Как да направите електрическо отопление на стената?

Електрическото отопление на стени не спечели голяма популярност, като отоплителна система за къща или апартамент. Това се дължи на многото недостатъци на тази идея, както и на определената сложност на полагане на нагревателен кабел (или филм) върху вертикална повърхност. По-нататък ще разгледаме технологията за инсталиране на топъл под на стена и ще предоставим основните плюсове и минуси на тази опция за отопление на помещения.

Претеглете плюсовете и минусите

Вертикално отопление на помещението

Така че, от недостатъците на изолацията на стените с електрическо подово отопление, може да се разграничи следното:

 1. Лош топлопренос. защото нагревателният елемент ще бъде в стената, топлината трябва първо да премине през финалния слой (мазилка или гипсова гипсова ламарина), след което да стигнете само до помещението, което ще се отоплява. Тук се оформя следната картина - отоплението ще улавя само първите 15-20 см от повърхността и нагрятият въздух ще се издигне до тавана. В резултат на това отоплението ще бъде неефективно и ще трябва да инсталирате други електрически нагреватели.
 2. Забранено е поставянето на мебели и домакински уреди на стената. Тук всичко също е очевидно - всякакви шкафове, хладилници, телевизори и рафтове ще пречат на и без това слабото отопление на стаята. В допълнение, прякото излагане на топлина може да повлияе негативно както на мебелите (ще започне да изсъхва), така и на електрическите уреди (прегряване).
 3. Значителни загуби на топлина. Топлината ще се излъчва не само вътре в къщата, но и навън (от външната страна на стената). Невъзможно е да поставите топлоизолация от фолио под инфрачервен филм, така че сами разбирате как това ще намали ефективността на отопление.
 4. Намалена гъвкавост на вертикалните повърхности. Ако по време на монтажа на подовото отопление не предвиждате специални крепежни елементи, тогава в бъдеще, след довършването, е малко вероятно да успеете, без да повредите нагревателния елемент окачете телевизора на стената или дори снимка.
 5. Преместването на точката на оросяване към вътрешността. Един от основните недостатъци на електрическото отопление на стените. Обикновено кондензът се натрупва между студена и топла повърхност. Ако при нормални условия това се случва от външната страна на сградите, тогава при полагане на отоплителен кабел или филм, точката на оросяване ще бъде приблизително средата на стената. В резултат на това през зимата той ще замръзне по-силно и по-бързо ще се срути. Освен това вероятността от мухъл и плесен ще се увеличи значително.
 6. Повишени разходи за енергия. Електрическите топли стени не са най-икономичната отоплителна система. Въпреки че нагревателният кабел на вертикална повърхност може да бъде положен с увеличен наклон, все пак консумацията на електроенергия ще бъде значителна. И защо това е необходимо, ако ефективността на отопление е доста ниска?
 7. Декоративната декорация на стени ще продължи по-малко. Когато електрическото отопление на вертикална повърхност няма гаранция, че след няколко месеца тапетът ви няма да се отлепи. Освен това, ако изберете грешно решение кога монтаж на подово отопление под плочки (например в банята), тя може да падне след първия отоплителен сезон. Не можете да се притеснявате само ако стените са зашити с гипсокартон.

Както можете да видите, има много недостатъци в такава отоплителна система и всички те са значителни. Запознахме се с много дискусии по форумите и открихме само две основни предимства на полагането на топъл под на стената:

 1. При вертикално отопление прахът няма да се разпространи в цялата стая.
 2. Тъй като отоплителният кабел или инфрачервеният филм е положен в стената, стаите ще станат по-просторни.

Сега сами можете да заключите дали е възможно да инсталирате топъл под на стената. Ако все пак решите да използвате такава електрическа отоплителна система, прочетете как правилно да фиксирате отоплителния кабел и филм.

