Полагане на подово отопление под ламинат и паркет

Вече сме разгледали с вас монтаж на подово отопление под плочкикъдето използвали термомат и нагревателен кабел. В случай на ламиниран паркет и паркет, се препоръчва използването на по-модерен и икономичен нагревател - IR филм. Технологията на полагане на филмовото покритие е доста проста и сега за читателите "my.electricianexp„Ще бъдат предоставени подробни инструкции за инсталиране на електрически отопляем под под ламинат със собствените си ръце.

Определя се с типа нагревател

Полагане на подови настилки

Наскоро прегледахме видове електрическо подово отопление, където малко се занимаваха с използването на различни нагреватели за плочки и дървени подови настилки.

В случай на дървен под, не се препоръчва използването на отоплителни рогозки и кабел поради следните причини:

 1. Електрическите проводници могат да излъчват неравномерно топлина, което се отразява неблагоприятно на дюшемето.
 2. Отоплените с електрически кабел (или рогозка) консумират повече електроенергия, следователно, от страна на икономията на разходите, полагането на филмов топъл под под ламината отново печели.
 3. За инфрачервено покритие наличието на бетонна замазка не е задължително, което не може да се каже за алтернативни варианти.
 4. Дебелината на филма е по-малка от милиметър, което ще спести височината на тавана след монтажа. В случай на електрически проводник, поради замазката, височината на тавана може да бъде намалена до 10 cm.
 5. Тъй като ламинатът има ниска топлопроводимост, не се препоръчва използването на кабелно отопление. Това се дължи на факта, че проводникът първо загрява замазката, която предава топлина на самия под. В резултат на такъв топлопренос ефективността е с порядък по-нисък, отколкото с инфрачервеното лъчение, което веднага затопля всички предмети в помещението.

Ефективност на отоплението

Именно поради тези причини се използва монтирането на филмов топлоизолиран под под ламинат и паркет.

Подготвяме всички необходими материали

На този етап е необходимо да се изчисли топлият инфрачервен под под ламината, за да се определи точното количество от всички материали. Частта за изчисление е доста проста, просто трябва да изчислите използваемата площ на помещението и като вземете предвид избраната мощност на нагревателя, да изчислите неговата площ.

Оформление на нагревателя

Така че, за да улесним възприемането на информация, представяме всички точки:

 1. Определяме полезната площ на стаята. Необходимо е да положите материала на разстояние най-малко 15 см от стената, като е забранено да се полага филмът под тежки мебели и домакински уреди. Въз основа на тези изисквания създаваме схема и определяме използваемата площ.
 2. Изберете силата на системата. Като правило, за отопление на топъл под използвайте покритие с мощност 150 W / m2 (ако няма централно отопление) и 90 W / m2 ако къщата има отоплителна система. Можете също да изберете междинни стойности въз основа на вашите собствени условия на употреба.
 3. Изчисляваме количеството филм. За целта умножете полезната площ с мощността, която сте избрали. Например за стая от 15 m2 без централно отопление, ще е необходим топъл под с мощност 2250 W (15 * 150). Отиваме в магазина и купуваме ролка с подходящ размер.

Освен това е необходимо да закупите нагревател (най-добре е пенофол), фолио лента и фолио от поливинилална пяна (предпазва повърхността на нагревателя от механични повреди).

Когато всички материали са преброени и закупени, можете да продължите към процеса на инсталиране.

Извършваме монтажни работи

Технологията за полагане на филмово подово отопление под ламинат се състои от няколко етапа:

 • подготовка на повърхността;
 • основна изолация;
 • материал за подови настилки;
 • ламинат.

Обръщаме вашето внимание на факта, че тази технология се използва и в случай на паркетна дъска, докато инсталацията се извършва по подобна схема!

Подгответе повърхността

На този етап е необходимо да премахнете стария завършек на подовата настилка, да премахнете всички остатъци и да видите състоянието на бетонната замазка. Необходимо е повърхността да е равна, без стружки и пукнатини. В противен случай ще трябва да попълните грубата замазка, която ще премахне всички дефекти.

Подготвена повърхност

Веднага трябва да се отбележи, че в помещения с висока влажност (на неотопляема лоджия или в баня) е строго забранено да се полага инфрачервеното покритие. Ако влажността е малка, трябва да се погрижите и за висококачествена хидроизолация на пода!

Ние правим топлоизолация

За да може топлината да тръгне нагоре (към стаята), а не надолу (към долните етажи или към основата), е необходимо да се погрижите за висококачествена изолация на основата под филмовия топъл под. За това най-добре се използва пенофол. Материалът е тънък, така че височината на тавана не се променя видимо след полагане.Penofol

Тъй като една от страните на пенофол е самозалепваща, трудности при затопляне не трябва да възникват. Фугите между листовете трябва да бъдат запечатани с фолио лента.

Залепване на фуги от пенофол с лепяща лента

Поставете филма

Сега, когато основата вече е напълно готова, можете спокойно да продължите с полагането на филма топъл под под ламинат със собствените си ръце.

Подреждане на дупе

Според схемата трябва да разпространите материала по повърхността. Ако трябва да отрежете конкретно парче, направете го на подходящи места.

Отбелязваме няколко изисквания за полагане на електрически отопляем под под ламината:

 • забранено е да се слагат припокриващи се листове, само челно до задника;
 • листовете трябва да бъдат поставени така, че контактите да са насочени към стената, върху която е инсталиран термостата;
 • медната страна трябва да е надолу (в съседство с основата).

След това инсталирайте термостата на подходящо място. По-добре е да направите това в строб на стената, до гнезда (за удобна връзка с мрежата).Монтаж на термостат

След това филмът е свързан към термостата с помощта на контактни проводници, които се затягат със специални скоби.Мрежова скоба

Трябва също да се отбележи, че всички места на скоби и независими разрези на материала трябва да бъдат изолирани с битумна изолация!

Изолация на скобите

От термостата трябва да извадите датчика за температура, който ще бъде свързан с долната страна на покритието на филма. За да направите това, в основата се създава специален строб, с дължина не повече от 30 см. Сензорът се поставя в защитно гофриране и се монтира под листа на нагревателя. Не забравяйте да поставите слой от топлоизолация под датчика на температурата, в противен случай може да възникне забележима грешка в точността на измерванията, което ще се отрази на ефективността на системата. Можете да свържете филмово подово отопление под ламината без термостат, но в този случай консумацията на енергия ще се увеличи и контролът на температурата ще отсъства напълно.Свързване на температурен датчик

Когато всички контакти са свързани и изолирани, можете да продължите към теста за проверка. За да направите това, включете термостата в мрежата и проверете дали цялата повърхност е равномерно нагрята. Препоръчва се също да се провери покритието с мултицет за съответствието на съпротивлението на табелката с реалното (стойността не трябва да надвишава разликата от 10%).

Ако всичко е правилно, върху топлия под може да се постави защитен филм от пенополивинил и да се пристъпи към декоративното покритие на повърхността с паркет или ламинат.Пай система

Също така, на вашето внимание, визуални видео уроци, където можете да видите характеристиките на всеки от етапите на инсталиране:

Как да си направим ламиниран филм за подово отопление

Инструкция за монтаж на подово отопление под ламинат

Полезни съвети от майсторите

За да опростим процеса и да направим електрическото подово отопление на ламината по-трайно, предлагаме на вашето внимание няколко полезни съвета:

 1. Инсталирайте температурния сензор близо до студена стена, за да регулирате и контролирате най-студената точка на помещението.
 2. В никакъв случай не закрепвайте нагревателните листове с пирони или самонарезни винтове, както това може да доведе до повреда на системата. Използвайте само лента с фолио.
 3. Инфрачервеният филм лесно се поврежда от механично действие (ако върху него се натиснат тежки мебели). Уверете се, че няма нагревател под всички тежки предмети.
 4. Вземете сериозно избора на ламинат за филмово подово отопление. Не всеки може да функционира нормално със система за подово отопление. Тези модели, които са проектирани за отопление, имат съответно лого:Маркиране на лого
 5. Уверете се, че на пода няма инсталирани други нагреватели (напр. нагревател за масло) В противен случай може да се получи прегряване на филма и неговата повреда.
 6. Едно парче покритие не трябва да е по-дълго от 15 метра.
 7. Не забравяйте да приложите заземяване нагревател. За да направите това, залепете лентата с фолио за залепване по периметъра и диагонала, които свързват другия край към заземяващия контакт.
 8. Не полагайте филм за подово отопление при минусови температури.
 9. Проверете окабеляването на дома, така че да издържа натоварванията от тази отоплителна система. Ако се окаже, че това RCD, прекъсвач и диаметърът на проводниците не е подходящ, заменете всички елементи с по-мощни.

Това е цялата технология за полагане на филмовото покритие! Както можете да видите, инсталирането на електрически отопляем под под ламинат е възможно дори за човек, който няма подходящ опит. Надяваме се, че нашите стъпка по стъпка инструкции със снимки и видео примери са ви помогнали сами да завършите инсталационната работа!

Подобни материали:

Как да си направим ламиниран филм за подово отопление

Инструкция за монтаж на подово отопление под ламинат

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар