5 идеи за сглобяване на домашен електрически нагревател

Продължаваме да говорим домашни електрически уреди, а новият ни майсторски клас засегна електрическите нагреватели - неща, които са много полезни в ежедневието, които неведнъж спестяваха мнозина през зимата. Всъщност да се сглоби прост нагревателен елемент у дома не е трудно дори за неопитен електротехник. Необходимо е само да имате със себе си някои импровизирани инструменти, достъпни за всички, и схемата, по която трябва да се извърши монтажа. Следват няколко интересни идеи със снимки и видео примери, според които можете сами да си направите нагревател за дома, гаража и дори автомобила!

Внимание

Преди да сглобите домашни нагреватели, трябва да разберете, че тези устройства са източници на повишена опасност, ако не са монтирани и използвани правилно, те могат да доведат до пожар и пожар. Следователно те в никакъв случай не трябва да се оставят без надзор и използването им трябва да се извършва с повишено внимание. Особено внимание трябва да се обърне на изпитването на устройството: те трябва да се извършват далеч от запалими предмети.

Идея № 1 - Компактен модел за локално отопление

Най-лесният начин да направите електрически нагревател е този. За да започнете, подгответе следните материали:

 • 2 еднакви правоъгълни парчета стъкло с площ около 25 cm2 всеки (например 4 * 6 см);
 • парче алуминиево фолио, чиято ширина не е по-голяма от ширината на чашите;
 • кабел за свързване на електрически нагревател (меден, двужилен, с щепсел);
 • парафинова свещ;
 • епоксидно лепило;
 • остри ножици;
 • клещи;
 • дървен блок;
 • уплътнител;
 • няколко ушни пръчки;
 • чист парцал.

Материали за производството на устройството

Както можете да видите, материалите за сглобяване на домашен електрически нагревател изобщо не са оскъдни и могат да бъдат под ръка за всички. Така че можете да направите малък електрически нагревател със собствените си ръце съгласно следните стъпка по стъпка инструкции:

 1. Избършете добре чашата с кърпа от мръсотия и прах.
 2. С помощта на чифт клещи внимателно хванете чашата до ръба и изгорете едната страна със свещ. Саждите трябва равномерно да покриват цялата повърхност. По същия начин трябва да изгорите едната страна на втората чаша. Първо трябва постепенно да загреете цялата чаша, за да не се спука от внезапен спад на температурата.
 3. След като стъклените заготовки се охладят, внимателно с помощта на ушни пръчици почистете краищата им не повече от 5 мм по целия периметър.
 4. Нарежете две ленти фолио точно по ширината на опушената зона върху стъклото.
 5. Внимателно нанесете лепило върху стъклото върху цялата изгорена повърхност (тя е проводяща), като внимавате да не повредите слоя сажди.
 6. Поставете парчетата фолио, както е показано на снимката по-долу.След това нанесете лепило върху втората половина и ги свържете.Дизайн на нагревателния елемент
 7. След това запечатайте всички стави.
 8. С помощта на тестер сами измерете съпротивлението на домашен нагревател. Относно, как да използвате мултицет, разказахме в съответната статия. След това изчислете мощността на елемента, използвайки формулата: P = U2/ Р. Ако мощността не надвишава допустимите стойности, пристъпете към завършване на монтажа. Ако мощността не ви подхожда, трябва да ремонтирате нагревателния елемент - направете въглеродния слой по-тънък или по-тънък (съпротивлението ще стане по-малко, ако стане по-дебело и обратно).
 9. Залепете краищата на фолиото на една страна.
 10. Направете стойка извън щангата, като поставите тампони, свързани към електрическа тапа.Снимка на малък домашен електрически нагревател

Тук, използвайки тази технология, можете сами да направите електрически мини нагревател. Максималната температура на нагряване ще бъде около 40относно, което ще бъде достатъчно за локално отопление. Въпреки това, такъв домашен продукт със сигурност няма да е достатъчен за отопление на помещение, затова по-долу ще предоставим по-мощни опции за домашни електрически нагреватели.

Идея № 2 - Мини нагревател от консерва

Друг оригинален модел на домашен електрически нагревател, който е подходящ за локално отопление в гараж или стая. Всичко, което трябва да изградите е:

 • кутия кафе;
 • 220/12 волтов трансформатор;
 • диоден мост;
 • охладител;
 • нихромна тел;
 • квадратен текстолит със страна, равна на диаметъра на кутията;
 • тренировка с тънка бормашина;
 • поялник;
 • захранващ кабел;
 • превключвател с бутон.

Тази инструкция е още по-проста и можете да направите електрически нагревател от консерва със собствените си ръце за 1-2 часа. Първо извадете фолиото от печатни платки и изрежете средата в него, както е показано на снимката по-долу:

PCB рамка

След това с помощта на тренировка е необходимо да се направят дупки по диагонал. Фиксираме нихромен проводник с определен диаметър и дължина в дупките (предоставихме изчислението на дължината отделно в статията: https://our.electricianexp.com/raschet-nihroma.html) Ние изчисляваме тези параметри по Закон на Ом за верижната секция (U = R * I). След това закрепваме проводниците.

Спирална инсталация Кабелна връзка

Свързваме трансформатор, диоден мост, охладител, нихромен проводник и превключвател в една верига. Нуждаем се от диоден мост за захранване на охладителя, тъй като той изисква постоянно напрежение.

Свързване на елементи на веригата

Монтираме вентилатора в буркан с помощта на лепило, след което фиксираме текстолита, както е показано на снимката:

Монтаж на вентилатора

Монтиране на нагревателния елемент

Поставяме всички елементи на домашен електрически нагревател в буркана, пробиваме дупки в капака и проверяваме работоспособността на устройството!Съставяне на обобщение

Ако искате да направите по-мощно устройство със спирала, препоръчваме да гледате видео урока по-долу:

Преглед на домашен електрически нагревател с мощност по-малка от 2 kW

Идея № 3 - Икономичен инфрачервен нагревател

Така преминаваме към по-мощни електрически нагреватели, които лесно могат да се направят самостоятелно у дома. За да направим инфрачервен нагревател, се нуждаем от следните материали:

 • 2 листа пластмаса, всеки 1 м квадрат2;
 • графитен прах, смлян до брашна фракция;
 • епоксидно лепило;
 • два медни клеми;
 • кабел с щепсел за свързване към 220 волтова мрежа.

Така че можете сами да си направите инфрачервен нагревател според следните инструкции:

 1. Смесете графита с епоксидно лепило в съотношение 1 към 1 (повече в статията: https://our.electricianexp.com/tokoprovodyashhij-klej-v-domashnix-usloviyax.html).
 2. Нанесете готовата проводима смес от едната страна на пластмасата, зигзаг, както е показано на диаграмата:Схема на домашен инфрачервен нагревател
 3. Залепете втория лист отгоре и изчакайте лепилото да изсъхне.
 4. Прикрепете клемите от двете страни на електрическия нагревател.
 5. Свържете кабела към клемите и пристъпете към теста за домашно приготвяне.

вид

Между другото, за да направите дизайна по-издръжлив, се препоръчва да поставите инфрачервения нагревател в дървена рамка, което също можете да направите със собствените си ръце.Преди да свържете, не забравяйте да проверите съпротивлението на устройството и да изчислите мощността, в противен случай пластмасата може да започне да пуши и дори да се запали! Ето защо, по време на тестването, внимателно наблюдавайте отоплението.

Идея № 4 - Маслено устройство

Друг модел на устройството, за който се препоръчва да се сглоби гаражно отопление или други стопански постройки в страната. Всичко, от което се нуждаете, е стара батерия, тръбен нагревател, масло и щепсел. Ще ви трябват и заваръчна машина, заваръчни умения и малко свободно време. Снимката по-долу показва една от опциите за домашно нагревател с масло.

Домашен маслен охладител за домашна снимка

В долната лява част е инсталиран тръбен нагревател, а в горната част щепсел за източване / пълнене на масло. Прост дизайн на електрически нагревател, което ще бъде достатъчно за отопление на малка стая.

Видеото по-долу ясно показва как да направите маслен нагревател със собствените си ръце:

Преглед на масления охладител, направен от импровизирани инструменти

Идея № 5 - Автомобилна електрическа пещ

Е, последната опция на домашния нагревател е устройство, работещо от 12 волта от бордовата мрежа на автомобила, което може да се използва за отопление на интериора на вашия собствен автомобил. За монтажа ще ви трябва следните материали:

 • случай от старото захранване от компютъра;
 • нихромна тел;
 • остатъци от подови плочки;
 • крепежни елементи: болтове, ъгли, плочи.

Да направите сами електрически нагревател за автомобил не е толкова трудно. Препоръчва се да видите процеса на сглобяване в майсторския клас в примери за снимки:

Недостатъкът на такъв нагревател е повишеният риск от пожар в колата, защото нихромната тел е практически незащитена. В допълнение, трябва правилно да изчислите мощността на устройството, за да не повредите окабеляването на автомобила. Ом законът ще ви помогне в това.

Това са всички идеи за сглобяване на домашен електрически нагревател. Както можете да видите, обикновено електрическо устройство лесно може да бъде направено от различни подръчни материали, би било желание. Ако сте харесали работилниците, споделете записа с приятелите си, така че те също да знаят как да направят нагревател за собствения си дом, гараж или кола!

Ще бъде интересно да прочетете:

Преглед на домашен електрически нагревател с мощност по-малка от 2 kW

Преглед на масления охладител, направен от импровизирани инструменти

(12 гласа)
Зареждане...

Добави коментар