Защо да свързвате машините през гребена и как да го направите правилно?

при монтаж на разпределителни уредиПо правило прекъсвачите, разположени под плота, са свързани паралелно с помощта на джъмпери. Този метод е по-евтин, но има голям недостатък - скобата на машината може да се стопи от ненадежден контакт, което ще доведе до късо съединение и евентуално дори пожар. За да не се случи това, се препоръчва използването на специален гребен или, както правилно се нарича, свързваща шина за автомати. В тази статия ще ви кажем какво е, от какво се състои и най-важното - как да свържете гребената шина в щита със собствените си ръце. И така, всичко в ред.

Характеристики на дизайна

За начало помислете за дизайна на гребена. Продуктът се състои от медна плоча, поставена в пластмасова изолация, която не поддържа горенето. От тази чиния се оставят специални входове, благодарение на които свързване на машини в щита, Броят на плочите съответства на броя на полюсите.

Моля, обърнете внимание, че има гребени с стъпка от 18 и 27 мм. Първите са предназначени за превключване на AB, с ширина, равна на един модул. Съответно, 27 мм е ширина от 1,5 модула. Обърнете внимание на този момент, когато избирате разпределителна шина за вашите собствени условия!

Според броя на полюсите свързващите шини са разделени на еднополюсни, двуполюсни, триполюсни и четириполюсни. Всяко изпълнение има свое предназначение. Например, еднополюсен гребен използва за свързване на еднофазен прекъсвач, а четириполюсен гребен, съответно, за монтиране на трифазни RCD на 4 полюса (три фази и нула).

Броят на крановете може да бъде от 12 до 60, така че използването на гребени за свързване на две електрически машини не е рационално решение. Препоръчително е да използвате разпределителна шина, когато сглобявате големи екрани.

Самите кранове могат да бъдат щифт (маркиращ щифт) или вилица (вилица). Първите се използват много по-често, защото завоите на вилиците не са подходящи за всички машини, те се нуждаят от специална скоба.

Пинов конектор

Щепселен конектор

Отделна скоба

Долна връзка

Последната конструктивна характеристика, за която бих искал да говоря, е напречното сечение на завоите. По правило завоите създават напречно сечение от 16 mm.sq., което е напълно достатъчно, за да издържи натоварване от ток 63 A.

Предимства и недостатъци

Първо, нека поговорим за предимствата на шината за прекъсвачи. Така че, гребенът има следните предимства, когато електрическо окабеляване:

  1. По-добро свързване на комутационното оборудване. Ако връзката на джъмпера е представена от два края на жицата в една скоба, тогава използването на гребен шина намалява тази стойност с 2 пъти, което се показва положително на качеството на контакта.
  2. Както вече казахме, свързващият гребен на доещите машини може да издържи до 63 А.Направете контур от тел, напречно сечение 16 mm.kv. ще бъде много по-трудно.
  3. Окабеляването в щита с помощта на разпределителната шина изглежда по-точно, както може да се види на снимката по-долу:

Появата на електрическия панел

Що се отнася до недостатъците, те са следните:

  1. Не винаги е възможно да свържете машини от различни производители. Факт е, че различни компании могат да произвеждат модулни превключващи продукти с различна височина. В резултат на това кранът не винаги достига до по-малкия AV конектор.
  2. По-проблемна смяна на прекъсвачи в панела. За да замените едно устройство, ще трябва да разхлабите шината за връзка на всички конектори, в противен случай няма да работи, за да го повишите по-високо и без това не можете да получите машината.
  3. Ако има нужда да добавите още един AB към щита, ще трябва или да смените гребена изцяло, или да го свържете с джъмпер, което ще се отрази негативно на естетическия вид на разпределителното табло. Освен това при подмяна ще е необходимо да изключите напрежението на всички захранващи линии, което понякога е много нежелателно, особено в производството.

Между другото, гребената шина може да се използва за свързване не само на прекъсвачи, но и на RCD, както и difavtomatov. За това как да свържете този конектор в екрана, ще опишем по-нататък.

Правила за инсталиране и свързване

Първо трябва да измерите желаната дължина на гребена (ако остатъкът е така или иначе) и да отрежете парчето, от което се нуждаете. Рязането на гума за машини е най-добре с ножовка. Препоръчваме ви да отрежете диелектричния пластмасов корпус с разстояние от 1-2 см, което ще предпази частите на ток и ще предотврати късо съединение, В краищата е необходимо също да поставите тапи или да изолирате краищата с обикновена електрическа лента.

След като се отреже подходяща дължина, пристъпваме към свързване на прекъсвачите с гребен. Тук всичко е просто, шината трябва да бъде поставена в горната част, поставете изводите на щифта в съответните конектори и затегнете винтовете. В един от клемите, крайният, трябва да свържете входния проводник.

Входна връзка

Процесът на свързване е описан подробно във видео пример:

Ако използвате свързващ гребен с мъжки завои, някои производители на машини (Hager, ABB) осигурява отделен конектор (разположен в долната част), към който трябва да инсталирате. Този момент е ясно демонстриран във видеото:

Както можете да видите, няма нищо сложно в инсталирането и свързването на едноредова шина за връзка, поне за примера за свързване на еднополюсни AV. Що се отнася до RCD, difavtomatov и биполярни превключватели, връзката им ще изглежда малко по-различно.

В този случай трябва да използвате биполярен гребен. Фазовите и нулевите кранове на такива шини са разположени през един, така че трябва да направите връзка в съответствие с маркировката (всеки клон в собствен конектор), след което да затегнете здраво винтовите скоби.

Това е всичко, което искахме да ви кажем за свързването на свързващата шина за машини. Направете го сами, дори неопитен електротехник може да направи инсталацията. Основното е да се вземат предвид предоставените препоръки!

Също така препоръчваме да прочетете:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар