Как да направим кабел в тави

Полагането на проводници на кабелни табла и канали има няколко значителни предимства: доста приятен външен вид, евтин монтаж, както и лекота на наблюдение и ремонт по време на употреба (лесно е да стигнете през табла до повреден кабел за подмяна или поддръжка). Да се табла за кабели правилно отработил дългия си живот, трябва да разберете как да го поставите правилно. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpertкак кабелът се полага върху тави и кутии в съответствие със съществуващите правила.

Изисквания на норми и правила

В този случай полагането на силови кабели изисква съответствие с PUE (Глави 2.1., 2.3например, клаузи 2.1.15 и 2.1.16, клаузи 2.3.122-2.3.133), SNiP (3.05.06-85), редица съответни държавни стандарти и също трябва да се изпълняват в съответствие с внимателно проектиран проект. Основната задача на специалисти, които ще извършат инсталирането на проводници на тави и кутии, са стриктно да следват чертежите на проекта за инсталиране на окабеляване. Дизайнерът трябва да вземе предвид всички норми и правила, да избере тава според конструктивните характеристики, материал, индекс на защита според IP.

Методи за инсталиране на кабелни линии

В допълнение, според GOST, е необходимо да се разработи план за полагане на кабела в кутиите (тоест дали те ще отидат в единични ядра, в пакет и т.н.). След това се съставя съответната проектна документация, за да се получи разрешение за извършване на работа по инсталирането на захранващия кабел в необходимите случаи.

Само определени организации могат да имат достъп до такива проекти, притежаващи всички необходими документи за извършване на тези работи.

Инструкции за инсталация

Полагането на кабели се извършва както поединично, така и в няколко слоя. Можете също така да ги пуснете, като първо ги съберете в пакети и пакети. При полагане в редове е необходимо разстояние от пет милиметра между частите на живо, в други случаи това разстояние се увеличава четири пъти (20 мм). При многослойна версия пропастта може да бъде пренебрегната. При полагане на кабели в сноп присъствието на повече от дванадесет проводници е неприемливо. В същото време радиусът на гредата трябва да бъде не повече от 10 cm.

Оформление на кабелни линии в кутията

Ако планирате да поставите проводниците хоризонтално в тавата, трябва да ги съберете в снопове, като поддържате разстояние от 4,5 метра между сноповете. Между другото, в този случай е възможно да се пренебрегне сглобяването на кабели в снопове, ако секциите са хоризонтални и прави. Ако са подредени вертикално, тогава е необходима стъпка на свързване от поне един метър.

Когато конструкцията е сглобена и тя е монтирана на таваните, като се използва специализиран кабел, разстоянието на трасето на кабела се измерва за последващо рязане на живи части. След тази операция всички ядра се попълват в пакети и се маркират с етикети. Когато проводниците са положени в таблата и сглобени в схема, трябва да го проверите с надежден мултицет за прекъсвания, както и измервайте изолационното съпротивление с мегаметър.

Проводници в снопове снимки

За да не повредите кабела, е необходима температурата, необходима за неговия монтаж. Ако индикаторът е -15 градуса по Целзий и повече, полагането може да се извърши без нагряване. Ако диапазонът варира от -40 до -15 градуса, нагряването е необходимо, а при режим на по-ниска температура операциите по полагане са неприемливи.

Кабелът трябва да бъде положен в таблата по такъв начин, че да се осигури определен запас по дължина. Той е необходим, за да се компенсират промените в дължината на жицата поради температурни колебания. В този случай целият кабел със съответния марж трябва да лежи прав, тъй като не е позволено да го провежда с наличието на завои и пръстени.

Външно окабеляване

Ако се полага в открито пространство, например на улица по протежение на стена, трябва да се вземе предвид и неизбежното отопление от слънчева експозиция. В този случай се инсталират допълнителни екрани за защита от слънчева светлина.

Когато инсталирате, трябва да се стремите да гарантирате, че тавите са твърди. Тоест, е необходимо да се минимизират различните секции на надлезите в сложни места за монтаж. Кабелът, независимо от техническите характеристики на монтажните опори, трябва да бъде монтиран и закрепен в техните крайни точки, както и на съединители, линейни завои и други точки на свързване.

Извит кабелен канал

При монтиране на кабела в таблото е необходимо да се вземат предвид и да се компенсират възможните деформации поради:

 • масов кабел;
 • механични напрежения, определени от температурната разлика;
 • магнитни действия, които са възможни с късо съединение.

Ако кабелната линия ще се пресича с тръбопровода, е необходимо да се поддържа разстояние между таблата и тръбите най-малко 5 см. При паралелен монтаж на проводници и тръбопровода разстоянието между комуникациите трябва да бъде най-малко 10 см. В същото време разстоянието до газопровода трябва да бъде най-малко 25 см. Прочетете повече тези стойности са описани в EMP глава 2.1. Секция 2.1.56, 57, глава 2.3., Раздели 2.3.86, 88, 95, 134 и други.

Когато полагате проводниците, трябва да напълните не повече от половината от обема на тавата. Това е необходимо за:

 • лесен достъп за ремонт и поддръжка на линията;
 • възможността за окабеляване с въздушно охлаждане.

Необходимо е да се гарантира, че при полагане на проводниците в таблата те имат добър контакт с метал, тъй като най-често е възможно да се положи земята, свързвайки се само до крайните точки на кабелната връзка.

Линиите в жилищна сграда трябва да се поставят най-малко на два метра от пода. Ако обаче помещението е проектирано да работи в него персонал, преминал подходящо обучение, височината на инсталацията няма значение.

Методът на инсталиране на окабеляване на електрически тави и кутии се избира въз основа на липсата на влага и конденз вътре в тях. Ако инсталацията се извършва на открито пространство, тогава за такова полагане са необходими кутии с подвижен капак, който служи за осигуряване на бърз и лесен достъп от кабела. В затворени помещения е допустимо използването на еднократни канали за живи части на веригата.

Затова разгледахме как кабелът трябва да бъде положен в тави и кутии. Надяваме се, че нашите инструкции за инсталиране са били полезни за вас и сега знаете как да полагате проводниците в таблата за кабели!

Ще бъде полезно да прочетете:

(3 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • OhhhThisMeElectric

  Възможно ли е да монтирате кабелните линии близо една до друга, при условие че кабелните линии са положени в PVC гофрирането в поцинкованата кабелна тава? Нормализира ли се разстоянието между гофрирането в тавите?

  Отговарям
  • Иля

   Е, ако разстоянието при полагане на кабела в няколко слоя всъщност не е стандартизирано, тогава не може да се говори за норми за полагане в PVC тръби върху тавата ...

   Отговарям

Добави коментар