Как да изчислим осветеността на стая?

Какво е правилното осветление на стая? За всички тази концепция е различна, тъй като някой обича здрача, докато някой предпочита ярко осветление. Но осветителните техници ще могат да изчислят правилното и най-ефективно осветление за всяка стая, като вземат предвид икономията на енергия. Изчислете количеството светлина - това е за извършване на набор от работи по подбора и поставянето на лампи в помещението, както и да се изчисли консумацията на енергия. В тази статия ще разкажем на читателите my.electricianexpкак да се изчисли осветлението на една стая, като се предоставят най-популярните методи и формули.

Методи за изчисляване на осветлението

Коефициентен метод

Осветлението играе важна роля в живота на хората. Изчисляването му е много просто, използвайки метода на коефициента. На първо място необходимо пребройте броя на тела (N).

Формула на метода на коефициента

100 * S * E * Кр - определението за отблясъци, когато:

 • S е площта на стаята;
 • E - ниво на светлина на хоризонталната равнина (посочено в лукс);
 • Kr - коефициент на безопасност (за къщата е 1,2).

U * n * Fl- изчисляване на яркостта на лампите, когато:

 • U е коефициентът на консумация на светлина от устройството (в зависимост от броя на лампите);
 • n е броят на лампите в устройството;
 • Fl - светещ поток на една лампа (измерва се в лумени).

Например: На работното място (като офис или кухня) се използват 3 светлини. Заместваме данните във формулата: 3 = E (шкаф) * 100 * 1.2 (стандартна осветеност). Остава да се направи изчисление на яркостта на лампите. И за това е необходимо да се знае коефициентът на консумация на светлина (U).

За да го изчислите, трябва да имате индекс на помещението, като същевременно вземете предвид материала на стените и тавана (отразяващ). За да направите това:

Консумация на светлина

когато:

 • h1 е височината, на която са разположени лампите;
 • h2 е височината на работната повърхност;
 • a и b - дължината на стените, площта на стаята е известна.

След изчисляване на стойността, за пълно изчисление е необходимо да разберете останалите данни. В директорията трябва да разгледате показателите на отразяващата способност на материалите на тавана и стените. Коефициентът на консумация на светлина ще бъде по-нисък, ако стените са светли. Замествайки всички данни във формулата, можете да изчислите осветеността на апартамента или помещенията. Въз основа на примера, тогава за стая с три лампи се нуждаете от следния резултат:

Част за сетълмент

Според резултатите е решено осветяването на стаята да се състои от 12 отделни лампи, които са вградени в тавана. Три тела бяха изоставени.

Всички справочни материали са достъпни в Интернет, както и под статията, така че няма нищо сложно в изчислението. Има много подобни изчисления, за да се изчисли осветлението.

Плътност на мощността

Тази техника използва данни от директории, така че се счита за проста. Недостатъкът на този метод е голям марж в изчислението, което затруднява изчисляването на цената на електроенергията и нейните спестявания.Ако погледнете факта, тогава това е метод за оценка на цената на електрическата енергия. Ако има специфична сила на светлината, тогава е достатъчно да умножим броя на лампите по мощността и да се разделим на площта. Полученото число може да се използва за определяне на приблизителната мощност и броя на лампите.

Точков метод

Това изчисление позволява да се разпределят лампите според площта на стаята. А това означава, че с помощта на този метод можете да разберете осветлението в определен момент в стаята. За да започнете изчислението по този метод, е необходимо да се разработи план на пода, да се определи точката на проектиране и да се поставят тела.

Точков метод

Този метод е сложен, затова се използва в случаите, когато сложната повърхност на стените или тавана или за дизайнерски решения. Когато се гледа от страната на пестенето на електроенергия, този метод се счита за най-икономичния.

Има и такива програми за изчисляване на осветлението в стаята, Препоръчваме да проверите резултата с помощта на специален софтуер!

Приложение на прототип

За този метод се използва таблицата от директорията, където се регистрират точните грешки на стандартните стаи. Подобни грешки са били извършвани повече от веднъж, така че данните, посочени в таблицата, са верни. Има по-необичайни методи и формули за определяне на нивото на светлина, но те са скъпи и се използват само за помещения със сложен дизайн и оформление, или улично осветление, За жилищен апартамент няма смисъл да ги прилагате.

Какво е важно да знаете?

Изчисляването на осветлението или осветлението е необходима процедура. Изчислението се основава на две точки:

 1. Отчитане на всички необходими изисквания и стандарти.
 2. Съответствие с електрическите и строителните стандарти.

За обикновените жители тези стандарти не са толкова важни, но трябва да се спазват. Например: стълбище в частна къща. Ако направите изчисление, ще се види, че се нуждае от осветление на работното място. Но на практика има различни ситуации, когато пет тела с LED лампи са достатъчни. В същото време в стената са останали още 6 неизползвани кабела, които са положени там въз основа на грешка. Ето защо, не бързайте да харчите допълнителни пари и направете скрито окабеляване.

Или друг пример. Собствениците решиха да направят детска стая от дневната. Осветлението в този случай трябва да бъде в областта на пода. Но нямаше възможност за насочване на светлинния поток в посока към пода, така че трябваше да използвам локални лампи, което не е много удобно.

Ето защо е важно да се изчисли светлината при проектирането на електрическата мрежа на къща. Ако по време на строителството е необходимо да промените нещо, най-добре е да направите ново изчисление.

референтни материали

Таблиците по-долу показват данните на U (коефициент на консумация на светлина), които са написани в първата формула. Това е осветяването на хоризонталната равнина:

Стандарти за осветление на стаята

Коефициент на отражение

Също така препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете как сами да изчислите осветеността на стаята. Надяваме се предоставените формули и методи да са ви били полезни!

Със сигурност не знаете:

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар