Препоръки на телевизионните експерти

Днес е невъзможно да изненадате някого с телевизор, но ако има многофункционално „пълнене“ в устройството, вашите гости ще се интересуват от модерна покупка. На следващо място ще разгледаме как да изберем телевизор за дома през 2018 г. и кой е по-добър сред много модели и производители.

Уместността на въпроса

Асортимент от стоки

Всъщност технологията за избор на евтин, но добър телевизионен модел е доста сложна. Необходимо е да се вземат предвид много нюанси, като: оптимален диагонал, резолюция на екрана, ъгъл на гледане, допълнителни функции и т.н. Не е необичайно търговците да се консултират с красива реч с „залепен“ модел на рафт, като изброяват неговите функции, които никога не могат да ви бъдат полезни. Ето защо, за да не преплащаме излишните пари и да не купуваме „прасе в пука“, тогава ще разгледаме основните критерии и ще определим кой телевизор е по-добре да изберем и купим за дома.

Критерии за избор

Веднага обърнете вашето внимание на факта, че има много критерии за избор на надежден телевизор и всеки момент трябва да се вземе предвид по време на покупката. Внимателно прочетете информацията по-долу, въз основа на която вземете правилното решение.

Тип на екрана

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е типът на екрана. Днес те могат да бъдат представени от следните технологии:

 1. CRT, Най-древната версия, която безспорно присъстваше във всяка къща. Големият кинескоп е познат на всички. Предимството му е ниска цена и дълъг експлоатационен живот. Недостатъци - сравнително големи размери (във връзка с LCD и LED устройства), както и минимален набор от функции. В допълнение, CRT екранът разваля зрението.
 2. Течен кристал (LCD), Изображението е висококачествено, дебелината е малка, високо цветопредаване и сравнително ниска цена. Единственият съществен недостатък е избледняването на кристалите, в резултат на което на дисплея се появяват петна. Този тип телевизор има оптимално съотношение цена и качество. Препоръчва се да изберете модел с течни кристали за хола и залата, защото в този случай можете монтирайте телевизора на стенатакоето прави интериора на стаята по-модерен.
 3. LED, Разширена технология, представена под формата на матрица с LED подсветка (за разлика от флуоресцентните лампи, които се използват в LCD екраните). Сред основните предимства са доброто качество на изображението, ниската консумация на енергия и намалената дебелина на матрицата.
 4. плазма, За показване на картината не се използват кристали, а газонепропускливи клетки, пълни с газ. Дисплеят в този случай е по-добър, но устройствата консумират повече енергия. Недостатък е и фактът, че размерът на плазмените екрани е поне 32 инча, което е свързано с дизайнерските характеристики.
 5. Проекция. Друго разнообразие от устройства при съмнително търсене. От една страна, проекционните телевизори са евтини и имат висококачествена картина. От друга страна, има проблем с избледняващите пиксели, както и малък ъгъл на гледане, което значително намалява търсенето на продукти.
 6. лазер, Една от модерните опции, които се появиха на пазара през 2008 г. Качеството на изображението на лазерните екрани е доста високо, в същото време продуктите консумират малко електричество и имат дълъг експлоатационен живот. Единственият недостатък е много високата цена.

Най-популярните през 2018 г., разбира се, са LED дисплеи. Те са доста добри както за дома, така и за даване, затова горещо препоръчваме да изберете LED телевизора.

Искам също да отбележа, че екраните са плоски и извити. Плоската повърхност е по-популярна и по-често срещана. Извитите екрани са по-скъпи, но ви позволяват напълно да потопите зрителя в картината, показана на дисплея.

Тип подсветка

Днес LED дисплеите имат няколко опции за подсветка. За да изберете правилната опция за цена и качество, запознайте се с характеристиките на всеки тип подсветка:

 • Edge LED, Линейното разположение на диодите по контура на екрана, което е в грубия смисъл светеща рамка. Благодарение на тази технология производителите правят екраните тънки, икономични и издръжливи. Важно предимство е добрият ъгъл на видимост, недостатък е, че локалното затъмняване на цветовете е трудно.
 • Директен светодиод, Светодиодите са разположени върху цялата площ на екрана, докато яркостта се регулира отделно за всеки диод. Поради това има добро локално затъмняване на цветовете, по-добър динамичен контраст и по-голямо покритие на цветните нюанси.
 • QLED, Това е покритие от квантови точки, което създава подсветка, която показва цветовете, най-податливи на човешкото око. Това е една от най-добрите опции за осветление до момента. Ако сте готови да изберете скъп, но висококачествен телевизор през 2018 г., обърнете внимание на модели с QLED подсветка (като правило това са SUHD телевизори от водещата компания Samsung).
 • OLED, Най-новата технология в съвременния свят. Подсветката е представена от диоди, които са покрити с фосфор. В резултат на преминаването на електрически импулс диодите светят. Предимството на OLED екраните е най-краткото време за реакция, най-големият черен индикатор за дълбочина и най-големият ъгъл на видимост сред подобни технологии. Значителен недостатък е цената, не всеки ще избере OLED телевизор.

диагонал

Съвременните модели могат да имат диагонал от 14 до 105 инча.

Монитор по диагоналОбхватът, който е в търсенето, е 32-55 инча. За да изберете правилния диагонален телевизор, трябва да се ръководите от следните изисквания:

 • Разстоянието до зрителната зона. Обикновено е обичайно да инсталирате устройството на разстояние от 3 диагонала. Въз основа на това и в същото време въз основа на размера на стаята можете да изберете най-оптималния вариант.
 • Площта на стаята. Логично е, че в кухнята 4 * 4 метра изберете 32-инчов телевизор няма смисъл. Изберете телевизор по площ, за да закупите най-подходящия размер на екрана.
 • Предназначение Друг важен фактор. Всичко зависи от това, за което решите да изберете оборудването - да го използвате като домашно кино в залата или да гледате новини в кухнята. Например, за последния случай е препоръчително да използвате малък 26-инчов екран, а в първия можете дори да използвате голям 55-инчов дисплей.

разрешително

Вероятно всеки уверен интернет потребител, който гледа филми онлайн и ги изтегля от торент, знае каква е резолюцията на екрана. Този параметър показва общия брой пиксели. Сред остарелите модели устройства най-често се използва разделителната способност 1024 * 768, новите модели 2017-2018 може да имат резолюции като 1920 * 1080 (телевизия с висока разделителна способност, пълна HR di) и 3840 * 2160 (ултрависока резолюция, ултра HD).Прогрес на разделителната способност на екрана

Колкото по-голям е този параметър, толкова по-добро качество на картината можете да видите. Трябва да се отбележи веднага, че разделителната способност трябва да бъде избрана въз основа на това как точно ще използвате устройството. Например да гледате аналогова телевизия, изборът на телевизор с FHD (1920 * 1080) няма смисъл, защото максималният възможен сигнал, предаван през кабела, ще бъде няколко пъти по-малък. В случай, че ще използвате съвременни гейминг платформи (като PS4) или гледате висококачествен филм (2160p, 1080p или 720p), трябва да дадете предпочитание на по-високите резолюции на дисплея и да изберете телевизия от ново поколение - UHD.

Качество на звука

Също важен фактор, на който трябва да обърнете внимание при избора. Колкото по-чист звукът ще бъде възпроизведен от вградените високоговорители, толкова по-удобно ще бъде да гледате филм или телевизионно шоу. Като правило, размерът на звука се влияе от размера на единицата и общите разходи. Това е очевидно, защото няма смисъл да се надявате на висококачествен ясен звук в устройството с диагонал 20 инча, особено ако струва няколко хиляди. За да изберете телевизор с добър звук, трябва да дадете предпочитание на онези модели, които имат вграден декодер за звук Dolby Digital, който е един от най-добрите. Препоръчително е също да изберете модел с поддръжка на NICAM.

Време за отговор и честота на опресняване

Друг параметър, на който трябва да обърнете внимание, когато избирате телевизор за вашия дом, е времето за реакция на пикселите. Този параметър представлява времето, необходимо за промяна на позицията на кристала в един пиксел. С други думи, колко бързо може да се промени картината по време на динамична сцена. Ако времето за реакция е дълго, контурите могат да останат на екрана по време на динамични сцени, което намалява комфорта при гледане.

Що се отнася до честотата на опресняване, трябва да изберете възможно най-голямата стойност. В същото време е важно да се разбере, че за евтините телевизори честотата не надвишава 100 Hz, моделите от средната ценова категория имат оптимална честота на опресняване: от 200 до 400 Hz. Най-големият показател през 2018 г. е 1000 Hz.

Обръщаме вашето внимание на факта, че релевантността на този критерий постепенно се губи, тъй като повечето съвременни модели имат време за реакция около 5 ms, което е напълно достатъчно. Ако устройството е сравнително старо: 2004-2008, проверете дали времето за реакция не е повече от 8 ms, в противен случай петлите ще бъдат забележими.

Интерфейси

С прости думи, това са „гнезда“ за свързване на различни устройства: уеб камери, слушалки, тунер, игрална конзола и т.н.Интерфейси в страничната лента

Съвременният телевизор трябва да включва следните интерфейси:

 • HDMI - използва се за предаване на видео и аудио от компютър, модерни видеокамери, игрални платформи и др.
 • USB портът е най-популярният интерфейс до момента. Чрез USB можете да свържете уеб камера, флаш устройство, Wi-Fi адаптер и други много полезни устройства.
 • SCART - използва се за предаване на изображения и звук, както и за синхронизирано стартиране на телевизора и видеорекордера.
 • DVB-C / DVB-S - цифрова и сателитна телевизия.
 • PAL - аналогова телевизия.
 • S-Video - аналогов конектор за прехвърляне на изображения от компютър.
 • Мини жак - използва се за свързване на слушалки.

Препоръчваме ви незабавно да прочетете статията на как да свържете телевизора към домашното киноза да изберете модела с необходимите интерфейси!

Яркост и контраст

Не е толкова важно да ви предоставим съществуващите параметри, как да обясните проверката на нормалната яркост и контраст на телевизора.Разлики в яркостта

Като правило много устройства се показват в магазините за домакински уреди, които показват една и съща картина (за сравнение). Понякога магазините са хитри, като задават максимална яркост и контрастни параметри на лоши екрани, докато при добрите модерни единици този параметър е на средна позиция. Резултатът е малка разлика със сравнително забележима разлика в цената. За да изберете правилния телевизор за яркост, трябва да помолите търговския асистент да отиде в настройките, за да видите скалата за яркост / контраст.Така че можете да сравните техническите характеристики и, като анализирате снимката, да разберете колко висококачествена е тя в сравнение с други устройства.

формат

Друг важен параметър зависи от разделителната способност на екрана - формат. При по-старите модели форматът е 4: 3, докато повечето съвременни устройства имат 16: 9 широкоекранен екран. Трябва да изберете последната опция, защото повечето съвременни видеоклипове, филми и дори телевизионни програми поддържат точно 16: 9. Също така на пазара има формати 16:10 и 21: 9, те се използват на големи размери на екрана.Различни формати на екрана

Учените експериментално са доказали, че във формат 16: 9 гледането е по-удобно поради физиологичните способности на човек.

операционна система

Със сигурност, избирайки телевизор през 2018 г., забелязахте, че различните модели могат да бъдат оборудвани с различни опции за ОС. Според нас това не е най-важният критерий за подбор, защото Съвременните телевизори са оборудвани с модифицирана и лесна за използване ОС. Единственото нещо, което трябва да знаете: Samsung е пуснат на операционната система Tizen, LG на уебOC, Panasonic на Firefox OS и Sony и Philips на Android TV.

Преглед и сравнение на различни видео операционни системи са предоставени във видеото:

Коя ОС е по-добре да изберете?

Производители

Когато избирате телевизор от производителя, препоръчваме да дадете предпочитание на следните марки:

 • Samsung
 • LG
 • Sony
 • Остър
 • Philips

Именно тази група компании се слави с качеството си, поради което запазва лидерството си в световната класация! Дори според прегледите на клиентите на тематични форуми е възможно да се анализира, че тази конкретна петима от производителите е най-надеждната и висококачествена, поради което разликата в цените в сравнение с други марки е видима. Дори и да решите да изберете бюджетен телевизор без звънци и свирки от тези производители, покупката ще ви изненада приятно.

Веднага обръщаме внимание на факта, че след като изберете конкретен модел, е по-добре да отидете на форум в Интернет и да прочетете отзиви на клиентите. Често дори гиганти като Sony произвеждат неуспешни модели, които се провалят след половин година след покупката. Повече за топ производители на телевизори Говорихме в отделна статия!

Допълнителни функции

Също така, когато купувате, трябва да знаете следните функции, които могат да имат новите модели телевизори:

 • Поддръжка на 3D изображение 3D изображението ще ви позволи да се задълбочите във филма възможно най-много, но след дълго кино шоу, очите ви могат да болят. Относно, как да изберем 3D телевизия Разговаряхме в отделна статия.3D изображение
 • Изображение в картина (възможност за едновременно гледане на няколко канала).Функция картина в картина
 • Поддръжка за Wi-Fi (можете да "седите" в Интернет и да гледате любимите си видеоклипове в YouTube от 55-инчов екран).
 • Антиотражателно покритие (екранът няма да играе ролята на огледало при интензивно осветление)
 • Четене на карта с памет (има специален слот за свързване на карта с памет от телефон или цифрова камера)
 • Възможността да се монтира към стената (ако изберете тънък дисплей, можете да спестите свободно място в стаята, като окачите телевизора, монтиран на стената като снимка).Стенен монтаж
 • Функция „Списък с любими програми“ (интелигентен обрат, с който можете да добавите най-интересните телевизионни програми към любимите си).
 • Умен телевизор. Той се намира във всички нови модели. Smart TV ви позволява да гледате филми и други видове съдържание директно в интернет, като свързвате телевизора към мрежата.
 • Смяна на времето Много полезна функция, която позволява на зрителя да спре паузата на любимата си програма или мач, излъчвана по обикновена телевизия. Ако не искате да пропуснете нищо, докато гледате програми, препоръчваме да изберете телевизор с функция за смяна на времето.
 • Прогресивно сканиране. Кадрите се предават последователно, така че картината на екрана да бъде напълно нарисувана. Това ви позволява да получите висококачествено и ясно изображение на дисплея.
 • 24p Истинско кино. Тази технология ви позволява да възпроизвеждате видео с честотата, записана от оператора, а именно 24 кадъра в секунда.Докато обикновените телевизори пускат филми малко по-бързо - 25 кадъра в секунда.
 • Miracast. Технология, която ви позволява да прехвърляте съдържание от вашия смартфон към телевизор безжично.
 • Жест и контрол на гласа. Удобна възможност да откажете използването на дистанционно управление. Това запълване, честно казано, не за всички.

Изброихме основните, но не всички функции на съвременните телевизори. Списъкът, предоставен по-горе, ще бъде достатъчен, за да знаете какво да търсите при избора на телевизор за дома.

Препоръчваме да гледате видеоклипа, в който са предоставени експертни мнения за това как правилно да изберете правилния модел за цена и качество:

Становището на експерти

За да обобщим

И така, запознахте се с основните критерии за избор на телевизор за дома през 2018 г., сега бих искал да ви дам няколко полезни съвета, които ще ви помогнат ясно да отговорите на въпроса как да изберете висококачествен телевизор, за да не преплащате пари и да използвате покупката в продължение на много години.

 • Обърнете внимание на поддръжката на видео формати. Необходимо е устройството да може да чете най-популярните формати, като MKV, MPEG-4 и XVid.
 • Мощността на високоговорителите за нормално гледане трябва да бъде най-малко 15 вата (по-добре от 20).
 • Проверете менюто на телевизора веднага в магазина, за да бъде ясно и лесно за използване. Ако има допълнителни пари, незабавно проверете екрана за счупени пиксели (срещу допълнително заплащане някои магазини могат да предоставят тази услуга).
 • За да изберете телевизор с добър ъгъл на гледане, трябва да знаете тази стойност. Ъгъл от 176 градуса е достатъчен за удобно гледане, дори и отстрани.
 • Някои модели на Philips имат функция AmbiLight, която осигурява многоцветна LED подсветка за дисплея. Светодиодите ви позволяват напълно да се потопите в гледането на филм със специални ефекти (например, когато светне огън, контурите светят в оранжево). Ако издаването на пари не е проблем, препоръчваме ви да изберете такъв модел.Функция AmbiLight

И накрая, отново обръщаме вашето внимание на факта, че непосредствено преди покупката се запознавате с дискусиите на купувачите на различни информационни портали. По този начин можете да разберете всички проблеми, които може да срещнете с определен модел в бъдеще!

Рейтинг на популярните модели

Ако не знаете кой телевизор да изберете за дома през 2018 г., препоръчваме ви да се запознаете с рейтингите на най-добрите модели, съставени от нас по отношение на цена и качество, текущата цена (в рубли) в офертите на популярни онлайн магазини се показва в скоби.

32 инча:

 • Samsung UE32M5503AU (от 21 000)
 • LG 32LH570U (от 15 000)
 • Sony KDL-32WD603 (20 000)

40-43 инча:

 • LG 43UJ740V (от 40 000)
 • Samsung UE40MU6103U (от 31 000)
 • LG 43UJ634V (от 25 000)

50-55 инча:

 • LG OLED55C8 (120 000)
 • Samsung UE55MU6400U (от 55 000)
 • LG 55LJ622V (от 40 000)

60-65 инча:

 • Samsung QE65Q7CAM (от 140 000)
 • LG OLED65C7V (от 180 000)
 • LG 60UJ634V (от 55 000)

Това беше всичко, което исках да кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете как да изберете телевизор за вашия дом през 2018 г. и кой от тях е по-подходящ при определени условия! Молим ви да оставите отзивите си за използваната техника, така че останалите читатели да знаят на кои модели да се даде предпочитание и на кои е по-добре да ги заобиколите!

Препоръчваме ви да прочетете:

Коя ОС е по-добре да изберете?

Становището на експерти

(41 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Аля

  Да, текущата тема! Толкова много нови неща се появиха. Ето още няколко съвета, които да ви бъдат полезни. https://www.youtube.com/watch?v=NXKRHHYdWbA&feature=youtu.be

  отговор
 • Георги

  В началото на декември той придоби Sony W85 с Full HD W850B екран. Какво мога да кажа, след два месеца работа, като цяло, разбира се, съм доволен. Дизайн, какво можем да кажем за Соня, отгоре! Изглежда невероятно в интериора, поради размерите, яркостта и контраста си, звукът е отличен, но се притеснява от наличието на някои сенки (граници), когато гледате екрана под ъгъл. Не разбирам дали това е дефект или дизайнерска функция. Изглежда, че във всеки случай това не трябва да бъде, въпреки това е свързано с модела на премиум класа.

  отговор
 • Едуард Потапов

  Аз също съм фен на Соня). Наистина изглежда мощно и стилно. Само че имам 42-инчов W7 LCD телевизор с Full HD 32. Няма сенки, всичко работи добре.Звукът е такъв, че изглежда точно до вътрешностите. Въобще няма думи. Те биха имали по-ниска цена. Но тъй като вече го взех, няма нужда да го намаля, иначе жабата ще ме удуши)).

  отговор
 • жури

  Заслужава си да гледате филм по телевизията с бродерия. След това телевизията без тази технология ще престане да се приема сериозно.

  отговор
 • Кристина

  Страхотна статия! Научих много важни неща за себе си. Особено полезно беше оценката на моделите. Преди това дълго време търсех телевизор и просто притеснявах продавачите с въпроси. Сега знам със сигурност от какво имам нужда, току-що видях избрания модел на Avito доста евтино и, което е важно за мен, не се използва.

  отговор
 • Юджийн

  Няма да сгреша с остарелите параграфи на статията; по-добре да дам съвет на тези, които търсят евтин 4K телевизор (ако сте сигурни, че имате нужда от 4K).

  Много бюджетни 4K модели оставят само разочарование, но наскоро попаднах на Philips 49PUT6162. Да, има много прост Smart TV, но основното е, че има приличен IPS екран с нормални "квадратни" пиксели. Като се има предвид цената от по-малко от 40 000 в някои магазини, много вкусна опция (дори ако трябва да купите Android-конзола за 3000).

  отговор
 • Виктория

  Кажете ми, струва ли си да вземете телевизор в Халамарт или е по-добре да отидете в професионални магазини, в тях е просто по-скъпо. А вчера в Галамарт видях 32 ″ телевизор Leben само за 10 000.

  отговор

Добавете коментар