Спецификации на AABl кабел

AABl е съкращение от марката на захранващия кабел, предназначен за работа в стационарни условия. Използва се в захранващите и разпределителните мрежи на немобилни (стационарни) електрически инсталации от три класа напрежение: до 1000 V, 6 kV и 10 kV. Описанието съдържа, където се използва проводникът, техническите характеристики на AABL кабела, обхвата и характеристиките на неговия монтаж.

Дизайн и интерпретация на етикети

Дизайнът на кабела е демонстриран със снимка, показваща например AABl - 6 kV, от които всеки изолационен слой се състои от:

AABL структура

Проводници (1) AABL са изработени от алуминий. Това се доказва от първата буква "А" в неговото обозначение. В напречното сечение сърцевината има секторна форма, като структурно тя може да бъде едножична или многожична. Фактът, че проводимото ядро ​​е монолитно или едножично, се обозначава с буквите на охлаждащата течност, присъстващи в маркировката. Всяка сърцевина е обвита с хартиена лента (2), импрегнирана с непропусклив изолационен композит. За лесна инсталация, цифрова или цветни ядра, В интервалите между фазовата изолация се полага пълнежът (3), направен от хартиени тегличи, последван от така наречения колан за изолация (4). Изолацията на колана също е импрегнирана с вискозно изолиращо съединение.

Цифрата (5) на снимката показва проводящия екран на специална хартия. Такъв екран е включен в дизайна на кабели с високо напрежение, проектирани за работа в мрежи от 6 и 10 kV. Екранът е последван от алуминиева обвивка (6), по този начин втората буква "А" се дешифрира в маркировката "Способност". Следва битумна възглавница (7), обвита с поливинилхлоридна (PVC) лента, а отгоре със специална креп хартия. Наличието на пластмасови панделки в възглавницата се определя от наличието на буквата "L" в маркировката. Възглавницата изпълнява защитни функции срещу влага, а също така служи като основа за навиване върху броневия слой на две стоманени ленти (8). Лентите могат да бъдат изработени от обикновена черна стомана или поцинковани. Дебелината им е в границите 0,3 - 0,8 мм. Бронята е покрита със слой от фибростъкло или специална кабелна прежда (9), която е импрегнирана с вискозен битумен композит, който изпълнява функцията за защита на бронята от корозия, както и предотвратяване на залепването на кабелните бобини по време на съхранение.

Дизайнът на AABL кабела е ясно показан във видеото:

Технически спецификации

AABL-1:

 1. Ниво на работното напрежение с честота 50 Hz - 1 kV.
 2. Максимално допустимото непрекъснато загряване на сърцевината е 80 ° C.
 3. Краткосрочно загряване в авариен режим - 105 ° C в режим на претоварване, 250 ° C в случай на късо съединение.
 4. Най-малкият радиус на огъване е 25 външни диаметра.
 5. Допуска се работа при температура от -50 ° C до + 50 ° C.
 6. Деклариран от производителя минимален експлоатационен живот от 30 години.

AABL-6:

 1. Работно напрежение 6 kV, честота 50 Hertz.
 2. Дългосрочно допустимо загряване на проводници 65 ° C-80 ° C (зависи от състава на импрегнирането на изолацията).
 3. Отоплението работи в авариен режим от 90-105 ° С при претоварване, 200 ° С в режим KZ.
 4. Монтажен завой с радиус най-малко 25 диаметра.
 5. Температурният диапазон на средата е от -50 ° C до + 50 ° C.
 6. Стандартният живот от 30 или повече години.

AABL-10:

 1. Стойността на номиналното напрежение е 10 kV при честота 50 Hz.
 2. Оперативно загряване на вени (дълги) 60-70 ° C.
 3. Отопление при отклонение от нормалния режим от 80-90 ° С при претоварване, 200 ° С в режим KZ.
 4. Температурата на средата е от -50 ° C до + 50 ° C.
 5. Гарантираният експлоатационен живот, установен от производителя, е 30 години.

Останалите характеристики на AABL кабела, както и напречните сечения са обобщени в таблицата:

Секции AABL

Правила за полагане

AABL кабелът е предназначен главно за полагане в земни окопи. Този метод на инсталация има няколко предимства. Полагане на кабел в земята осигурява подобрени технически характеристики на кабелната линия, тъй като намалява вероятността от механични повреди на изолацията в резултат на външни влияния. При този метод на инсталиране няма нужда да се изграждат специални носещи конструкции - кабелни тави, надлези. Това е особено вярно, когато става въпрос за системи за захранване на съоръжения, разположени в града, и по-специално жилищни райони.

Монтажът на кабелната линия се извършва в съответствие с проекта, който определя маршрута, профила и дълбочината на изкопа, в който трябва да се извърши инсталацията. Детайлите на проекта вземат предвид техническите характеристики, като външния диаметър на проводника, клас напрежение, както и условията на терена, естеството на почвата и други параметри. Строителните кодове предписват полагане на кабели в пясъчна възглавница. На пясъка се полага защитен слой от влагоустойчиви тухлени или бетонни плочи, след което почвата се запълва. Когато инсталирате кабелната линия под земята, препоръчително е да избягвате връзки, за които е необходимо да поръчате необходимата дължина на сградата на кабела. Това е особено важно за кабели, работещи над 1000 волта. Опитът с експлоатацията на подземни кабелни линии показва, че най-често срещаното място за повреда на електропровода е конектор, разположен под земята.

производители

Понастоящем производството на кабели AABL се осъществява в няколко големи завода: Kamkabel, Kavkazkabel и Saranskkabel. Едно от тези растения (Camcable) е в списъка топ производители на кабели, AAl се произвежда в съответствие с GOST 18410-73, който регулира такива технически характеристики като специфично съпротивление на ядра, допустим ток, размери, линейно тегло, минимално и максимално напречно сечение.

AABL в заливите

Така че разгледахме техническите характеристики на AABL кабела, както и обхвата на този проводник. Надяваме се, че предоставената информация ви е била полезна и ни помогна да отговорите на всички въпроси!

Препоръчително четене:

Зареждането ...

Добавете коментар