Избор на прожектори - какво е важно да знаем?

Прожекторите отдавна са престанали да бъдат луксозен предмет и те, може би, няма да изненадат никого. Устройствата се използват за създаване на подходящо осветление, декориране на стая и дори като интериорни елементи. Има особености при подбора на продукти, които зависят от много фактори. В тази статия ще ви разкажем за това как да изберете прожектори за опънати тавани и от гипсокартон.

Окачен таван

Когато избирате осветителни устройства за таван от гипсокартон, трябва да решите с каква цел ще ги инсталирате:

 • декорация на дома с правилното подреждане на осветителни устройства;
 • създаване на комбинирано осветление и разделяне на стая на зони;
 • алтернатива на пълно осветление от полилей.

В интериора на снимката на спалнятаПрожекторите за окачени тавани могат да бъдат направени от всякакви материали, няма ограничения. Можете да изберете продукти от алуминиеви сплави или щампован метал и единственото, на което трябва да обърнете внимание, е пропорционалността на височината на таванното пространство спрямо размерите на затворената част на осветителното тяло. За различни продукти свободното пространство зад тавана от гипсокартон трябва да бъде от 2 до 10 см. Преди да изберете и закупите правилния модел, не забравяйте да разберете каква празнина имате.

Видове тела

Разбира се, за да изберете правилните прожектори за тавана от гипсокартон, трябва да вземете решение за видовете продукти, така че ще се спрем на този въпрос по-подробно.

По вида на инсталацията осветителните устройства са разделени на:

 • Вградено - само декоративната част се вижда на тавана отвън, всичко останало е скрито зад пространството на тавана. За монтаж в сухото строителство се прави отвор в съответствие с диаметъра на кацане на светлината на прожекторите.вдаден
 • Над главата - са инсталирани на твърда повърхност с помощта на самонарезни винтове, отворът ще е необходим само за проводници.Отгоре

По дизайн можете да изберете следните видове прожектори:

 • ротационен - ​​осветлението е възможно под различни ъгли;обръщане
 • не се върти - светлината от устройството отива само надолу.Фиксирана

По броя на касетите, лампите могат да бъдат разделени на:

 • единичен - един източник на светлина;единичен
 • кардан - модел с няколко патрона за крушки, такива продукти ще бъдат доста големи по размер.шарнир

Интересно видео по темата:

лампи

Изборът на правилните прожектори за тавана от гипсокартон е, разбира се, важно събитие, но не забравяйте да закупите висококачествена и подходяща лампа. За тези осветителни тела са подходящи халогенни, LED, живачни (енергоспестяващи) и огледални лампи с нажежаема жичка. Най-добрият вариант би бил Избор на LED лампа, въпреки по-високата цена в сравнение с други източници на светлина. Тези крушки са безопасни, с дълъг експлоатационен живот и кога свързване на димер Можете лесно да регулирате яркостта в стаята.

LED лампа

Можете също така да изберете халогенни прожектори. Не е много икономичен, но е идеален за помещения, където е необходимо силно осветление или вътрешно осветление. Продуктите от живак, от друга страна, са икономични за използване, но светлината им не е много полезна за зрението и е трудно да се изхвърлят. Що се отнася до лампите с нажежаема жичка, не препоръчваме да ги използвате по принцип. Те се загряват бързо, не са издръжливи и не са особено ефективни.

Малко за дизайна

Разбира се, всички ние искаме да изберем не само ефективни, но и красиви прожектори, които ще се поберат в интериора на стаята и без значение в коя стая искате да ги инсталирате - хола, банята или кухнята. Винаги трябва да правите всичко със стил! Това е особено вярно в случаите, когато дизайнът на къщата е направен във всеки конкретен стил.Дизайн на инструмента

Ако искате да изберете осветление за класическа стая, препоръчваме ви да закупите предмети в бронзова рамка. Възможно е също така да изберете модели с орнаменти или кристални нюанси. За стила на Прованс се препоръчва овална златиста рамка със стъклени нюанси. За модерни стилове като хай-тек или минимализъм са подходящи хладни метални цветове, квадратни или кръгли форми. Между другото, именно за този стил използването на карданни модели ще бъде успешно. Както разбирате, изборът на прожектори по дизайн е чисто индивидуален процес и, разбира се, всичко зависи от вашата субективна визия и вкус.

По-подробно този въпрос е разгледан на видео:

Опънат таван

Що се отнася до това как да изберете прожектори за опънат таван, тук можете да приложите всички правила за избор на пространството на тавана от гипсокартон. Въпреки това, все още има някои нюанси, свързани с опасността от нагряване на опънатата тъкан (между другото, тези съвети ще отговарят на собствениците на пластмасовия таван):

 1. Опънатите тавани могат да издържат на температури до 80 градуса, така че когато избирате крушки, трябва да изберете продукти с мощност не повече от 60 вата за платното от плат и не повече от 40 вата за филм. Мощността на халогенните лампи трябва да бъде 2 пъти по-малка (30 W и 20 W, съответно).
 2. Светлината от прожекторите трябва да сочи надолу.
 3. Използвайте крушки с черна крушка или огледално покритие, за да намалите риска от топлина.
 4. Необходимо е да се създаде надеждна седалка в опънатия таван, като се използва специален пръстен, който е скрит отстрани на продукта.
 5. Не забравяйте да изберете качествени продукти от надеждни производители.В жълто

Ако трябва да изберете прожектори за опънат таван, съветваме ви определено да гледате видео, което сравнява различни опции за прожектори:

Сега знаете всичко за това как да изберете прожектори за тавана. Размерът, формата и материалът на продуктите са много разнообразни в наше време, както и цената може да варира значително в зависимост от избраното устройство. Въоръжени с нашите съвети, можете да изберете най-добрите модели за вашия дом!

Прочетете също:

(12 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Lades600

  Купих си светеща LED трансформаторна лампа. Вече го използвам достатъчно, за да кажа „достойно нещо“. Нямаше провали, провали също. Работи без проблеми. Консумацията, както си мислех (за мен например това също е важно). Така че по принцип съм доволен.

  Отговарям

Добави коментар