Характеристики на винтидж лампи Edison и примери за тяхното използване

В една от нашите статии разказахме как да направите окабеляване в ретро стил, където бяха предоставени снимки на идеята за използване на усукани проводници, както и декоративни изводи и превключватели, декорирани в античен стил. Винтидж крушки с нажежаема жичка, които наскоро се превърнаха в ново модно решение в организацията на вътрешно и външно осветление, перфектно ще допълнят ретро стила. В тази статия ще разгледаме основните характеристики, както и примери за снимки, показващи как изглеждат лампи Edison в интериора на къщи и апартаменти.

Трябва ли да използвам ретро крушки?

Ако не се съмнявате дали да купувате декоративни крушки или е по-добре да изберете светодиоди, тогава първо препоръчваме да проучите плюсовете и минусите на използването на лампи на Edison. И така, предимствата на продуктите са следните:

 1. Те ви позволяват да се отдръпнете от съществуващите стереотипи в организацията на осветлението, което прави интериора изключителен.
 2. Създайте уютна атмосфера.
 3. Те работят с димер, така че можете да направите романтично осветление в стаята.

Сред недостатъците искам да отбележа по-високата цена на винтидж лампи Edison, както и характеристики, по-ниски от светодиодите: по-кратък експлоатационен живот, по-висока консумация на енергия и чупливост на стъклена крушка. Сега ще поговорим за това по-подробно.

Основни характеристики

И така, най-важните технически характеристики на лампите Edison са следните:

 • тип цокъл за мрежова връзка: E27, E14;
 • номинално напрежение 220 волта;
 • експлоатационен живот от 2000 до 3500 часа;
 • цветна температура от 2100 до 2700K;
 • мощност от 20 до 100 вата;

Размерите (дължина и диаметър) могат да варират в зависимост от формата на крушката.

Антични форми на крушки

Бих искал да говоря и за волфрамовата нишка, която се намира вътре в крушката. Броят на нишките може да бъде различен, до 20. Съответно, колкото повече от тях, толкова по-висока е цената на реколта крушки с нажежаема жичка. Формата на волфрамовата нишка също може да бъде различна, а именно:

 1. Лист
 2. спирала
 3. фиба
 4. рибена кост
 5. Клетка за катерица
 6. контур
 7. спирала

Форми на нихромни филаменти

В интериора всяка опция изглежда доста оригинална, така че можете да изберете подходящия дизайн на ретро лампи за вашите собствени условия.

Трябва също да се отбележи, че има LED крушки Edison, характеристиките на които се различават. Първо, експлоатационният живот на светодиодите е от 20 до 30 хиляди часа. На второ място, LED ретро лампите консумират по-малко енергия, защото при ниска мощност те блестят много по-добре.

Е, завършвайки описанието на техническите характеристики, бих искал отделно да говоря за производителите на винтидж светлинни източници. Популярни марки, участващи в производството на лампи Edison, са Danlamp (Дания), RIGHI LICHT AG (Швейцария), Calex (Холандия) и Uniel (Китай).

Можете да видите разликите между крушките от различни производители на видеото:

Сравнение на характеристиките и разглобяването на антикварната лампа

Идеи за приложение на снимки

Така стигаме до най-интересната част на статията - преглед на успешното използване на антични крушки с нажежаема жичка. И така, на вашето внимание снимка на лампите на Едисон в интериора на къщи и апартаменти:

Както можете да видите, винтидж източниците на светлина изглеждат страхотно в комбинация с дизайнерски лампи, бра и полилеи. Също така, интериорът може да бъде допълнен по оригинален начин с помощта на гирлянди от крушките на Едисън (тази идея е показана на една от снимките). Препоръчваме ви да използвате ретро лампи при организиране осветление в кухнятакакто и в зоните за отдих! В крайна сметка препоръчваме да гледате видео, което показва още повече идеи за използване на тези източници на светлина в интериора:

Готови решения за дома

Ще бъде интересно да прочетете:

Сравнение на характеристиките и разглобяването на антикварната лампа

Готови решения за дома

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар