Защо трансформаторът бръмчи: основните причини и решения

Работещият трансформатор често се превръща в източник на шум, причинен от физически процеси, протичащи в устройството при нормални работни условия. Но ако нивото на шума е твърде високо или трансформаторът бръмчи в микровълновата, тръбния усилвател и в други домакински уреди, това може да показва неизправност на устройствата. Защо натоварени трансформатори бръмчат? Нека да го разберем.

Принцип на работа

В ученическите години часовете по физика ни дадоха концепцията за магнитострикция. Не всеки обаче тогава беше интересно. Нека се опитаме сега да се върнем към темата и да обобщим същността на процеса. Първо, нека си припомним как работи един трансформатор.

Основно устройство на трансформатора

Фигурата показва най-простото устройство, състоящо се от първична намотка (A), вторична намотка (B) и сърцевина (C) - магнитно ядро, сглобено от метални пластини или от материал, притежаващ феромагнитни свойства.

Когато се приложи променливо напрежение към първичната намотка (А), в него започва да тече ток, под въздействието на който в сърцевината (С) се образува магнитен поток (Ф), който индуцира ток във вторичната намотка (В), към който е свързан натоварването. Има преобразуване на напрежение, стойността на което на изхода ще зависи от съотношението на броя на завоите на първичната и вторичната намотки. Честотата ще остане непроменена.

Магнитострикцията е физически процес на промяна на обема и размера на тялото под въздействието на магнитен поток, преминаващ през това тяло. Подлежат на промяна материали с изразени магнитни свойства, от които се произвеждат сърцевини за трансформатори.

Променете линейните размери на сърцевината в един цикъл на работа

Фигурата показва честотата на процеса на компресия и удължаване на сърцевината на цикъл на промяна на магнитния поток. Промените в размера на магнитната верига водят до вибрации на въздуха. Образуват се вълни с честота в звуковия диапазон (50 Hz). Това е същият шум, който съпровожда нормалната работа на силови трансформатори. При IIP (комутационни захранвания) такъв шум отсъства, тъй като честотата на вълните, генерирани в процеса на трептения, не е включена в обхвата, чут от човек.

Фактори, влияещи на нивото на шума

Колко трансформаторът е шумен зависи от:

 • степен на натоварване;
 • габаритни размери;
 • физични характеристики на материала, от който е направена магнитната верига.

Претоварен трансформатор ще бръмчи по-силно, отколкото да работи при номинално натоварване. А характерният шум, произтичащ от работата на големи преобразуватели на мощност в подстанции, е нормален.

Поява на заваръчен еднофазен и високо напрежен трифазен трансформатор

Причини за странични звуци в трансформатора:

 1. Когато намотката на намотката е разхлабена, под въздействието на магнитен поток, който има тенденция да измества намотките на устройството спрямо сърцевината, възниква вибрация, придружена от шумолене.
 2. В процеса, при лошото прилягане на основните плочи и образуването на пролуки между тях, възниква вибрация, придружена от метален звън, впоследствие шум.
 3. В случай на нарушение на целостта на проводниците на намотката може да искра. Процесът е придружен от хлопки. При мощни разряди звукът е по-интензивен.
 4. Разхлабеният трансформатор и неговите части също вибрират и гърмят.

Причини за шум на силовия трансформатор

Обикновено работещ силов трансформатор бръмчи без резки внезапни звуци, тракане, бръмчене. Ако се чуят нередовни шумове и пукания, устройството трябва спешно да бъде извадено от употреба.

PTEEP, точка 2.1.41

За да се определи причината за шума, се поставя диагноза. За да направите това, първо извършете визуална проверка на трансформатора. Ако са видими следи от провисване, изгорена изолация, почернели участъци, тогава те стигат до заключението, че е възникнала прекъсване на веригата.

Следи от прекъсване на веригата

Ако е диагностициран понижаващ трансформатор, можете да го включите в мрежата, за да проверите напрежението на вторичната намотка. При напукване, пушек, системата веднага се обезвъздушава.

Ремонт на силови трансформатори

Ако, когато е включен, трансформаторът бръмчи и се загрява, това показва увеличен токов товар. Причините за явлението са неизправности в потребителската верига.

Ако устройството бръмчи след пренавиване и сглобяване, това означава, че:

 • Ядрото е неправилно сглобено или монтирано.
 • Намотката не е фиксирана или намотките не са навити достатъчно здраво. В този случай трябва да фиксирате намотката, да навиете отново намотката или да напълните устройството с парафин.
 • Неправилно изчислени намотки (особено първични). В този случай трансформаторът ще бръмчи и ще се затопли под товар. Ще се наложи коригиране на изчисленията и правилно пренавиване.

