Свързваща схема за диференциален автомат

Вече сме разгледали с вас, как да свържете диференциална машина направи го сам. Събитието изобщо не е сложно, основното е да помислите за мястото на инсталиране на устройството в разпределителния панел, както и да изберете най-подходящите характеристики на продукта за мощност. След това ще се спрем подробно на първия параграф и ще ви покажем няколко схеми за свързване на дифавтомат в еднофазна и трифазна мрежа.

Еднофазна 220 V мрежа

В апартаменти и частни къщи се използва най-остарялата версия на окабеляването - с една фаза. В този случай номиналното напрежение е 220 V, така че е необходимо да се използва двуполюсен продукт. Що се отнася до схемата на свързване на difavtomat, тя може да бъде представена в две версии. Първият е, когато защитата е инсталирана само след измервателния уред, обслужващ цялото домашно окабеляване.

Верига с въвеждащо защитно устройство

В този случай, когато автоматиката се задейства и изключи, ще бъде по-трудно да се намери причината за повредата, затова е препоръчително да се даде предпочитание на втория, по-надежден вариант.

Правилната схема за свързване на дифавтомата в еднофазна мрежа с заземяване:

Отделно обслужване за всяка група

Както можете да видите, на всяка група проводници е инсталирано отделно устройство. Ако един difavtomat работи, вторият ще продължи да функционира.

Трифазна мрежа 380 V

Единствената важна разлика на трифазната мрежа е, че вместо един фазов проводник, на входа веднага се осигуряват три фази: L1, L2, L3. В този случай е необходимо да се използва 4-полюсен 380V дифифавомат, чиято схема на свързване ще изглежда така:

Трифазна схема за свързване на difavtomat на мрежата

Тази опция може да се използва в нова къща, или по-скоро вила, която трябва да издържа на високи токови натоварвания от електрически уреди. Също така, тази опция понякога се използва, когато монтаж на електрическо окабеляване в гаражазащото тук могат да се използват мощни заваръчни машини, компресори и друго електрическо оборудване.

Без заземяване

Всички предишни схеми за свързване на диференциалната машина бяха заземени, сега бих искал да осигуря остарял модел, който използва двужилна 220V мрежа.

Свържете дифавтомата без земя съгласно следната схема:

Без PE защита

Този метод на окабеляване може да се види в стари къщи от панелен тип. Той е изключително опасен и затова препоръчвам заменете окабеляването в къщата до нов с контакт за заземяване.

Препоръчваме ви също да прегледате съществуващите опции за връзка във видео рецензии:

Това е всичко, което исках да разкажа по тази тема. Съветваме ви да използвате диференциални машини само от популярни производители: abb, legrand (legrand), IEK и Schneider electric, така че защитата да продължи дълго време и най-важното - с добра съвест.

Подобни материали:

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар