Какво представляват дизеловите генератори до 10 кВт и какви са техните предимства

Прекъсването на електрозахранването може да доведе до значителни загуби на строителни площадки, в промишлени сгради. Отсъствието му ще направи невъзможно изпълнението на стандартни процеси. За да решите проблемите с първичното и резервното захранване, можете да използвате специално оборудване - дизелови генераторни станции с мощност 10 кВт. В тази статия ще опишем накратко как са подредени и какви са.

Разновидности на дизеловите генератори

Дизеловите генератори с мощност 10 кВт са с малки размери. Те са условно класифицирани в два вида според формата на изпълнение: рамка и капак. Първите имат отворен дизайн. Използват се на закрито или на открито при хубаво време.

Рамков дизелов генератор

Вторият е защитен от метална кутия. Прилича на шкаф с шарнирни врати, осигуряващ лесен достъп за поддръжка на станцията. Наличието на специална изолация в конструкцията помага за намаляване на шума. Този дизайн е подходящ на места, където не е позволено значително шумово натоварване, съществува риск от прах, влага и др. Станциите се различават по номиналната сила на тока и броя на фазите. Има еднофазни и трифазни модификации. Изборът зависи от типа на свързаните потребители.

Версия на капака

В допълнение, дизеловите генератори могат да се различават по мощност, метод на охлаждане (въздух, радиатор (вода-въздух) и двуконтурни (друго име вода-вода), както и мобилност (стационарна или мобилна).

Предимствата на дизеловите генератори

Сред летните жители, собственици на селски къщи, строителни екипажи, собственици на малки производствени мощности, дизелови централи с мощност 10 кВт са голямо търсене. Техните важни предимства:

  • възможността за използване като резервен и постоянен източник;
  • висока надеждност, устойчивост на външни смущения;
  • сравнително ниски разходи за поддръжка и зареждане с гориво;
  • оперативно изстрелване;
  • високо ниво на ефективност;
  • експлоатационна безопасност.

Всички модификации на дизеловите генератори имат подобна структура. Конструкцията им включва алтернатор, дизелов двигател, резервоар за пълнене с гориво, органи за управление, рамка или „шкаф“. Еднофазните модели осигуряват едно или две 220 V гнезда. Трифазните станции са оборудвани с изходи 220 V и 380 V. Те могат да имат 12 V DC клеми.Те могат да бъдат препоръчани за свързване на заваръчно оборудване и друго мощно оборудване.

дизайн

Един от основните компоненти на дизеловите генератори с мощност 10 кВт е електрически стартер. Благодарение на него е възможно автоматично или дистанционно да стартирате. Агрегатът изразходва значително по-малко гориво в сравнение с бензиновите колеги.

Принцип на работа

Е, накратко помислете как работи дизелов генератор.Запалването на компресирано дизелово гориво произвежда така наречената газ за разширяване на енергията. С негова помощ, както и поради коляновия механизъм, коляновият вал влиза в действие. Той започва да се върти, създавайки механична енергия и по този начин върти ротора на дизеловия генератор. Възниква възбуждане на електромагнитното поле и в резултат на това възниква емф.

Появата на електромоторна сила от своя страна създава изходно напрежение, необходимо за крайния потребител.

Затова разгледахме какви са дизеловите генератори, какъв е техният принцип на работа и разнообразие. Най-често това изпълнение се използва в селски къщи за резервно захранване, както и в стопанства, на строителни обекти, в сервизи и производствени магазини. Ако все още имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

Зареждането ...

Добавете коментар