Причините за повишения шум могат да бъдат разхлабването на болтовете на закрепването на компонентите: сърцевина, корпус, капак, изпускателна тръба, разширителен резервоар и други.

Болтове на корпуса и изолатори за свързване на линия с високо напрежение

Как да отстраним проблема? Необходимо е да изключите трансформатора и да издърпате крепежните елементи.

Когато листата на магнитната верига са вибрирани, крайните листове се клинират. За тази цел е подходящ електрически картон.

Магнитно ядро ​​на клин

Ако трансформаторът бръмче поради:

 • свръхтовар, трябва да намалите натоварването, като деактивирате някои от най-малко значимите обекти на потребление;
 • изисква се небалансиран товар равномерно разпределение на товара на фази;
 • електрически разряди между намотката и корпуса, е необходимо да заведете трансформатора за ремонт с демонтаж и отстраняване на активната част, за да намерите и премахнете мястото на възникване на разряда.

Шум в домакинските уреди

Ефектът от магнитострикция върху мрежовите трансформатори, работещи в домакински уреди, е незначителен, така че причините за бръмчене в повечето случаи показват ненормална ситуация.

Защо се шумоти трансформаторът в променливотоковата мрежа? Каква е причината за досадни звуци и какво да направите, за да се отървете от тях?

При лампи и полилеи явлението се появява поради голямата мощност на 12 халогенни халогенни крушки. За да се отървете от нежелания ефект, трябва да намалите мощността на източниците на светлина или да инсталирате електронен трансформатор с по-голяма мощност (това не винаги помага, понякога просто трябва да закупите висококачествен и скъп източник на енергия).

Електронен трансформатор за халогенни лампи

Ако свирка се чуе в напълно нов телевизор с правилно настроен приемник, най-вероятно неговият източник са лошо сглобени трансформатори или дросели. Необходимо е допълнително да спойкате частите и, за да премахнете вибрациите, да напълните намотките с лепило или zaponlak.

Трансформаторът, включен в блока за захранване на LED лентата, има един голям недостатък. Той звучи под силен товар и още по-често скърцането се чува при затъмняване. Проблемът отшумява след инсталиране на запечатан захранващ блок, в случай на което с прости думи звукът просто не пробива. Можете също да опитате да намерите в продажба димер ключ с високочестотна ШИМ.

Ако събуферът бръмчи, проблемът може да е в неизправността на изглаждащите кондензатори на захранването и в неуспешния звуков усилвател. Тогава в колоните има постоянен шум, за да се отървете от него ще помогнете да замените части, изпаднали в неработещо състояние. Ако елементите на усилвателя работят, тогава трябва да увеличите капацитета на филтриращите кондензатори след диоден мост в захранващия блок прекомерното увеличение може да доведе до отказ на диодния мост при стартиране.

Ако микровълновата пее и вибрира при включване, най-вероятно е прекъснал силовият трансформатор. Преди да докоснете вътрешните елементи, трябва да изключите захранването и насилствено да освободите кондензатора с високо напрежение през крушката. Повредата може да бъде както в първичната, така и във вторичната намотка. В този случай е по-добре да се свържете със сервизния център.

Ако микровълновата печка се напуква, може да има проблем при повреди на високо напрежение. Обикновено това се "третира" чрез отстраняване на замърсители и оцветяване на онези части на тялото (вътре в микровълновата), от които боята е паднала, или чрез подмяна на слюдата.

Микровълново устройство

Скърцане в 12-волтово зарядно се наблюдава и когато частите са слабо защитени или ако токът за зареждане е зададен твърде високо. Възможно е също така да е време да смените батерията, тъй като плочите на нейните кутии са скъсени заедно. С течение на времето, ако това е фабричен дефект, вибрациите на тези елементи могат да разхлабят спойката, образувайки на това място повишено съпротивление на контакта, което под въздействието на тока ще загрява цялата област. Това може да причини късо съединение и пожар в заряда. В тази връзка, ако възникне проблем, е по-добре незабавно да смените устройството на ново.

Така че да обобщим. Ако силовият трансформатор на електрическата подстанция бръмче равномерно, без резки внезапни звуци, това е нормален естествен процес. Ако чуем как устройството, което преди не е издавало такива звуци, бръмчи, трябва да започнем да го ремонтираме.

При липса на необходимите знания и опит, не пречи на устройството. Може да е опасно. Доверете се на професионалистите.

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар