Онлайн изчисление на резистора за светодиода

Захранването на светодиодите не е толкова прост въпрос, колкото изглежда. Те са изключително чувствителни към режима, в който работят и не понасят претоварвания. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че полупроводниковите излъчващи диоди доставят стабилен ток, а не напрежение. Дори перфектно стабилизираното напрежение няма да осигури подкрепа за даден режим, това е следствие от вътрешната структура и принципа на работа на полупроводниците. Независимо от това, с компетентен подход, светодиодите могат да бъдат свързани към захранването чрез ограничаващ тока или допълнителен резистор. Изчислението му се свежда до елементарен избор на такова съпротивление, при което излишъкът на Волта ще падне при дадена текуща стойност. Нека да разгледаме как да изчислим номиналната му стойност ръчно или да използваме онлайн калкулатор.

Въпреки че основният параметър за захранване на светодиода е ток, има и такъв като спад на напрежението. Тази стойност е необходима, за да светне. Въз основа на него се изчислява ограничаващ резистор.

Типични LED напрежения от различни видове:

цвят напрежение,
бял 2.8-3.2 за ниска мощност, 3.0 и по-висока за мощни (повече от 0.5 W)
червен 1.6-2.0
зелен 1.9-4.0
син 2.8-3.2
Жълто оранжево 2.0-2.2
IR До 1.9
UV 3.1-4.4

Внимание! Ако не можете да намерите документацията за съществуващ артикул - когато използвате онлайн калкулатора, вземете данните от тази таблица.

За да намалим теорията, нека веднага на практика да изчислим съпротивлението за свързване на бял светодиод към бордовата верига на 12V кола. Действителната му стойност, когато двигателят работи, достига 14,2 V, а понякога дори и по-висока, което означава, че го вземаме за изчисления.

Тогава изчислението на съпротивлението за светодиода се извършва от Закон на Ом:

R = U / I

На светодиода трябва да паднат средно 3 волта, така че трябва да компенсирате:

Урес = 14,2-3 = 11,2 V

Типичен 5 мм LED има номинален ток 20 mA или 0,02 А. Изчисляваме съпротивлението на резистора, върху което 11,2 V трябва да паднат при даден ток:

R = 11,2 / 0,02 = 560 Ома или най-близкото нагоре

За да се постигне стабилно захранване и яркост, допълнително се монтира стабилизатор L7805 или L7812 в електрическата верига и се извършват изчисления спрямо захранващото напрежение съответно 5 или 12 волта.

Как да се изчисли резистор за свързване на LED към 220 волтова мрежа? Такъв въпрос възниква, когато трябва да направите някакво указание или маяк. Изчисляването на съпротивлението в този случай изглежда така:

Urez = 220-3 = 217 V

R = 217 / 0,02 = 10850 Ома

Тъй като всеки диод преминава ток в една посока, обратното напрежение ще доведе до факта, че то ще се провали. И така, успоредно на светодиода, те инсталират друг същия или маневриращ обикновен изправител с ниска мощност, например 1n4007.

Използвайки нашия онлайн калкулатор, можете да изчислите съпротивлението за един или няколко паралелни светодиода, свързани в серия или схема:

Тип връзка:
Захранващо напрежение: волт
LED напрежение напред: волт
Ток през LED: милиампера
Брой светодиоди: бр.
резултати:
Точната стойност на резистора: ом
Стандартна стойност на резистора: ом
Минимална мощност на резистора: ват
Обща консумация на енергия: ват

Ако има няколко светодиода, тогава:

  • При серийно свързване резисторът се изчислява, като се взема предвид сумата от капките върху всеки елемент.
  • За паралелно свързване съпротивлението се изчислява, като се вземе предвид сумата от токовете на всеки светодиод.

Също така, не трябва да забравяте за мощността на резистора, например във втория пример с верига, свързана към 220V мрежа, мощност, равна на, ще бъде разпределена върху него:

P = 217 * 0,02 = 4,34 вата

В този случай това ще бъде доста голям резистор. За да намалите тази мощност, можете допълнително да ограничите тока, например, до 0,01А, което ще намали тази мощност с две. Във всеки случай номиналната мощност на съпротивлението трябва да бъде по-голяма от тази, която ще бъде освободена по време на нейната работа.

За дълга и стабилна работа на излъчвателя, когато сте свързани към мрежата, използвайте напрежението, малко по-високо от номиналното напрежение, т.е. 230-240 V.

Ако ви е трудно да изчислите или не сте сигурни в нещо, тогава нашият онлайн калкулатор за изчисляване на резистора за светодиода бързо ще ви каже кой резистор от стандартния диапазон на размерите, както и неговата минимална мощност, е необходима.

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Игор

    Вашият калкулатор не работи за 3 вата светодиоди, токът на тези диоди според паспорта е 700 mA

    отговор

Добавете коментар