Предимства и недостатъци на подово отопление

Електрическата система за подово отопление има както положителни, така и отрицателни отзиви. За да можете да решите дали си струва да използвате тази опция за вашата къща или апартамент, сега ще ви предоставим основните предимства и недостатъци на електрически отопляем под.

Основни предимства

Полагане на електрическа подложка за отопление

Сред основните предимства на електрическото подово отопление са:

 • възможността за използване не само у дома, но и в офиси;
 • може да се използва с всякакви подови настилки: плочки, ламинат, линолеум и др .;
 • всички елементи на системата са скрити от гледката, като по този начин не развалят интериора на стаята;
 • С помощта на включения регулатор на температурата можете да регулирате температурния режим до 0,1относноC, докато е възможно също така да се зададе определено време за включване / изключване на нагревателя;
 • може да се използва като основно и спомагателно отопление;
 • полагане под подови плочки (и по-специално паркет) може да бъде изпълнен от човек без най-малък опит, освен това, никакъв специален инструмент не трябва да бъде под ръка;
 • дълъг експлоатационен живот при правилно боравене със системата;
 • повърхността се затопля равномерно по цялата площ;
 • отнема малко време, за да се определи причината за повредата;
 • за функционирането на системата не е необходимо допълнително оборудване (например за отопление на водата е необходимо монтаж на електрически бойлер или газ);
 • температурата на нагревателния елемент не е твърде висока, което е добре, когато се има предвид безопасността при употреба.

Както можете да видите, предимствата на електрическото подово отопление са значителни, което прави тази опция доста конкурентна в сравнение с други опции за отопление.

Веднага искаме да предоставим видео по темата:

Видео преглед на предимствата и недостатъците на електрическото подово отопление

Съществуващи недостатъци

Както винаги, нещо трябва да се жертва при избора на конкретна система. Що се отнася до минусите на електрическото подово отопление, основните от тях са:

 • висока цена на работа (ако използвате отоплителен кабел за централно отопление на голяма площ, необходимата мощност на нагревателя може да достигне до 15-20 кВт, което значително ще увеличи месечната консумация на електроенергия);
 • всеки тип електрически нагревател има повишен риск от токов удар и електрическото подово отопление не е изключение, следователно, особено във влажни помещения, този момент трябва да се вземе предвид;
 • за да се увеличи електрическата безопасност, е необходимо допълнително да се пропилее при придобиването и RCD връзкакакто и създаване на надеждни заземяване;
 • нагревателен кабел, който е основният изпълнителен орган за отопление, създава електромагнитно поле, което влияе негативно на човешкото тяло;
 • подово покритие, по-специално дървено, страда при нагряване: става сухо и деформирано;
 • при полагане на нагреватели (особено кабелни), височината на тавана може да бъде намалена до 10 см;
 • ако отоплението ще се използва като основно и в същото време къщата е с голяма площ, тогава е необходима доста мощна окабеляване, за да работи системата.

Вижда се, че недостатъците на системата са доста значителни. Но все пак обръщаме внимание на факта, че с правилният избор на подово отоплениеОсвен инсталационните работи според инструкциите, повечето от изброените недостатъци са незабавно отрязани. Това прави системата за подово отопление популярна и търсена.

Сравнение с Алтернатива

За да бъдете най-накрая убедени в правилността на вашето решение, сега ще поговорим малко за това, което прави електрическия топъл под по-добър от водата.

Сравнение на алтернативни системи

И така, ние подчертахме основните точки за сравнение:

 1. По-разумно е да се използва водно подово отопление в големи площи, особено ако отоплението ще се извършва от газов котел. В малките стаи е по-логично да се даде предпочитание на опцията, която работи от електрическата мрежа, като в този случай разходите за инсталиране и експлоатация ще бъдат малки.
 2. Отоплението с гореща вода има по-дълъг експлоатационен живот (както казват производителите, марката може да достигне до 50 години).
 3. Водата не вреди на човешкото здраве, което не може да се каже за течението.
 4. Монтирането на кабел (или термомати) е много по-просто от водопроводи.
 5. Настройката на електрическия нагревател е много по-бърза и по-точна от бойлера.

И накрая, препоръчваме да гледате друг видеоклип, който демонстрира предимствата и недостатъците на IR филма:

Предимства на филмовото покритие

Така че сме осигурили плюсовете и минусите на електрическото подово отопление. Обобщавайки, може да се отбележи, че и двете версии на системата имат своите предимства и недостатъци, които ни карат да жертваме нещо във всеки случай. Препоръчваме да се даде предпочитание на електрическото отопление, като Той е по-модерен, ефективен и многофункционален!

Препоръчваме ви също да се запознаете най-много икономична система за отопление на дома!

Видео преглед на предимствата и недостатъците на електрическото подово отопление

Предимства на филмовото покритие

(12 гласа)
Зареждане...

един коментар

 • Vika

  Купихме инфрачервен под. Загрява повърхността бързо, като монтажът не се измъчва. поддържа зареждането, както е необходимо? не е нужно да пръскате пръсти. Поръчани в Топлата компания. Като цяло доволен!

  Отговарям

Добави коментар