Диаграми за свързване на флуоресцентни лампи без индуктор и стартер

Флуоресцентни тръбни лампи отдавна са популярни в осветителни помещения от всякакъв размер. Те работят дълго време и не изгарят, което означава, че трябва да се обслужват много по-рядко. Основният проблем не е изгарянето на самата крушка (изгарянето на спиралата и фосфора), а отказът на баластите. В тази статия ще ви разкажем как да свържете флуоресцентна лампа без дросел и стартер, както и захранване от източник на постоянен ток с ниско напрежение.

Класическата схема за включване на флуоресцентни лампи

Въпреки технологичния прогрес и всички предимства на електронните баласти, и до днес често се среща превключвателна верига с дросел и стартер. Спомнете си как изглежда:

Схема на дросела

Флуоресцентна лампа е крушка, която е конструктивно проектирана като права и вихрова тръба, пълна с живачни пари. В краищата му са електроди, например, спирали или игли (за продукти със студен катод, които се използват в подсветката на мониторите). Спиралите имат два отвода, към които се захранва, а стените на крушката са покрити с фосфорни слоеве.

Принципът на работа на стандартната схема за свързване на флуоресцентна тръба с дросел и стартер е доста прост. В първия момент, когато контактите на стартера са студени и отворени - между тях възниква светлинен разряд, той загрява контактите и те се затварят, след което токът преминава през тази верига:

Фаза-дросел-намотка-стартер-втора намотка-нула.

В този момент под въздействието на течащия ток спиралите се нагряват, а контактите на стартера се охлаждат. В определен момент от време контактите от отопление се огъват и веригата се прекъсва. Тогава, поради енергията, съхранявана в индуктора, се появява пренапрежение и в лампата се появява светлинен разряд.

Такъв източник на светлина не може да работи директно от 220V мрежа, тъй като за работата му е необходимо да се създадат условия с "правилното" захранване. Нека разгледаме няколко варианта.

Захранване от 220V без дросел и стартер

Факт е, че стартерите периодично се провалят и дроселите издухват. Всичко това не е евтино, така че има няколко схеми за свързване на лампа без тези елементи. Виждате един от тях на фигурата по-долу.

Верига с диоди и кондензатори

Всички диоди могат да бъдат избрани с обратно напрежение най-малко 1000 V и ток не по-малък от консумирания от лампата (от 0,5 A). Изберете кондензатори със същото напрежение 1000V и капацитет 1-2 микрофарада. Моля, обърнете внимание, че в тази верига на превключване проводниците на лампата са затворени един към друг. Това означава, че спиралите не участват в процеса на запалване и можете да използвате веригата, за да запалите лампите, където те изгорили.

Такава схема може да се използва за осветяване на помощни помещения и коридори. В гаража можете да го използвате, ако не работите на машини в него.Светлинният изход може да е по-нисък, отколкото при класическа връзка и светлинният поток ще трепне, въпреки че това не винаги е забележимо за човешкото око. Но такова осветление може да причини стробоскопичен ефект - когато въртящите се части могат да изглеждат неподвижни. Съответно това може да доведе до злополуки.

Забележка: по време на експерименти имайте предвид, че пускането на флуоресцентни източници на светлина в студения сезон винаги е трудно.

Видеото по-долу ясно показва как да стартирате флуоресцентна лампа с помощта на диоди и кондензатори:

Има друга схема за свързване на флуоресцентна лампа без стартер и индуктор. В този случай крушка с нажежаема жичка се използва като баласт.

Добавяне на лампа с нажежаема жичка

Използвайте лампа с нажежаема жичка с мощност 40-60 вата, както е показано на снимката:

Включване на лампата чрез лампа с нажежаема жичка

Алтернатива на описаните методи е използването на платка от енергоспестяващи лампи. Всъщност това е същият електронен баласт, който се използва с тръбни аналози, но в миниатюрен формат.

Използване на дъска от енергоспестяваща лампа

Включване на лампата без газ

Видеото по-долу ясно показва как да свържете флуоресцентна лампа чрез енергоспестяваща платка на лампата:

Мощност на лампата от 12V

Но домашните любители често си задават въпроса „Как да запалим флуоресцентна лампа с ниско напрежение?“, Намерихме един от отговорите на този въпрос. За да свържете флуоресцентната тръба към източник на постоянен ток с ниско напрежение, например 12V батерия, трябва да сглобите усилвател. Най-простият вариант е самоколебателна конверторна верига с 1 транзистор. В допълнение към транзистора, ще трябва да навиваме тривитков трансформатор върху феритен пръстен или пръчка.

Верига с транзистор

Тази схема може да се използва за свързване на флуоресцентни лампи към бордовата мрежа на автомобила. За работата му дроселът и стартерът също не са необходими. Освен това тя ще работи, дори ако спиралите й изгорят. Може би ще ви хареса една от вариантите на разглежданата схема.

Схемата за включване на флуоресцентна лампа

Стартиране на лампата без стартер

Стартирането на флуоресцентна лампа без дросел и стартер може да се извърши съгласно няколко от разглежданите схеми. Това не е идеално решение, а по-скоро изход от ситуацията. Осветително тяло с такава схема на свързване не трябва да се използва като основно осветление на работните места, но е приемливо за осветление на помещения, където човек не прекарва много време - коридори, килерчета и т.н.

Със сигурност не знаете:

(1 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Иван

    Много вода във видеото. И каква съпротива във веригата не е ясно. Показва схема без оценки. Това е глупаво. ВИНАГИ на диаграмата е необходимо да се напишат стойностите на частите. Това не би им избило езика. Нещо промърмори за непонятната съпротива.

    отговор

Добавете коментар