Причини за отопление на кабелни кабели и домакински уреди

Затоплянето на електрически кабел е много опасно, тъй като води до последващо топене на изолацията и запалване на окабеляването. Ако установите, че окабеляващият кабел се нагрява или от електрически уреди в къщата, трябва спешно да преминете към отстраняване на неизправности и да го поправите. След това ще ви кажем какво да правите, ако жицата се нагрее и защо това може да се случи.

Основните причини за отопление

Има няколко възможни причини за прегряване на токопроводящите проводници, а именно:

 • напречното сечение на кабела или проводника не е в състояние да издържа на товари от свързани домакински уреди;
 • окабеляването се извършва неправилно, в резултат на което кабелната линия се прегрява;
 • лоша връзка на проводници;
 • ниско качество на самия кабел.

Сега ще разгледаме инструкциите за определяне на неизправността и също така ще ви кажем какво да направите, ако кабелът се нагрее в един или друг случай.

Начини за решаване на проблема

Така че, има разлика между факта, че окабеляването в къщата се нагрява или кабелът от домакински уреди. В тази връзка технологията за ремонт ще бъде различна. За да направим материала по-ясен, нека разгледаме на отделни примери какво и как да направите.

техника

Ако забележите, че жицата се нагрява от бойлер или пералня, първото нещо, което трябва да направите, е да определите как става отоплението: на едно конкретно място или по цялата дължина. Най-често щепселът, свързан към контакта, се нагрява. Това се дължи на факта, че има лош контакт между клемите на изхода и захранващите проводници на електрическото окабеляване. Поради това клемите на изхода се нагряват и цялата топлина отива към електрическата тапа. В допълнение към лошия контакт, причината за неизправността може да бъде слаб изход (например, проектиран за 10 A). Факт е, че мощните електрически уреди: печка, бойлер, нагревател и дори някои чайници функционират нормално само когато са свързани към 16-амперна мрежа или директно от панела (ако мощността надвишава 3,5 кВт). Както може би вече се досещате, гнездото с 10 ампера няма да издържи на големи натоварвания и ще започне да се нагрява, да се топи (както е на снимката по-долу) и след кратък период от време това може да се случи късо съединение.

Причина за късо съединение в мрежата

Втората причина за нагряване на жицата от домакински уреди е лош контакт в самата щепсела или от друга страна, където проводниците са свързани към клемния блок на уреда. Имате нужда разглобете електрическата тапа и проверете надеждността на свързващите контакти, ако самата щепсел е загрята. Ако проводникът се нагрява от техническата страна, проверете как се осъществява връзката в обратния край на проводника.

Железните проводници се стопиха

Е, последното, което може да бъде - кабелът на бойлер или друго мощно оборудване се нагрява поради факта, че производителите решиха да спестят на самия проводник и го направиха с по-малко напречно сечение. В резултат на това кабелът се нагрява по цялата му дължина.Например, ако капацитетът на бойлера е 4,5 кВт, напречното сечение на проводника трябва да бъде най-малко 2,5 мм2, Съответно, ако напречното сечение на кабела е 1,5 мм2, поради което се загрява. Всичко, което трябва да направите, е да замените ненадеждния проводник с по-мощен. за как да се изчисли напречното сечение на кабела по мощностказахме.

Полезно видео по темата:

Технология за изчисляване на напречното сечение на проводника

Електрическо окабеляване

Не знаете какво да направите, ако окабеляването се отоплява в къща или апартамент? Можете да разрешите проблема по подобен начин. По правило захранващият кабел може да се нагрее в щита или разклонителните кутии. И в първия, и във втория случай причината за силното нагряване е слаб контакт, но повече за това в ред.

На тази снимка можете да видите, че изолацията на жицата е разтопена поради факта, че тя е прегряла дълго време:

Лоша връзка в щита

Причината е лош контакт или по-точно неправилната връзка на многожилен проводник с шината. Многожилен проводник може да бъде свързан само след кримпване с ръкав, в противен случай надеждността на връзката ще бъде много ниска. Също така може да се получи нагряване на машините, което показва лоша инсталация. за как да свържете прекъсвач, разказахме в съответната статия. Възможно е машините в щита да се нагряват поради факта, че сте избрали грешна категория на продукта. В този случай трябва да замените АБ с такъв, който съответства на обслужваната група (осветление или изходи).

Що се отнася до разклонителните кутии, на тези места кабелът обикновено се нагрява при усуквания поради лоша връзка. За да премахнете топлината, препоръчваме да замените усукванията с по-надеждни клеми.

Обръщаме вашето внимание на факта, че свързването на алуминиеви проводници с мед е строго забранено чрез усукване. В този случай жицата определено ще се нагрее, изолацията ще се стопи и в бъдеще не може да се избегне пожар. Свържете алуминий към мед само с клемни блокове WAGO.

Е, последната причина, поради която кабелната линия се нагрява в къщата, е, че имате старо алуминиево окабеляване, което не е в състояние да издържи натоварването на съвременните домакински уреди. за как да заменим окабеляването в апартамент разказахме подробно. за подмяна на окабеляване в частна къща Има и отделна статия, която горещо препоръчваме да прочетете.

Няколко думи за удължителни кабели

Друг проблем, който често възниква е, че удължителният кабел се нагрява при свързване на електрическа печка или пералня. Неведнъж сме казвали, че използването на удължителни кабели не е най-добрият вариант, защото Днес на пазара на електрически стоки има много нискокачествени китайски продукти. От личен опит можем да кажем, че е имало случаи, когато удължителният кабел не е просто нагряван, но като цяло се е стопил по цялата му дължина, когато пералната машина е била свързана за първи път. Въпросът беше, че напречното сечение на удължителния кабел е само 0,75 мм2когато имате нужда от поне 1,5. Ако носенето се затопли, препоръчваме ви направете сами удължителния кабелизползвайки PVA проводник с напречно сечение най-малко 2,5 mm2.

Опасността от китайското пренасяне

Между другото, дори висококачествените удължителни кабели могат да се гмуркат, ако са на макара. Факт е, че навитият кабел се загрява по-бързо поради факта, че възниква индуктивност, така че когато свързвате мощни уреди, например заваръчна машина или дълбока помпа, е необходимо да развиете бобината!

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете защо кабелът се нагрява и какво да правите в този случай!

Ще бъде интересно да прочетете:

Технология за изчисляване на напречното сечение на проводника

(10 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • непознат

  Наскоро попаднах на система, която ви позволява да откриете този много лош контакт - "ThermoSensor" (google, компанията "ThermoElectrics" прави).
  Друго много готино нещо - устройства за защита от искра, е поставено като обикновена машина. Прави Siemens и местната компания Ecolight.

  отговор

Добавете коментар