Предимства на технологията Chip On Board

Осветителната техника активно се занимава с внедряването на светодиоди в осветлението. В допълнение към светодиодите, на пазара има светодиоди COB. Те се основават на по-мощни излъчватели. Светодиодите с чип на борда са източници на светлина, които могат да се използват за пестене на енергия. Но експертите продължават да спорят кои тела са по-добри за използване. Какви са светодиодите на Chip On Board и какви са техните характеристики, ще говорим за това по-късно.

Пазарен външен вид

В технологията за полупроводниково осветление до 2009 г. имаше само една посока - увеличаване на мощността на диода. Тази посока се нарича Power LED, което означава „светодиоди с висока мощност“. Учените успяха да измислят лампа, чиято мощност достига до 10 вата. Но като правило излъчвателите с мощност от 1 до 6 вата бяха с голямо търсене.

От 2009 г. на пазара се появяват SMD диоди. Тази технология означава, че устройството е прикрепено към повърхността чрез запояване, а всеки диод е счупен от слой фосфор. Такива лампи са с ниска мощност и създават разсеяна светлина поради големия брой диоди (до седемстотин броя).

Следващата стъпка в развитието беше технологията SOW, която означава „многобройни кристали на дъската“. Същността на Chip On Board е, че кристалите са прикрепени към дъската без калъф и без керамични основи. Тогава всички кристали са покрити с равномерен слой фосфор. Поради това лампата ще свети равномерно. Този дизайн значително намали цената на светодиодите.

Устройството на COB-светодиодите е показано на снимката:

Chip On Board Technology

 

Технология на производство

Предимствата на COB над SMD е, че на квадратен сантиметър се поставят само 70 кристала. А това означава, че размерите на лампата са значително намалени, но яростта остава непроменена.

Модерна LED лампа

 

Матриците за чип на борда се произвеждат по специфична технология, която включва следните стъпки:

  • субстратът е покрит със специален адхезивен състав, който осигурява адхезивни свойства;
  • монтаж върху субстрат от кристали;
  • втвърдяване на адхезивния слой, който изпълнява защитна функция;
  • почистване на матрицата от замърсяване с помощта на плазмена технология;
  • запояване на дъската и контактите на кристалите един с друг;
  • покритие с фосфор, който се смесва със силикон (последният е необходим за запечатване на кристали).

Най-трудната стъпка в тази технология е равномерното нанасяне на много тънък слой адхезивен материал. За да могат кристалите да се фиксират върху основата, е необходимо да се нанесе тънък слой лепило, само той трябва да е с фиксирана дебелина. Ако този слой е тънък, кристалите ще отпаднат по време на употреба. Ако слоят е дебел, няма достатъчно контакт между основата и елемента (топлопреносът се намалява).

COB LED

Въпросът беше решен от китайски учени, които предложиха метод, чрез който адхезивният слой се нанася равномерно, като по този начин се подобрява термичният контакт.Този метод се нарича магнетронно разпрашване. Разширените матрици вече се наричат ​​Multi Chip On Board. Днес почти всички светодиодни матрици на COB се произвеждат по тази технология, като по този начин се създават лампи с висока мощност.

LED функции и параметри

Използването на съвременни технологични процеси позволява производството на осветителни тела, които използват матрица SOW с мощност до 100 вата. И светлинният изход в този случай достига 150 Lm / W. Типичната матрица Chip On Board има две форми: кръгла и квадратна. Размерите му (съответно диаметър и страна) варират от 1 до 3 cm.

Характеристики на диодите

Но има светодиодни чипове на борда и по-големи размери. Производителите на COB матрицата дават живот на продукта до 30 000 часа, а по-мощните светодиоди могат да работят до 50 000 часа.

Подобни показатели доведоха някои експерти до идеята, че Chip On Board има ниска надеждност. Тези цифри за експлоатационния живот на продукта са получени в хода на математическите изследвания. Светодиодите бяха тествани при екстремни условия и резултатът донесе следните стойности: в непрекъснат режим устройството може да работи до шест години. За толкова дълго време ще се появят други по-мощни и по-добри модели продукти.

Но трябва да се помни, че всички производители на осветителни елементи, базирани на матрицата Chip On Board, дават гаранционен срок до 20 000 работни часа. Ако нещо се случи през това време, те са готови да извършат безплатен ремонт.

Разбира се, матриците на COB също имат недостатъци, но те не са толкова значими в сравнение с предимствата. Лампите с такава матрица са по-скъпи от обикновените, но ако изчислите консумацията на енергия, очевидно е, че LED лампите са по-изгодни.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира COB LED лампи:

Затова разгледахме светодиодите на Chip On Board, техните предимства, характеристики и дизайн. Надяваме се, че предоставената статия е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

Зареждане...

Добави коментар