Какви са видовете LED лампи за дома

В момента видовете осветителни устройства на пазара на електрически стоки са представени в широк асортимент. Те включват: лампи с нажежаема жичка, флуоресцентни, халогенни и LED лампи. Последните придобиха популярност на пазара и се използват в почти всички къщи и апартаменти. В тази статия ще разгледаме и разкажем какви видове LED лампи са.

Обща информация

Преди 30 години е изобретен първият син LED. Даваше слаба студена светлина, неподходяща за осветление. Благодарение на развитието на учените, сега LED оборудването се използва в различни области на икономиката.

LED крушки

LED лампата се сравнява благоприятно с други източници на светлина:

 • устойчивост на температурни крайности;
 • висока светлинна мощност;
 • не мигайте при падане на напрежението;
 • служат дълго време;
 • икономичен;
 • лесен за използване и свързване;
 • траен;
 • много лека.

LED-осветителните тела нямат аналози в енергийната ефективност и безопасността на околната среда. Въпреки различните видове изпълнение, като цяло устройството на диодни осветителни устройства е едно и също.

Устройство с LED източник

Класификация на LED лампи

Класификацията на LED лампи може да се извърши чрез:

 • назначаване;
 • строителство;
 • основен тип;
 • използвани светодиоди;
 • форма на крушка.

Ще прегледаме накратко всеки артикул.

По уговорка

LED източниците на светлина са разделени на тези, използвани в осветлението:

 • жилищни сгради и офиси;
 • улици;
 • опасни зони;
 • промишлени сгради и територии;
 • в местни акценти.

По дизайн

LED лампата може да бъде устройство с общо предназначение, насочен източник на светлина, линеен източник на светлина (дифузен).

Светодиодните източници с общо предназначение наподобяват лампи с нажежаема жичка, свещи и царевица. Съвременните лампи от добри производители имат висококачествена дифузна светлина и могат да се използват за жилищни сгради и офис сгради. Една обикновена LED лампа е подходяща за замяна на лампа с нажежаема жичка в лампа, но коригирайте яркостта си с димер ключ ще се провали.

Разнообразие от оловни крушки

Следващото конструктивно разнообразие са насочените източници на светлина, използвани при обличане на прозорци и площади. По дизайн това са прожектори или, както ги наричат ​​също петна, те могат да бъдат оборудвани с димери - димери.

Таванно място

В офисите те са много търсени - линейни LED-лампи или лампи. Те често се използват за замяна на луминесцентни лампи в офиси и търговски площи на големи площи.

LED лампа за тръба

На основата

Разбрахме видовете дизайни на крушката, сега нека да поговорим за това как изглеждат LED лампи в мазето.

Видове цокли

С основата E27, E14 могат да се произвеждат както най-обикновените, така и LED крушките. Обозначението "E" в маркировката идва от първата буква на името на Едисон, който създаде тази резбова връзка.Цифрите след буквата са диаметърът на капачката в милиметри.

Резбовани цокли

E27 е най-често срещаният тип капачка. LED крушката с капачката E14 се нарича миньон и се използва в малки лампи: брави, подови лампи, настолни и нощни лампи.

Основата GU10 е снабдена с двуконечен конектор, чиито краища имат издутини, които служат за въртящо закрепване в патрона. Използват се за прожектори. Буквата G в маркировката означава, че основата на капачката с щифтове, числото 10 е разстоянието между тях, а U е, че в краищата им има издутини. Те се използват както за лампи с захранващо напрежение 220V, така и с 12V DC.

GU10 база

В последно време широко разнообразие от щифтове GU5.3 цокли е широко разпространено, тъй като предишният често се използва при прожектори в тавани от гипсокартон. Пропастта между щифтовете е 5,3 мм, което напълно съвпада с разстоянието между дупките в патрона за този цокъл. По-често те се свързват към мрежа с напрежение 220 V, но има и 12V.

GU5.3 база

LED лампите с G4 пинов гнездо са най-често проектирани за свързване към напрежение 12 V DC. Този миниатюрен източник на светлина се използва при прожектори, за вътрешно осветление на помещения, в ландшафтен дизайн. Интензитетът на светлинния поток на такива и други лампи с ниско напрежение може да се регулира от всеки 12-24V димер (подходящи са тези, които се използват за LED ленти).

База G4

LED лампа с гнездо за щифт G13 - вид устройство с линейно осветление под формата на тръба. Използва се в големи площи, офиси, обществени места, гаражи и в производството. Може да се маркира като T8. Те използват в тела вместо светещи. Разстоянието между основните щифтове е 13 мм. Това е пълен аналог на флуоресцентни лампи.

За да го включите, достатъчно е да приложите напрежение 220 V към противоположните щифтове на основата и не се изискват баласти, което е абсолютен плюс.

Схема на свързване (може да варира, моля, проверете инструкциите за вашата лампа по-добре)

Към всяка от касетите свържете по един проводник. Няма значение кой от тях ще бъде свързан към фазовия проводник и кой към неутралния проводник.

LED лампа с форма на тръба може да бъде произведена в дължина, съответстваща на стандартните размери на флуоресцентни източници: 60 см, 90 см, 120 см. Това дава възможност да се използват съществуващи флуоресцентни лампи, като се заменят с LED лампи с подходящ размер.

Схемата на изменение на флуоресцентна лампа върху LED аналози

В този случай трябва да премахнете стартера и кондензатора от мрежовия блок и дросел късо съединение.

Според използваните светодиоди

Има разлика във вида на светодиодите, те могат да бъдат:

 • индикатор 5 мм;
 • SMD;
 • мощен с 1-5 вата;
 • IDS;
 • нишки.

Индикаторните светодиоди са били използвани в първо поколение светлинни източници. Поради ниските си характеристики такъв сорт в момента почти никога не се използва.

Пример за продукт с 5 мм светодиоди

LED устройства, базирани на SMD диоди, са най-често срещаните. Развитието на технологията ни позволи да направим по-мощни чипове, като същевременно поддържаме малки размери. И следващият етап на LED крушките бяха т. Нар. "Царевица".

„Царевица“, но третата вляво е лампа с COB светодиод

При лампи с мощност на диод от 1, 3 и 5 W, все още не е възможно да се постигне добро разсейване на топлината за малък корпус. В процеса на работа тези устройства се загряват значително, така че случаят, който имат, е метален радиатор.

Мощни диоди на масивен радиатор

COB диодите са сравнително нова технология. Диодите са монтирани директно върху платката, което увеличава надеждността на източника и подобрява разсейването на топлината. След това върху кристалите се нанася общ фосфорен слой. Това помага да се увеличи равномерността на светлинния поток. Но по-често те се използват в прожектори и мощни лампи, по-рядко в електрически крушки (вижте илюстрацията с "царевица")

SOW Матрици

Около 2013 г. се появиха осветителни устройства с LED нишки с нажежаема жичка, осигуряващи: 360-градусова равномерна осветеност, добро разсейване на топлината, ниска цена.Средно мощността на една нишка е 1 W, а напрежението е от 60 волта.

Ретро лампи с нажежаема жичка

Формата на колбата

За домашните интериори най-популярни са крушовидните, сферични осветителни елементи и източници във формата на свещи. Крушовидната форма се маркира с буквата - A, сферична - G, свещи - C. Числата съответстват на диаметъра. Има много други форми, всяка от които е предназначена да изпълнява определени функции.

Видове колби

Възможност за промяна на яркостта или затъмняването

За да промените плавно осветлението в стаята, използвайте специален регулатор - димер. Но не всички видове LED лампи работят с това устройство. Например използването на конвенционални LED източници ще деактивира системата. За тази цел трябва да се използва димируеми LED лампи.

Затъмнител

Външно няма да е възможно да се разграничи конвенционална крушка от димируема. Те изглеждат еднакво. Подобрено трябва да бъде с надпис "dimmable" или със съответното лого.

Опаковката трябва да носи подобно наименование.

Лампа със сензор за движение

Подходящ за места за кратък престой на хора - коридори, веранди, близо до входните врати и др. Най-често те използват инфрачервени (PIR) сензори като сензори за движение.

Принципът на работа на сензора е да следи промените в температурната картина в зрителното му поле. Когато влезете в стаята, топлината на тялото ви променя топлинната картина и сензорът се задейства, когато стоите неподвижно или напуснете зрителното поле на сензора, той ще се изключи. Работи само върху промяната на средата, а не върху присъствието на човек в нея.

Лампа със сензор за движение

Така че разбрахме какви видове LED лампи съществуват. Кои са най-подходящи за вас, решете сами. Настройте престоя си правилно и удобно.

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар