5 схеми за безпроблемно включване на лампи с нажежаема жичка

Крушките на Илич все още остават лидери по популярност поради цената си, но имат много голям недостатък - краткият срок, дължащ се на унищожаването на нишката при включване. Понастоящем разработени електронни устройства за плавно включване на лампи с нажежаема жичка, които подават напрежение към спиралата от нула до максимум няколко секунди. Постепенното нагряване на нишката ви позволява да удължите живота на крушката няколко пъти, вместо декларираните 1000 часа. Проектираните схеми за самостоятелно сглобяване имат малко детайли и обикновено не изискват настройка. В тази статия ще разгледаме как да направим плавно включване на 220 V лампи с нажежаема жичка със собствените си ръце.

Внимание! Въпросните устройства имат мрежово напрежение на елементите и изискват специални грижи по време на монтажа и пускането в експлоатация.

Тиристорна верига

Тази скица може да се препоръча за повторение. Състои се от общи елементи, които събират прах по таванските помещения и килерите.

Dovl на тиристорите го направете сами

В моста на токоизправителен мост VD1, VD2, VD3, VD4 като ограничител за натоварване и ток е лампа с нажежаема жичка EL1. Тиристорът VS1 и превключващата верига R1 и R2, C1 са инсталирани в рамената на токоизправителя. Монтажът на диодния мост се дължи на спецификата на тиристора.

След подаване на напрежение към веригата, токът преминава през нишката и навлиза в изправителния мост, след което електролитният капацитет се зарежда през резистора. Когато се достигне напрежението на прага на отваряне на тиристора, той се отваря и преминава през себе си тока на крушката с нажежаема жичка. Оказва се постепенно, плавно загряване на волфрамовата спирала. Времето за загряване зависи от капацитета на кондензатора и резистора.

Triac верига

Триакната верига има по-малко подробности благодарение на използването на triac VS1 като ключ за захранване.Устройството на триака Елемент L1 дросел за потискане на смущения при отваряне на захранващия превключвател, той може да бъде изключен от веригата. Резистор R1 ограничава тока до управляващия електрод VS1. Времето на основната верига се извършва на резистора R2 и капацитет С1, които се подават през диода VD1. Работната схема е подобна на предходната, когато кондензаторът се зарежда до напрежението на отваряне на триака, той се отваря и през него и лампата започва да тече ток.

Запалете

Снимката по-долу предоставя триаков контролер. Той, в допълнение към регулирането на мощността в товара, също така произвежда плавно подаване на ток на лампата с нажежаема жичка по време на включване.

Триак Аси

Схема на специализиран чип

Чипът kr1182pm1 е специално проектиран за изграждане на всички видове фазови регулатори.

kr1182pm1

В този случай напрежението на нажежаемата крушка с мощност до 150 вата се регулира от силите на самия чип. Ако трябва да контролирате по-мощен товар, голям брой осветителни тела едновременно, към контролната верига се добавя триак за захранване. Вижте следната фигура за това как да направите това:

Връзка с микрочип

Използването на тези устройства с мек старт не се ограничава до лампи с нажежаема жичка, а също така се препоръчва да се инсталират заедно с 220-волтови халогенни устройства. Устройствата, подобни по принцип на работа, са инсталирани в електрически инструменти, които плавно стартират арматурата на двигателя, като също така удължават няколко пъти експлоатационния живот на устройството.

Важно! С флуоресцентни и LED източници инсталирането на това устройство строго не се препоръчва. Това се дължи на различна схема, принципа на работа и наличието на всяко устройство със собствен източник на гладко отопление за компактни флуоресцентни лампи или липсата на нужда от това регулиране за светодиодите.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, в което визуално се изследва още една популярна схема за сглобяване на устройството - върху полеви транзистори:

Направи си транзистор

Сега знаете как да направите устройство за плавно включване на 220 V лампи с нажежаема жичка със собствените си ръце. Надяваме се, че диаграмите и видеоклиповете в статията са ви били полезни!

Също така препоръчваме да прочетете:

Направи си транзистор

(7 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Yang

  Изберете малка крушка за ток 2,5 ... 3,5 волта и поставете в серия с 220-волтова лампа с нажежаема жичка. Включването е гладко, дори ясно видимо. В къщичката поставям такъв монтаж вече няколко години, той работи без проблеми. Например ток 75/220 = 0,34 A минава през лампа от 75 W, търсим малка крушка с такъв номинален ток, тя обикновено се записва директно върху основата и се поставя в последователност. Спадът на напрежението върху тази лампа ще бъде малък, поради което на практика няма да повлияе на основната работа.

  отговор
  • Николас

   .... Имам СССР поялник ("пистолет", 75 W) с 3.5 V пилотна светлина в дръжката. Той е свързан последователно с NE. Работи от сто години! ..

   отговор

Добавете коментар