Технология за монтаж

Кабелно отопление

Така че, за да направите електрически отопляем под на стената със собствените си ръце, ще трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Изолирайте вътрешността на повърхността с разпенен полиетилен с фолио основа.
 2. Закрепете металната мрежа към стената с дюбели. Вместо решетка можете да използвате и монтажна лента, както е на снимката по-долу.Монтажна лента
 3. Инсталирайте нагревателните елементи, като ги фиксирате механично.
 4. Свържете сензора за температура и термостата. Не е необходимо да свързвате проводници към мрежата 220 волта.
 5. Покрийте така наречените топли стени със слой груба мазилка.
 6. Когато първият слой се втвърди, нанесете завършващ слой, замазка върху него и пристъпете към декоративната декорация на стената.
 7. След 4 седмици можете спокойно да включите отоплението и да проверите колко е ефективно.

Обръщаме вашето внимание на факта, че за полагане на плочки на топъл под трябва да използвате специално лепило за плочки, в противен случай след известно време декоративното ви покритие просто ще започне да се руши.

Ако отгоре на кабелното отопление на стените решите да направите сухо покритие, тогава технологията на монтаж е още по-проста. Вместо да полагате плочките, ще трябва да сглобите рамката от профилите и да я зашиете с GKL листове, след като свържете всички елементи на веригата и инсталирате термостата на подходящо място.

Видео инструкции за инсталиране на термомати:

Инфрачервен филм

Инсталирането на инфрачервен топъл под на стената е много по-лесно. Обикновено тази опция се използва на балкона, който е завършен с облицовки или плочи от гипсокартон. В този случай трябва да вземете предвид важен нюанс - строго е забранено използването на изолация от фолио. Ако искате допълнително да изолирате лоджията, по-добре е да намерите алтернативен топлинен отражател, без да използвате фолио.

Инфрачервено балконно отопление

Монтаж на филмово покритие

След полагане на отразяващия топлината слой е необходимо да направите рамка за фиксиране на финала и да фиксирате покритието на филма на подходящи места. След това свържете проводниците и изолирайте голите контакти. Последното нещо, което остава да се направи, е да свържете температурния сензор и термостат. След като проверите отоплителната система, можете да я включите веднага.

Помислете за важен нюанс - лепилото за плочки не трябва да се нанася върху покритието на филма. Полагане на инфрачервен топъл под изпълнява само "сухо"!

В крайна сметка препоръчваме да гледате още едно полезно видео по темата:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите топъл под на стената със собствените си ръце. Все още препоръчваме да изберете алтернативен вариант на отопление в къща или апартамент, като такава система има повече минуси от плюсове!

Ще бъде интересно да прочетете:

(10 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Станислав

  Защо не мога да използвам изолация от фолио? Ами ако не изолира всичко плътно (дървен балкон)?

  Отговарям
 • Дмитрий

  Защо точката на оросяване трябва внезапно да се измести вътре в стената? Точката на оросяване се образува на границата на горещо и студено.Ако отоплявате помещението отвътре, тогава точката на оросяване ще се измести извън сградата. Очевидно е, че нагревателните елементи ще бъдат по-близо до вътрешната страна на стената, отколкото отвън, така че със сигурност няма да е по-лошо.

  Отговарям
  • Борис

   Да, странно е, че написаха

   Отговарям
   • Вадим

    Множествено и не странно, но може би странно. IR лентата може да работи като разтворител или отражател, тогава точката на оросяване ще влезе вътре. НО от друга страна, той също ще се нагрява, за него ще преминава топъл въздух, кожата на филма ще се нагрее и стената ще се нагрее. Тук във втория случай, странна статия

    Отговарям
  • Вадим

   Мисля, че това е разбираемо за глупак. Тъй като не съм опитен човек, реших да проверя това в други ресурси и реших, че тази статия е грешка. Или смятат, че самият филм ще работи като вътрешна изолация (рефлектор), топло е у дома и е студено зад филма и точката на оросяване ще се премести вътре

   Отговарям

Добави коментар