Сравнение на NYM кабел и VVGNG - кое е по-добре да изберете?

При проектирането на вътрешното електрическо окабеляване на жилищни и промишлени помещения един от ключовите проблеми е изборът на кабелни продукти. Електриците и домашните майстори често се чудят кой кабел е най-добре да изберете - NYM или VVGng, защото и двете опции се считат за най-популярните марки кабелни продукти, използвани за монтаж на вътрешно окабеляване на къщи и апартаменти. Намирането на отговора на всички въпроси ще помогне на следните сравнителни характеристики и характеристики на използването на продукти от тези марки.

Характеристики на дизайна

VVGNG е захранващ кабел с медни проводници. Основната изолация е от PVC съединение. Изолационният материал съдържа добавки, поради които не поддържа изгарянето. Този проводник се предлага с брой ядра от 2 до 5. За по-лесен монтаж изолацията на сърцевината има цветна маркировка, което може да се извърши чрез пълно оцветяване на изолацията на вените или цветна лента. Отвън кабелът е обвит от същото PVC съединение като изолацията на сърцевината. Ядрото може да има едножичен или многожичен дизайн. Формата на напречното сечение на сърцевината е кръгла или сегментирана.

Дизайн VVGng

NYM е обозначение на аналог на руски продукт от марката VVGNG, произведен съгласно немския стандарт VDE 0250. Броят на ядрата също варира от 2 до 5. Изолационният материал е същия поливинилхлорид, който не поддържа горенето. Основната структурна разлика на този продукт от руския колега е наличието на допълнително незапалимо уплътнение между изолацията на сърцевината и външната обвивка на кабела.

NYM конструкция

Технически спецификации

Основните параметри на сравняваните марки кабели са близки, поради което се сравняват само различни характеристики. Ако се интересувате от всички характеристики на VVGNG или NYM кабел, препоръчваме ви да прочетете следните статии:

Говорейки за отличителните параметри на VVGng, допустимата работна температура е в диапазона от -50 ° C до + 50 ° C. Срокът на експлоатация, в съответствие с техническата документация, е 30 години. Проводникът не поддържа горене по време на групово полагане. Препоръчва се за инсталиране на захранващи и осветителни мрежи, в които не се изисква плътно уплътнение на входовете на оборудването.

NYM кабелът може да се използва при температури от -30 ° C до + 40 ° C. Обявеният от производителя експлоатационен живот достига 40 години. Изгарянето не се поддържа само с една инсталация. Кабелът се препоръчва за използване в опасни зони, в електрически инсталации, които изискват цялостно запечатване на входовете към оборудването. Така че е по-добре да го изберете за работа в такива условия.

Резултати от сравнението

Обобщавайки сравнителен анализ на характеристиките на кабелите, показващ разликата между VVGNG и NYM, е възможно да се идентифицират положителни разлики между всяка от тези марки.

Предимства на NYM:

  • повишена пластичност и механична якост поради наличието на специален агрегат;
  • подобрена устойчивост на влага благодарение на допълнителен слой гумена изолация;
  • по-лесно рязане и монтаж;
  • напречно сечение под формата на обикновен кръг улеснява запечатването на кабелния вход, когато това се изисква от характеристиката на помещението;
  • по-естетичен външен вид;
  • по-дълъг срок на експлоатация.

Предимства на VVGng:

  • по-широк деклариран работен температурен диапазон;
  • не поддържа горенето по време на групово полагане;
  • смята се, че черупката на продукт от тази марка е по-устойчива на ултравиолетови лъчи;
  • по-ниска цена.

Предвид характеристиките на две популярни марки кабели, можете да решите кое е най-доброто в дадена ситуация.

VVGNG срещу NYM

Когато избирате проводници за скрито окабеляване в апартамент, трябва да се отбележи, че NYM, поради високата си пластичност, се полага по-лесно в подготвени канали. Наличието на допълнителен изолационен слой каучук прави този продукт имунизиран срещу наводнения. Това обстоятелство определя кое е най-доброто за вътрешните скрито окабеляване изберете този конкретен кабел. Това важи особено за помещения с висока влажност - баня, тоалетна, кухня.

Когато избирате кабел за окабеляване в дървена къща, както и в рамкова къща, трябва да се помни, че при полагане на скрито окабеляване в стените от горим материал, инсталацията се извършва в метални тръби, както е показано на снимката по-долу:

Тръбно окабеляване

Когато планирате инсталация за отворена окабеляване, сравнението на характеристиките показва, че е по-добре да изберете VVGng за тази цел, поради по-голямата й устойчивост на ултравиолетово лъчение. В случай на пожар в затворени помещения VVGng-ls, който не отделя токсичен дим, се представя по-добре.

В случаите, когато разликата в техническите свойства на проводимите продукти не играе решаваща роля, въпросът "какво да изберем?" може да се реши в полза на по-евтин продукт. NYM кабелът е с 10-15 процента по-скъп от VVGng.

Когато решавате кое е по-добро: VVGNG или NYM, трябва да се вземе предвид още едно обстоятелство. NYM кабелът, произведен от някои руски компании, често не отговаря на изискванията на немския стандарт. Съответно, заявените технически характеристики се различават от действителните параметри. Често има отзиви от клиенти на такива продукти, съдържащи информация за откровен брак. От казаното следва, че изборът на производител на кабелни изделия е една от най-важните задачи, които възникват в процеса на ремонт или реконструкция на електрически проводници. Топ производител на кабели бяха описани от нас в отделна статия.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно сравнява NYM и VVGng-LS:

Надяваме се, че благодарение на предоставената информация ви стана ясно, че е по-добре да изберете: NYM или VVGng за окабеляване в апартамента и къщата, а също и каква е разликата между двете марки кабели. Ако имате въпроси, не забравяйте да ги зададете в коментарите!

Ще бъде полезно да прочетете:

(10 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар