Как да изберем кабел за заваръчната машина и какъв трябва да бъде напречното сечение

Заваряването е отличен начин за свързване на части, това се случва чрез топене на метали с помощта на заваръчна дъга. Този тип връзка се нарича - дъгова заварка. Но за работа трябва да знаете редица тънкости - полярност, избор на ток, електроди и накрая самия кабел. Последният е необходим за свързване на заваръчния инвертор към източник на захранване, както и за свързване на масовия скоба и държача на електрода директно към самия заварчик. В тази статия ще разгледаме как да изберем кабел за заваръчната машина, какъв трябва да бъде напречното сечение и марката на проводника.

Изисквания за кабел към заварчика

Първо, ако изберете кабел за свързване на масовата скоба и държача на електрода към заваръчната машина, трябва да вземете предвид следните характеристики:

 1. Заваръчните машини от всякакъв тип дават значителни токове - от 10-20 до 400-500A. В този случай инверторните домакински заваръчни апарати обикновено се оценяват на 200А с отклонение от 50А във всяка посока, а индустриалните заваръчни трансформатори излъчват и токове от 400А.
 2. В работата на заварчик се срещат голямо разнообразие от задачи, като прости шевове в удобни позиции и заваряване на продукти със сложни форми или на трудно достъпни места.
 3. В допълнение към различни задачи е необходимо да се готви както в много горещи помещения, така и през зимата в студа.
 4. За транспортиране на оборудване кабелът се навива.

От това следва, че кабелът трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. Захранващият кабел трябва да е гъвкав, за да осигури лекота на манипулиране с електрода или факела за заваръчното полуавтоматично устройство.
 2. Проводникът трябва да има плътна изолация и да е устойчив на агресивна среда, удари и разкъсвания.
 3. За да работи на студа, проводникът трябва да е устойчив на замръзване.
 4. Заваряването на металите става при понижено напрежение, но с висок ток, така че има отделно изискване за напречното сечение на проводниците за свързване на държачите на електрода и земята. Това означава, че проводникът трябва да е дебел, за да се сведе до минимум спадането на напрежението и загубите.
 5. Трябва да издържа на многократно огъване и размотаване / развиване по време на транспортиране.

Подходящи марки и видове кабели

Най-популярният вариант за заваръчна машина е KG кабелТова е гъвкав едножилен кабел с многожична сърцевина с гумена изолация. KOG е популярен и с повишена гъвкавост. Има и специализирана KS, това са основните марки проводници, които се използват за заваряване.

Заваръчен кабел

Името може също да включва забележка за изпълнение:

 • Т - тропическа версия, може да работи при температура на околната среда до +50 (според някои източници 85) градуса по Целзий.
 • KH или HL - устойчив на замръзване, работи при -60 градуса по Целзий.

А също и префикса P - допълнителна обвивка на сърцевина от полимерни материали.

КИЛОГРАМА

Цифрите в маркировката показват броя на сърцевините и тяхното напречно сечение, например: KG 1x16 казва, че се състои от 1 ядро ​​с площ на напречно сечение от 16 квадратни метра. mm

Избор на сечение и дължина

Сечението на кабела за заваръчната машина се избира въз основа на тока. За приблизителна оценка на необходимия раздел подготвихме таблица:

Секция, кв. mm Ток, A
1x6 80-100
1x10 120
1x16 189
1x25 240
1x35 289
1x50 362
1x70 437
1x95 522

Дължината на кабела е обект на спор за много майстори. С увеличаване на дължината, с постоянно напречно сечение, нейното съпротивление се увеличава, както и индуктивността. Ако изберете кабел, който е твърде дълъг, няма да се налага да го навивате на серпентина при заваряване близо до заваръчната машина, но ако изберете къс, ще трябва постоянно да местите заварчика.

От друга страна, ако не готвите големи обеми в производството, тогава дължината на заваръчния кабел от 5-10 метра ще бъде оптимална и устройството трябва да бъде свързано към мрежата чрез удължителен кабел. Освен това, любителските инверторни устройства, които се използват по-често от други, са доста компактни и леки, така че носенето им наоколо няма да създаде особени затруднения.

Инверторен

Ако все пак трябва да удължите съществуващия проводник, ръкавите са най-подходящи.

Кабел за свързване на заварчика към мрежата

В допълнение към свързването на електрода и земята към заваръчната машина, имате нужда и от кабел за свързване на заварчика към електрическата мрежа. Без значение какъв тип апаратура, инвертор или трансформатор, заваръчният ток достига стотици ампери, но захранващият ток е много по-нисък. Може да достигне около 30-50 ампера, в зависимост от силата на заварчика.

Следователно, той не се нуждае от кабел толкова дебел, колкото е за държача на електрода. Изчислява се в зависимост от разстоянието от точката на свързване до електрическата мрежа. Ако разполагате с еднофазен инверторен домакински уред за 220 или двуфазен за трансформатор 380V, тогава е подходящ меден проводник с напречно сечение на проводници 2,5-4 кв.м. По броя на ядрата се използва двужилен кабел, ако обектът няма заземяване, и трижилен кабел, ако се свържете към заземен контакт.

За удобство е достатъчен мрежов кабел с дължина 3-5 метра, а за пренасяне около територията на обекта използвайте носач с напречно сечение от 2,5 квадратни метра или повече. mm, ако носещата дължина е 10-20m. За надеждна работа на устройството от по-дълго носене, например 40-60 метра, е по-добре да вземете кабел с напречно сечение от 4 квадратни метра. mm

Разширение за свързване на заварчик

Ако възнамерявате да използвате дълго носене, по-добре е да закупите удължителен кабел с макара, тогава кабелът няма да се заплита под краката ви и ще продължи по-дълго. Въпреки това, той няма да се охлади добре в намотката, така че да не се прегрява, по-добре е да вземете секция с марж.

За промишлени трифазни устройства на 380V се използват четирижилни медни кабели с напречно сечение от 4-6 квадратни метра. мм, или алуминий - с напречно сечение от 16 квадратни метра. mm Не забравяйте да проверите правилното свързване и посоката на въртене на охлаждащия вентилатор, ако има такъв.

Условия за ползване

Вместо заключение ще говорим за това как да изберем и работим правилно заваръчния кабел:

 1. Свържете проводниците към заваръчната машина с кабелни втулки, те са обвити или споени.
 2. За удължаване и свързване на няколко сегмента с помощта на ръкави или друг метод на свързване, с изключение на усукване.
 3. В заваръчните инвертори проводниците обикновено се свързват с помощта на байонетни конектори. Това трябва да се вземе предвид и да се купи предварително, в противен случай няма да можете да използвате кабел с такава заваръчна машина. С тяхна помощ можете бързо да промените полярността на тока.
 4. Не купувайте проводници с твърде големи дължини и напречни сечения, ако няма да използвате пълния му потенциал. Това ще доведе до прекомерна маса на проводници и затруднения в работата.
 5. Не дърпайте заварчика по-близо до вас с кабела, за да не ги повредите.
 6. Не превишавайте допустимия ток през проводниците.
 7. Удължителният кабел с намотка ще стане незаменим, когато заварчикът се движи често около обекта.

Сега знаете как да изберете кабел за заваръчната машина по секция, марка и дължина. И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Полезно по темата:

(4 гласа)
Зареждане...

6 коментара

 • Юри

  В мрежата и литературата много описания как да изберем кабел за определен товар. И всичко изглеждаше както трябва, но въпросът не ме притеснява: защо транзисторите MOFSET в изходните етапи на заваръчните инвертори не изгорят? В крайна сметка сечението им не трябва да издържа на такъв ток. Както се казва: където е тънко, там се счупва.

  Отговарям
  • Admin

   Защото проводниците на транзистора съответстват на техните параметри, защото в пакета SOT-23 няма да има устройство с номинален ток от няколко ампера, а в TO-220 е лесно. Да, и какъв ток е? Според схемата те са разположени в първичната част на импулсния трансформатор, напрежението там е по-високо от изходното, а токът е по-малък ... дължината на клемите е доста къса, въпреки че клемите са тънки, те са плоски, така че ако преброите площта на напречното сечение, тя няма да бъде толкова малка, колкото може да изглежда ,

   Отговарям
 • Александър

  Мога ли да използвам KGE кабел за заваряване?

   

  Отговарям
 • Али

  Какъв кабел е необходим за инверторно заваряване Kemppi 202 Кабелът му е прегрял и много кратко искаше да смени кабела според мен не е меден кабел алуминиев подвид, изглежда мед превърнат в алуминий

  Отговарям
 • Николай Викторович

  Наскоро купих полуавтоматично устройство 305 стомана ... декларираното тегло е 9,5 кг .. не ми става прекалено плътно. И юфка ммм .. маса 1,3 м .... Готварска кутия 1,7 м .. жица до 1 мм ... електрическа ... 1,6-5 мм. В 305А обявено .., юфка ,, 16мм2..от масите гори. 189А е валиден. Имам ВЪПРОС, който знае ... МОЖЕ ЛИ ДА ДОБАВЕТЕ КАБЕЛ ДО 25MM2 ... МАСА 2 ... 3 .. МЕТЕР .... ПРОДЪЛЖИТЕЛ. дали да добавите кабел ... Някой казва .. че няма начин .. Благодаря ви предварително, посъветвайте ..

  Отговарям

Добави коментар