Каква е разликата между GOST кабела и TU?

Необходимостта да се избират кабелни продукти, които притежават необходимите свойства, се сблъскват със специалисти от проектантски организации, служители на енергийните служби на предприятия, обслужващи промишлени електрически инсталации, както и собственици на частни къщи и апартаменти по време на окабеляване. За предварителна оценка на качеството на продукта, първо трябва да се запознаете със сертификати, потвърждаващи съответствието на характеристиките на кабела с един или друг стандарт, а също така да разберете каква е разликата между тях. Такава информация трябва да присъства на уебсайта на производителя. След това ще ви кажем какво са GOST и TU кабел, както и коя опция е по-добре да изберете за домашно окабеляване.

Каква е разликата?

Нормативен документ, съдържащ списък на техническите изисквания за всеки продукт (по-специално за проводими и кабелни продукти), може да бъде GOST (държавен стандарт) или TU (технически условия). Каква е разликата между тези документи и какво е по-добре да изберете?

Държавният стандарт (GOST) е разработен от правителствените агенции и понастоящем е одобрен от Междудържавния съвет за стандартизация, метрология и сертификация. Предметът на държавната стандартизация обикновено са продукти от междусекторно предназначение. Техническите спецификации (TU) са създадени от производителя и одобрени от министерството на съответната индустрия.

ГОСТ

Разцветът на стандартизацията на производството дойде в съветския период, когато всички предприятия бяха държавна собственост. Всички продукти трябваше да отговарят на стандарта. Имаше йерархия, ръководена от държавните стандарти (GOST), индустриалните стандарти (OST) бяха класирани по-ниско, техническите спецификации (TU) бяха най-младите в тази структура. С разпадането на СССР и появата на голям брой производители на кабели с частна собственост старата система за контрол на качеството се разпадна.

Сертифицирането на всеки продукт (включително тел) за съответствие с GOST е скъпо начинание и изисква спазване на редица бюрократични процедури. Разбира се, всички разходи, направени в този случай, са включени в цената на кабела. Разликата между процедурата за сертифициране на техническите спецификации е, че тя е много по-проста и по-евтина, което е по-добре за производителя. От една страна, може да се предположи, че кабел, сертифициран съгласно TU, трябва да бъде по-евтин от кабел съгласно GOST. Но разликата се състои във факта, че производителят съставя техническите спецификации, което най-често води до намаляване на качеството на продукта. От тази гледна точка изглежда, че е по-добре да изберете кабел, който да е сертифициран съгласно GOST, тъй като в разработването на този документ, за разлика от техническите условия, участваха незаинтересовани държавни органи, въпреки че в настоящите условия наличието на държавен сертификат, за съжаление, не гарантира високо качество продукт.

Стандартизацията получи нов тласък след създаването на Митническия съюз, с създаването на който се появи техническият регламент „За безопасността на нисковолтовото оборудване“. В съответствие с този документ понастоящем всички кабелни продукти подлежат на сертифициране за съответствие с GOST. Това се отнася за производителите на всички форми на собственост на страните членки на ЕАЕУ.

Маркирайте на залива

Кое е по-добре да изберете?

От практическа гледна точка, ако искате изберете кабел за електрическо окабеляване, напълно е недостатъчно да се съсредоточим единствено върху кой регулаторен документ (стандарт или технически спецификации) отговаря на техническите му параметри. Открояваме най-важните моменти от този процес:

 • Преди да купите проводник, трябва да получите информация за неговия производител;
 • на уебсайта на производителя се уверете, че има сертификати, потвърждаващи съответствието на стоките с GOST или TU;
 • поискайте сертификат за съответствие от продавача на продукта;
 • по-добре е ако гнездото или барабанът, на който се доставят продуктите на проводника, имат етикети на производителя;

С помощта на тези прости стъпки можете лесно да различите GOST кабел от TU. При липса на възможност да се определи кога и от кого е пуснато това ръководство, по-добре е да се въздържате от покупка. В крайни случаи можете да направите следното:

 1. Визуално оценете състоянието на изолацията на проводниците. Ако има следи от дългосрочно съхранение, особено на слънце, което се определя най-добре от наличието на фрагментарни промени в цвета и текстурата на изолацията (например на места е станала груба и озарена), силно не се препоръчва закупуването на кабел.
 2. След огъване на кабела, проверете завой за наличие на микропукнатини, които могат да възникнат върху некачествена изсушена обвивка.
 3. Измерете диаметъра на токопроводящата сърцевина. За да направите това, можете да използвате шублера. Според получената стойност изчисляваме напречното сечение на сърцевината по формулата на площта на кръга. Ако сърцевината е многожична, се измерва диаметърът на една жица, напречното сечение се изчислява и се умножава по броя на проводниците в сърцевината. Научете повече за как да определим напречното сечение на кабела, разказахме в отделна статия.

Също така препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Раздел Проверка

NYM и VVG-P

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете какво са GOST и TU кабел, каква е разликата между двата производствени стандарта и кое е по-добре да изберете!

Раздел Проверка

NYM и VVG-P

 

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Николас

  представената днес информация е без значение и е по-подвеждаща, отколкото да помага на потребителя. по-специално от 2017 г. всички захранващи кабели до 3 kV подлежат на задължителна сертификация за съответствие с изискванията на TR TS 004/2011, съответствие с конкретни GOST и освен това TU могат да бъдат потвърдени само доброволно.
  Все още има нюанс: според действащите стандарти изискванията на техническите спецификации не могат да противоречат на изискванията на действащия GOST за този тип продукти. по този начин, TU (поне в кабела) не може да бъде инструмент за легализиране на фалшиви стоки.
  във всеки случай продукт, произведен в съответствие с TU от добросъвестния производител, винаги ще бъде по-добър от този, произведен уж „в съответствие с GOST“ от еднодневна измама.

  какво да правя да купуват стоки от надеждни легални производители на места на надеждни производители (на място, достойно за доверие, те трябва да знаят това, в противен случай, като бягат от там).

  отговор

Добавете коментар