Какви видове осветление има?

Днес е невъзможно да се посочат със сигурност основните видове осветление, като тя може да бъде естествена, изкуствена, обща, местна, комбинирана, производствена, битова и др. За да изброите всички сортове, е по-добре да ги класифицирате по предназначение и източник. Сега ще се опитаме да обясним накратко, но разбираемо какви видове осветление са и какви изисквания се налагат към него във всеки отделен случай.

По източник на светлина

На първо място, осветлението е разделено на изкуствено и естествено, което според нас е най-важният показател. Естественият източник на светлина са, разбира се, слънчевите лъчи, които проникват в стаята чрез отвори на прозорците и други структурни решения. От своя страна естественото осветление може да бъде разделено на такива системи:

 1. Странично, когато светлината преминава през прозорци в стените.
 2. Горна част - светлината преминава през остъклени покрития или технологични отвори.
 3. Комбинирана - стаята е осветена от прозорци и горни отвори.

Светлината от прозорците в снимката на стаята

Трябва да се отбележи, че този тип осветление е основното и в помещения, където хората прекарват по-голямата част от времето, естествената светлина задължително трябва да преобладава. Ако по някаква причина не е възможно да се създадат отвори за проникване на слънчева светлина, допълнително се организира изкуствено осветление, което е разделено на следните системи:

 1. Общо - лампите равномерно осветяват цялата площ на стаята.
 2. Локално - допълнително подчертаване на важни обекти, например работно място.
 3. Комбиниран - може да се използва комбинация от общо + местно или естествено + изкуствено.

производство

Също така, според източника на светлина, осветлението може да бъде разделено на такива специални видове като луминисцентно, LED и халоген. Научете повече за източници на светлина Можете в нашия съответния раздел на сайта.

По уговорка

Ако говорим за това как се разделят видовете електрическо осветление според функционалното им предназначение, тогава на първо място е необходимо условно да се включи такъв нюанс като обхвата. Днес е обичайно да се разглеждат видове осветление в производството, в интериора и на улицата. Само по отношение на тези обекти и извършете раздялата.

производство

В производствена среда осветлението може да бъде:

 1. Работа - използва се за осигуряване на нормални и най-важното безопасни условия на труд за персонала в предприятието.
 2. Аварийни ситуации - има за цел да поддържа минимална осветеност по време на аварията, ако затъмнението може да доведе до опасни ситуации (експлозия, пожар и др.). Според стандартите осветеността, създадена от аварийните светлини, не трябва да бъде по-ниска от 5% или 2 Lux в сградата или 1 Lux на улицата.
 3. Евакуация - името на вида говори само за себе си, използвайте евакуационно осветление, за да евакуирате персонала в безопасна зона.Осветеността в този случай не трябва да бъде по-малка от 0,5 Lux в стаята и 0,2 Lux в откритата зона.
 4. Сигурност - използва се за защита на територията, не трябва да бъде по-малка от 0,5 Lux.
 5. Дежурният служител е подмножество на системата за сигурност. За функционирането на дежурното осветление се използва част от лампите, използвани за работещо или аварийно осветление, за да се осигури минимална осветеност в защитената зона, както и на места, където часовникът дежури в предприятието.

схема

Кратко, но разбираемо всички тези точки бяха разгледани на презентацията:

Къща и апартамент

Що се отнася до интериора, в къщата и апартамента има два основни типа осветление: естествено и изкуствено. Естествената светлина в жилищните помещения може да бъде странична, горна или комбинирана, както вече говорихме. Но що се отнася до изкуствените, в този случай е обичайно да се раздели на следните системи:

 1. Общото, или както се нарича още, е основно. Тя се осъществява чрез инсталиране на таванни светлини, които равномерно осветяват цялото помещение.
 2. Местен (функционален) - използва се за локално осветяване на определени предмети, например работна зона в кухнята, бюро в детската стая или огледало в банята. За локално осветление се използват стенни бра, подови лампи, настолни лампи и прожектори, които излъчват ярка насочена светлина.
 3. Декоративни. Този тип осветление в интериора е предназначено за допълнителна украса на помещения и отделни предмети. Като опция - осветяване на картини, периметър на тавана (LED лента) и т.н. За празничното също важи.

Можете да научите повече за светлината в интериора от това видео:

Градината

В градината разновидностите на осветлението са много подобни на тези, които са обичайно да се организират в интериора. Така че, по предназначение, уличното осветление е разделено на следните видове:

 1. Общи (функционални). Проектиран за безопасно движение около двора. Това включва осветяването на пътеки, верандата на частна къща, стъпала, както и градински сгради (кокошарник, гараж, хозблок).
 2. Security. Използва се за защита на личен парцел и селската къща от недоброжелатели. За външна защита на територията те организират осветяването на целия периметър на обекта, паркинга, главния вход на жилището и други важни зони.
 3. Декоративни. Най-често се използва в ландшафтен дизайн, за да украси външния вид на територията. За декоративно осветление на улицата създайте осветление на изкуствени резервоари, малки архитектурни форми, фонтани и др. Също така тук може да се припише архитектурно осветление на фасади на сгради, което е модерно и много популярно решение днес.
 4. Празнична. С помощта на електрически гирлянди и висулки, дървета, фасадата на къщата и дори ограда се украсяват за известно време. По правило празничните светлини се използват за Нова година и други празници.

Е, разбира се, ние предоставяме за гледане на полезно видео по темата:

Това са всички видове и осветителни системи, които се използват днес. Както можете да видите, класификацията е доста разклонена, така че все по-често зависи от целта и обхвата на телата!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар