Начини за проверка на работата на полилея

Необходимостта от проверка на полилей обикновено възниква преди да го купите в магазин, ако възникне неизправност по време на работа, както и когато трябва да промените вътрешната схема на лампата. Всъщност няма нищо сложно в работата по проверката, но ако става въпрос за ремонт, е наложително да имате под ръка индикаторна отвертка и още по-добре - цифров мултицет. В тази статия ще опишем подробно как да проверим полилея за работоспособност самостоятелно.

Проверете преди покупка

Всеки уред трябва да премине такава проверка, когато е закупен в магазин. В този случай проверката се състои в свързване на осветителното устройство към източник на напрежение и демонстриране на всички режими на неговата работа. Ако по някаква причина това не може да се направи, не се отчайвайте. Можете сами да проверите осветителното устройство у дома.

Покупката се освобождава от опаковки и се поставя на работния плот, на пода или временно се окачва на малка височина, така че да е удобно да се работи. Тъй като полилеят все още не е свързан към мрежата, трябва да се провери правилността на вътрешните му връзки и също да се извърши тест за късо съединение. Редът на тестване за работоспособност зависи от това как е направена схемата на вътрешните връзки на лампата.

Диаграма за сглобяване на осветителни тела

Първата опция - полилеят се управлява от превключвател или димер с един ключ. В този случай общото захранване се осъществява само чрез два проводника, които са изведени или свързани към блока за свързване, където се подава външно захранване. Извършваме следната последователност от действия:

 1. Без да инсталирате лампата, измервайте съпротивлението между двата провода на полилея с мултицет или тестер.
 2. Ако устройството показва късо съединение (съпротивлението е близо до нула), полилеят трябва да бъде разглобен и поправен.
 3. Със стойността на съпротивлението, склонно към безкрайност, ние инсталираме електрически крушки и прилагаме напрежение съгласно временната схема през изхода.
 4. Ако всички лампи са осветени, полилеят е в добро състояние и е готов за употреба.
 5. Ако няма блясък на една или няколко крушки, продължаваме теста.
 6. След като изключите захранването на лампата, с мултицет или тестер, трябва да проверите наличието на верига между клемите на полилея и контактите на неговите държачи.
 7. Ако всички вериги "звънят", причината е неизправност в самата лампа или лепкав централен контактен лост на касетата. В този случай тя трябва да бъде леко огъната (чрез изключване на захранването) върху себе си, за да се осигури контакт с основата.

Вторият вариант - лампата на тавана се управлява от превключвател с две групи. В този случай има три изхода за свързване на мощността. Един от тях е често срещан и е свързан директно с неутралния проводник. На останалите две фазата се доставя с отделни бутони за превключване, превключващи различни групи крушки.Можете да проверите наличието на фазово напрежение на захранващия проводник с индикаторна отвертка.

Индикатор за свързване

Проверката на работата се извършва в следния ред:

 1. При липса на маркировка намираме общата жица и я маркираме. Той трябва да е в контакт с всички патрони. Останалите два проводника "звънят" само с патроните от тяхната група. Тестването се извършва с мултицет в режим омметър или с тестер.
 2. След това трябва да проверите съпротивлението между общата жица и другите две (заедно или поотделно).
 3. При липса на късо съединение можете да завиете лампата и да направите тестов превключвател.
 4. Прилагайки напрежение между общия проводник и клемите на всяка от групите, се уверяваме, че те са включени правилно.

Проверка на неуспех

Неизправностите, които може да се прояви полилей по време на работа, могат да бъдат разделени на две категории:

 • Когато се опитате да включите светлината или някоя от групите лампи, предпазителят на буксата издухва или машината в щита е изключена.
 • Една или повече светлини не се включват.

В първия случай в схемата на свързване на полилея се случи късо съединение, Най-накрая можете да проверите това, като измерите съпротивлението между силните проводници на полилея, като предварително сте ги изключили. Ако диагнозата се потвърди, полилеят трябва да се разглоби и да се проверят вътрешните връзки.

Звънецът на лампата с мултицет

Във втория случай трябва да се уверите, че напрежението не отговаря на касетите, когато светлината е включена. Можете да потвърдите това, както следва. Инсталираме мултицета в режим на измерване на мрежовото напрежение и внимателно, използвайки изолираните сонди на устройството, измерваме между резбованата част на патрона и централния му лоб. За да се уверим, че проблемът е вътре в полилея, проверяваме дали напрежението се подава към контактния му блок. Ако присъства там, устройството трябва да се разглоби и провери схемата на свързване.

Демонтаж на осветителното устройство

Понякога е необходимо да промените вътрешната схема на полилея, ако е необходимо да разделите лампите на групи или да промените броя на лампите в съществуващите групи. След като инсталацията приключи, преди да се свържете към мрежата, полилеят трябва да се провери за работоспособност в същия обем, както беше описан за нов продукт.

И накрая, бих искал да кажа няколко думи за осветителните устройства с по-сложен дизайн. Всичко написано по-горе се отнася за лампи с традиционен дизайн, които използват 220 волтови лампи. В момента осветителните тела, оборудвани с лампи с 12 волта, чиято верига включва трансформатор или захранващ адаптер, направени под формата на запечатан блок, напълнен със съединение, набират популярност. Не е трудно да се провери такъв адаптер за работоспособност, достатъчно е да се измери напрежението на входа и да се уверите, че на изхода присъстват 12 волта.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклип, който ясно показва една от най-често срещаните неизправности на лампата на тавана, причинявайки късо съединение:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да проверя полилея за работоспособност с мултицет и индикаторна отвертка. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас.

Също така препоръчваме да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар