Кой проводник да използвате за заземяване

Заземяването е свързването на непроводими части на електрическото оборудване към заземяващия електрод. Това гарантира наличието на заземен потенциал върху корпусите на електрическите уреди. Това е за предотвратяване на токов удар в резултат на докосване на сгради и други структурни части на повредено оборудване. Свързването към заземяващата шина се осъществява с помощта на жица или кабел. В тази статия ще ви кажем какъв трябва да бъде проводник за заземяване, така че да можете да изберете правилната марка, напречно сечение и други параметри.

Накратко за условията

За да направим статията разбираема дори за тези, които са далеч от електротехниката, ние предоставихме обяснение на термините, които ще бъдат използвани в нея.

Превключвателят за заземяване е основата на системата за заземяване. Обикновено се състои от метални щифтове, задвижвани в земята на еднакво разстояние един от друг, образувайки фигура като триъгълник.

Заземяващ триъгълник

Автобус за заземяване или Gzsh те наричат ​​метална лента, положена около периметъра на помещението или близо до защитени устройства, която свързва всички заземяващи проводници на електрически уреди към заземяващия електрод.

Gzsh

Заземяващ проводник или жилищен проводник се нарича онзи проводник, който осигурява връзката на заземяващия електрод към GZSh.

Металната комуникация е концепция, която характеризира контакта между металните части на загражденията на електрическото оборудване, включително вратите на електрическите табла или шкафовете с техните заграждения.

Напречно сечение на заземяване

За да се осигури надеждна защита от токов удар и работа на защитни превключващи устройства, заземяващият проводник се избира в зависимост от фазовото сечение. Това е необходимо, за да може в случай на авария да издържи на големи токове и да не изгори. Ако това се случи, защитата няма да работи и опасният потенциал ще бъде върху тялото на уреда.

Напречното сечение на заземяващия проводник трябва да бъде:

 • Ако фазата се използва с напречно сечение до 16 квадратни метра. mm - заземителният проводник трябва да бъде със същия размер.
 • Ако площта на напречното сечение на фазата е от 16 до 35 квадратни метра. мм, тогава "земята" тя трябва да бъде 16 квадратни метра. mm
 • С фазово сечение по-голямо от 35 квадратни метра. mm - минималното напречно сечение на заземяващия проводник трябва да бъде най-малко половината от фазовото напречно сечение.

Даваме два примера, за да отговорим на въпроса какъв раздел трябва да бъде в заземяването на устройството:

 1. Свързвате електрическата печка с кабел със сечение 4 кв. mm Така че напречното сечение на защитния проводник трябва да бъде същото.
 2. Входният кабел е свързан към електрическия шкаф с проводници 50 кв. mm В този случай напречното сечение на земята трябва да бъде най-малко 25 квадратни метра. mm Можете да направите повече.

Марка и изисквания към проводниците

Проводникът на заземяващия проводник или кабел може да бъде както едножилен, така и многожилен - зависи само от това къде ще се използва. Например, за да заземите вратата в електрическия панел, трябва да осигурите неговата мобилност. Твърда сърцевина от постоянно отваряне на вратата и нейното огъване ще се счупи.Следователно ядрото трябва да има подходящ клас гъвкавост, който не изключва отварянето, например 3 и по-горе.

Заземяване на щит

В същото време, за свързване например на корпуса на мотора на помпената станция към GZSH, не е необходимо да се осигурява мобилност, тъй като този тип електрическо оборудване е постоянно монтирано. Следователно, можете да използвате твърди ядра.

Земният проводник може да бъде:

 • изолира;
 • неизолирани;
 • е част от кабела;
 • да бъде отделна твърда жица;
 • алуминий;
 • мед.

Това поставя въпроса: така че кой проводник да използвам за свързване на земята?

В магазините се продават кабелни продукти с различен брой ядра: 2, 3, 4, 5. Това е необходимо за сглобяването на определени схеми за включване на устройства и свързване на електрическо оборудване към мрежи с различен брой фази.

За да свържете земята в контакти и друго електрическо оборудване на еднофазна мрежа, е удобно да използвате трижилни кабели, например VVG 3x2.5. А за свързване на трифазно оборудване към мрежата и заземяването са предвидени четирижилни кабели, например AVVG 4x32. Освен това при дебели кабели заземяващият проводник обикновено има напречно сечение по-малко от това на фазовите проводници. Ето няколко примера.

Кабели:

 • VVG - подходящ за вътрешна употреба. За полагане на улицата тя трябва да бъде поставена набръчкване или тръби. Произвежда се с различен брой ядра; на сайта има по-подробен преглед на този кабел. За използване в горещи помещения е по-добре да използвате VVGng-ls. Този кабел е твърд и по-подходящ за фиксиран монтаж.
 • NYM - Чужда марка е сходна по характеристики по отношение на VVG. Твърд.
 • VBBSHV - Подходящ за външна употреба и копаене в окоп, често използван за свързване на частна къща към мрежата. Твърд.

Кабели:

 • PVA - Добре подходящ за свързване на електроинструменти и удължителни кабели, тъй като се състои от многожични гъвкави ядра. Произвежда се в дву- и триядрен вариант.
 • Топка винт - подобно на предишния, само че не е кръгла, а плоска.
 • ESUY - едноядрен мек меден проводник.

Проводници

За да свържете заземяващия проводник към водопроводните и други неща в банята, можете да използвате едножилни проводници с маркировка на PV. Числото след тези букви показва класа на гъвкавост, където PV-1 твърдо ядро ​​и PV-4 или PV-6 многожично гъвкаво ядро.

Цвят на проводника и функции за свързване

Какъв цвят трябва да бъде изолацията на заземяващия проводник? Заземяващите проводници и шините винаги имат жълто-зелен райета цвят. Това ви позволява точно (ако инсталацията е правилна) да определите целта на проводниците при ремонт на окабеляването. Фазовият проводник може да бъде кафяв или друг цвят, а нулата почти винаги е синя. В постояннотокови вериги те често отбелязват червен плюс и черен минус. Този въпрос е разгледан по-подробно в статията: цветна маркировка на тел.

Ако имате кабел с цветна маркировка, която не отговаря на GOSTs, можете да маркирате земята, фаза и нула с електрическа лента или термосвиваема тръба. В допълнение към цветното кодиране има и буква или цифра:

 • L - Линия или фаза.
 • N - неутрален или неутрален, нулев.
 • PEN или PE - защитен проводник или земя.

Цвят на черупката

За свързване в панела за вход и разпределение (и други места) често използвайте земни и нулеви гуми. Това е релса с набор от дупки и винтови скоби, където са свързани проводниците. За да свържете заземен проводник с многожична сърцевина, е необходимо за облъчване или кримпване с върха на щифта NSHVI и подобни. Това правило важи и за свързване към клеми на автоматични машини и други винтови връзки на всякакви гъвкави проводници.

За да свържете проводника към заземяващата шина, е необходимо да използвате кръгли клеми на NKI, NVI или други видове кабелни врати с клеми под формата на пръстен.

Съвети

Това може да се наложи при заземяване от контура към щита. Обикновено те са от два вида:

 • Кримпване. За да ги фиксирате върху кабела, те са обвити със специален инструмент. Не трябва да правите това с клещи, защото няма да постигнете надеждна кримпване.Най-доброто компресиране се осигурява от пресови щипки (друго име е кримпване) с шестоъгълни (шестоъгълни) скоби.
 • С винтове за стоеж - за да ги затегнете, просто затегнете винта, докато главата му се счупи.

Това е всичко, което искахме да ви кажем в тази статия. Сега знаете каква секция и марка трябва да бъде проводникът за заземяване. Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Свързани материали:

(7 гласа)
Зареждане...

9 коментара

 • Kasymzhan

  Необходимо ли е да заземите вратата от метален електрически панел?

  Благодаря предварително,

  Отговарям
 • Марат

  Здравейте.

  И с какъв участък от медната тел трябва да заземите вратата на екрана или да предположим KTP вратата ????

  Отговарям
  • Admin

   в статията в раздела за "Напречно сечение на заземяващия проводник" са дадени типичните стойности!

   Отговарям
 • Олександър

  при разглеждане на п.

  Отговарям
 • Владимир

  възможно ли е да се направи заземен контур на 30-40 метра около къщата (там е най-влажното място)

  Отговарям
  • Admin

   PUE има параграф 1.7.90, в който се посочва, че минималното разстояние е 0,8-1 метра за надлъжни заземяващи превключватели и това разстояние е оптимално. Как ще положите тези 30-40 метра? ако стоманена лента е заровена в земята, все още можем да говорим за ефективност, тъй като тя ще играе ролята на надлъжен заземен електрод, но не трябва да забравяме за съпротивлението на линията и факта, че намалява ефективността на веригата. Колкото по-къс и по-дебел е проводникът на земята, толкова по-добре.
   По-добре е да направите система за заземен електрод с голям брой и дълги щифтове в близост до къщата, отколкото да разчитате на влагата на почвата.

   Отговарям
 • Александър

  Кажи ми моля те. Имам гнездо с медна тел 2,5 квадратни. Заземяването не е в него. Възможно ли е да хвърлите от близкия изход чрез интернет кабел. усукване на всички краища плътно?

  Отговарям
  • Дмитрий

   Интернет кабелът не може да бъде заземен. Има ниска секция. При ток на късо съединение той може да се запали.

   Отговарям

Добави коментар