Какво представлява кулачният превключвател и за какво е предназначен?

Най-често гърбичните превключватели се използват за превключване на електрически вериги, по-специално за управление на електродвигатели. В тази статия ще ви запознаем с основните характеристики на това устройство, като разкажем как работи, от какво се състои и защо изобщо е необходимо. Снимки и видео примери ще ви позволят да научите още повече за устройството, принципа на работа и целта на превключвателите на гърбицата.

Какво е?

Cam превключватели (на снимката по-долу) са електрически устройства, които са необходими за включване в електрически вериги както на променлив, така и на постоянен ток. Те намериха приложение за превключване на вериги за управление на мощността на оборудването, както и в веригата за оперативно управление на други електрически устройства. Устройствата могат да се използват в вериги с ниско напрежение и в вериги с напрежение до 500 V - за променлив ток (честота 50-60 Hz) и до 220 V DC.

вид

Те са изработени от висококачествени изолационни и проводими материали и са създадени, като се използва успешен опит в създаването на съвременни технологии, както и знания, придобити в развитието на комутационни устройства. Кулачковите превключватели се характеризират с малкия си размер, те са устойчиви на краткотрайно претоварване във веригата, а също така имат добри възможности за превключване. За да ги предпазите от ток на късо съединение в електрическата верига, трябва да използвате предпазители с предпазители.

дизайн

От самото име на това устройство става ясно, че дизайнът се дължи на използването на "гърбици", които задействат определен "тласкач". Устройството за превключване на гърба предполага наличието на група от превключващи елементи, променяйки позицията на които можете да постигнете определено местоположение за работата на различни вериги за превключване. Местоположението на контактите и гърбиците се нарича програма за превключване (целта му е да се съберат конкретна схема на свързване). Те са разположени вътре в пластмасовия корпус, който е направен на базата на меламин.

Можете ясно да видите дизайна на устройството на диаграмите по-долу:
От какво се състои апаратътМонтаж на DIN шина

Такъв корпус е имунизиран срещу електрически дъги и вихрови токове. Дизайнът на превключвателя на гърбицата позволява да се включват и изключват всички контакти почти едновременно. Това се осигурява от факта, че гърбицата на един елемент е свързана механично с други гърбици. Използването на сребро в контактно устройство, което е по-добро от същата мед, издържа на електрическа дъга, осигурява добри характеристики на превключване и повишена износоустойчивост. Превключвателят трябва да бъде ясно фиксиран в определено положение, за което е необходим заключващ механизъм за задвижването. Също така в дизайна има ограничител на движението на задвижването. Целта му е ясно да се постави превключвателят в крайно положение.Задвижването или вала на апарата е квадратна пръчка. За надеждна работа и добро контактно превключване, той трябва да бъде направен от метал, за да издържи натоварването при превъртане. Това е много важно, когато се използва управление на двигателя. За управление на задвижването на превключвателя се използва дръжка, изработена от изолационен материал.

Устройството за превключване на камера е ясно демонстрирано на видео от един от топ производители на контакти и ключове, ABB компании:

Принцип на работа

Принципът на превключвателя на гърбицата се основава на включването на конкретна група контакти чрез завъртане на устройството на устройството. Завъртайки дръжката до желаното положение, задвижването се завърта около оста си и задвижва разположените върху нея гърбици. Те от своя страна затварят определена група контакти. За да разберете как работи контактната група, трябва да разгледате схемата на превключване, която е съставена на базата на необходимата схема за връзка. Когато задвижването е в желаното положение, превключвателят се фиксира в него с помощта на специален заключващ механизъм и веригата започва своята работа. За да се върнете в нулево положение, е необходимо отново да завъртите дръжката. Според принципа на действие те се разделят на превключватели с автоматично връщане на дръжката в положение и ръчно.

уговорена среща

Cam превключвател е необходим за:

  • механизми за управление, които се задвижват от трифазни и еднофазни двигатели, за промяна на връзката на намотките на двигатели с променлив ток (звезда-делта), промяна на посоката на въртене;
  • управление и сигнализация в оперативни вериги;
  • може да работи като превключвател, да превключва работните позиции на електрическата заваръчна машина;
  • превключване на необходимата връзка на съпротивителната група;
  • осигуряване на превключване на режимите на работа на отоплителното оборудване;
  • включване и изключване на задвижващия механизъм на секционния разединител в трансформаторните подстанции.

Област на приложение

Тези устройства се използват в ежедневието, в индустриалното производство, в съоръженията за електрозахранване, в речното корабоплаване, на морските плавателни съдове, в пода на електрически превозни средства без железопътен транспорт. Тяхната цел е и управлението на механизмите в селското стопанство. С помощта на този превключвател можете да организирате байпасна връзка. Използва се за изтегляне от веригата на оборудването или част от веригата, за извършване на ремонтни или поддържащи работи.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Така че разгледахме устройството, принципа на работа и целта на превключвателя на гърбицата. Надяваме се информацията да ви е била полезна и разбираема!

Ще бъде полезно да прочетете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар