Избор на кабелен канал за окабеляване над напречното сечение на кабела и други параметри

Когато инсталирате окабеляване, възниква въпросът как да полагате кабели. Има две опции - външна и вътрешна. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. В тази статия ще говорим как да изберем кабелен канал за окабеляване, той се използва за скриване на открито положен кабел. Между другото, в допълнение към електрическите кабели, има и информационни кабели: за LAN и интернет, телевизия, телефон и т.н. Те могат да бъдат скрити и с кабелен канал.

Типове кабелни канали

Първо трябва да вземете решение за вида на кабелния канал. За това какви са видове кабелни канали, разказахме подробно в отделна статия, сега накратко повторете отново. Разграничават се по 4 критерия:

 1. По метода на инсталиране и разположение в пространството.
 2. Според материала, от който е направен.
 3. По дизайн.
 4. На външен вид.

За да изберете кабелен канал за окабеляване, трябва да вземете предвид всички разлики, нека разгледаме какви са те.

Според метода на инсталиране, те разграничават:

 • Монтиран на стена. В контекста те имат правоъгълна или квадратна форма в зависимост от размерите и броя на проводниците, които се полагат. Тук те отделят отделна опция - мини кабелни канали, те са необходими за полагане на единични или просто тънки проводници и кабели, като телевизионен и интернет кабел.Стенен монтаж
 • Подова стойка. Те имат полукръгла форма. Тази форма на кабелен канал е необходима, тъй като е разположена на пода, така че да не се разминава над нея.Етажна версия
 • Corner тавана. В контекста те приличат на правоъгълен триъгълник, в зависимост от модела и производителя, те могат да бъдат с друга форма. Вашият избор е, ако окабелявате тавана. Те са инсталирани на кръстовището на тавана и стената.Таван канал за окабеляване
 • Первази с кабелен канал. Има напълно различни форми и дизайн. Те са инсталирани вместо обичайния плот, на кръстовището на стената и пода. Чудесно за скрито полагане на кабели на телевизия и интернет, както и за електричество. За да изберете перваза за полагане на кабелни продукти, трябва да определите броя и размера на каналите за проводниците, в противен случай те просто не могат да се поберат и ще трябва да оставите ситуацията по различен начин, а това може да влоши външния вид на стаята.Електрически плот

Според материала, от който е направен, те са разделени на много видове:

 • PVC.
 • Метал (поцинкована стомана или алуминий). Подходящ за употреба на открито, в помещения с повишена опасност от пожар и трудни условия на околната среда.
 • Без халоген (не съдържат бром, флуор, йод, хлор, астатин), се препоръчват за използване в затворени невентилирани помещения.

По дизайн се разграничават следните кабелни канали:

 • Гладка. Плътно гладко тяло.
 • Перфорирани. По-лек и по-евтин от обикновено.
 • Гъвкава. Те могат да бъдат гофрирани или да се състоят от връзки, като верига. Те са избрани за монтаж и полагане на кабелна линия в геометрично сложни зони, например по протежение на полукръгла издатина на стена или колона.
 • Прозрачен.По-вероятно не конструктивно, а дизайнерско решение. Подходящ за упражнения таван осветление led лента, Те могат да бъдат стени, тавани или под формата на цокъл.

Гъвкав кабелен канал

На външен вид кабелните канали се различават по цвят, могат да бъдат направени с текстура на дърво и т.н. Всъщност, сред цялото това разнообразие за дома и офиса, най-често се избират прости гладки бели кабелни канали, изработени от бяло PVC, за окабеляване на открито.

Цветове на кабелните канали

На пазара има много производители, техните продукти се различават както по качество, така и по външен вид и дизайн, но същността остава същата. Популярни са производителите Legrand и IEK.

Как да изберем размер на кабелния канал

Някои „експерти“ ви съветват да избирате размера на принципа „просто годни“. Тоест размерът на канала трябва да бъде такъв, че при пълненето му с група кабели да се изпълни основното изискване - капакът му да е затворен. Това е коренно погрешно.

Кабелите се нагряват от електрически ток. Независимо от напречното и кабелното напречно сечение - топлината винаги се генерира, както е описано Закон на Жул-Ленц, която, между другото, има цяла статия в сайта. Това означава, че кабелите трябва да изстинат, а преди това трябва да отделят топлина на околната среда. Ако кабелите запълнят напълно пространството на кабелния канал, те ще отделят топлина един на друг, като по този начин ще се нагряват още повече.

PUE казва, че когато полагате кабели в тръбата, не се препоръчва да се запълва с повече от 40%. Считаме, че е разумно да се приложи същото правило при избора на кабелен канал за окабеляване. Но можете да направите коефициента на запълване малко по-голям - до 50-60%, в противен случай просто няма да можете да направите завой, когато инсталирате кабела, или кутията няма да се затвори върху него.

Правилно запълване на канала

Тоест, кабелният канал трябва да бъде избран за проводника и техния брой. Ето защо, ако ще положите два кабела в една кутия (например 3x2.5 за изход и 3x1.5 за осветление), на базата на размерите на кабелите, размерите на кабелния канал трябва да бъдат от 25x16. Според тази логика, бройте за повече кабели от различни секции.

Таблица за пълнене на кабелни канали, която ще ви помогне да изберете правилния размер за напречното сечение на кабела (щракнете върху снимката за уголемяване):

Таблица за пълнене на кабелни канали

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

За да обобщя, искам да отбележа. За да изберете правилния кабелен канал за електрическо окабеляване, първо трябва да определите неговия тип по метода на инсталиране и местоположението в пространството, след това с необходимия размер и едва след това с външния вид и цвета. Не забравяйте за необходимите размери на кабелната кутия, в противен случай проводниците ще се нагреят и в случай на ремонт на окабеляването ще ви бъде трудно да намерите правилния кабел, ако има твърде много от тях с малък обем на канала.

Със сигурност не знаете:

(5 гласа)
Зареждане...

Добави коментар