършили други вредни действия, след това компенсират щетите. Но доказването на тяхната вина ще бъде по-трудно.

Как да докажа вина

Сега трябва да разберете къде да се обадите след случилото се. На първо място, ако след гръмотевична буря или просто внезапно забележите, че светлина мига и вашите домакински уреди изгарят поради пренапрежение, трябва да се обадите на екип за спешен ремонт на електротехници. Те трябва да съставят акт, че е настъпил пренапрежение. Обаждането се записва в дневника на дежурния диспечер.

Интересно! В подстанции има оборудване, което регистрира скокове на мощност. Ако след това вашите домакински уреди изгорят и аварийният екип не може да бъде извикан, тогава според колективна декларация доставчическата организация трябва да предостави информация или сертификат, ако наистина е имало скок. Примерно заявление за предоставяне на тази информация, което виждате по-долу.

Примерно приложение

Готово изявление

След това трябва да занесете изгорялото оборудване в сервиза или да се обадите на капитана у дома. Специалистът трябва да проведе преглед. В хода на това изследване те трябва да определят дали пренапрежението на електрозахранването е причинило повредата на домакинските уреди. Ако сте поръчали услуги за ремонт на устройства веднага, проверете предварително дали тази услуга издава чек. Можете да изискате парите, които харчите за ремонт и експертиза от виновната организация, за да докажете изразходваната сума, се нуждаете от проверки.

Важно е да се: Услугата трябва да има подходящ лиценз и сертификат.

За да е по-вероятно да докажете своя случай, трябва да си сътрудничите със съседите си, ако имате същия проблем като вашия. Актът и резултатите от проверката трябва да бъдат адресирани до електроснабдителната организация или до управителния офис на вашия дом.

Заявлението трябва да бъде регистрирано като входящо писмо. За да направите това, обикновено в горния ляв ъгъл се поставя печат, върху който са посочени датата и номерът на буквата. В противен случай може да бъде „случайно“ загубен. Едно копие трябва да остане във вашите ръце, то също трябва да бъде подпечатано. Самият печат може да бъде поставен на друго място, както на снимката по-горе, по начина, по който можете да използвате това като примерно искане.

иск

Следват два сценария:

 1. Самата организация компенсира щетите, което е малко вероятно.
 2. Организацията отказва щети и вие се обръщате към съда.

Интересно: експертите твърдят, че има положителна статистика за решаването на подобни проблеми в полза на засегнатите потребители.

Как да защитим оборудването

Изключително неприятно е да попаднете в подобна ситуация и съдебните спорове могат да продължат с месеци, така че ще ви кажем какво да направите, за да предотвратите изгарянето на домакински уреди поради пренапрежение на тока. Най-евтиното решение е да инсталирате реле за напрежение, Те често се наричат ​​"бариера". Вие сами задавате горната и долната допустима граница на напрежение, в допълнение - можете да зададете забавянето за повторно включване, в случай че има няколко скока. Необходимо е също така да се защитят компресорите на хладилници, климатици и фризери, защото многократните стартирания и внезапните спирания са вредни за тях.

Реле на напрежение

Релетата са или индивидуални и се вмъкват в контакта, а щепселът на устройството вече е свързан към него, или централизиран и инсталиран на входа на електричество в апартамента на електрическата шина на електрическия панел. Това е най-евтиният вариант, така че вашите домакински уреди да не изгорят.

Сдвоени с релето, можете да инсталирате варистор върху дамска релса, той е полупроводников аналог на искра и ще "късо съединение" линията при скока, защитавайки домакински уреди.

Din Rail варистор

По-надежден и скъп начин е монтаж на стабилизатор на напрежението или за конкретно оборудване, или за целия апартамент. Моля, обърнете внимание, че за разлика от предишните опции, това ще ви струва порядък повече. В зависимост от мощността и вида на устройството.Най-евтиният вариант е да инсталирате реле стабилизатор.

Реле стабилизатор тип

заключение

Разгледахме основните причини за пренапреженията на електрозахранването, от които горят домакински уреди, както и начините за поправяне на щети, причинени от нискокачествени услуги. Моля, обърнете внимание, че имате право да изискате, дори ако наемате апартамент, и съответно споразумението за услуга се изпълнява от наемодателя. В заключение представяме документите, които ще ви помогнат да защитите вашите права:

И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Сега знаете какво да правите, ако домакинските уреди изгорят поради пренапрежение на тока в апартамент или частна къща. Не забравяйте да спестите пари и купете реле или стабилизатор, за да защитите не само оборудването в къщата, но и самия корпус от пожар!

Полезно по темата:

(9 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Антон

  Благодаря ви за статията! Имаше интереси начини за защита, избрах за себе си вариант с регулатор на напрежението!

  Отговарям
 • победител

  Изгасиха светлината в къщата на град Раменское, Московска област, два или три пъти за няколко минути, докато всички бяха на работа и в училище и домакински уреди изгориха.Къде да се оплача? Кажете ми.

  Отговарям

Добави коментар