Какво е термично реле и за какво е то?

Едно от защитните устройства, използвани в електрическите инсталации, е термично реле, което се използва за защита на двигателя от претоварване. Днес има различни видове и видове на тези продукти, но всички те имат сходна област на приложение. В тази статия ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp относно устройството, принципа на работа и предназначението на термичните релета.

дизайн

За начало ще ви кажем от какво се състои релето за термична защита. Основата на RT е явлението, описано от физическия закон на Джоул-Ленц:

Количеството топлина, генерирано в даден участък от електрическа верига, е пропорционално на квадрата на силата на тока и съпротивлението на тази секция.

Този феномен успешно се използва при термично освобождаване. Кратка секция на веригата, действаща като излъчвател на топлина, е навита в спирала около изолатора. Целият ток, преминаващ през електрическата машина, преминава през този раздел. Непосредствено до спиралата е биметална плоча, която при нагряване се огъва и действа върху контактната група. Плочата се състои от два различни метала, които имат различни коефициенти на разширение по време на нагряване, комбинирани в един елемент.

Биметална плоча

Снимката по-долу показва раздел от текущия апарат. През проводниците преминава три фази на мощност към електродвигателя. Нагревателната бобина е разположена отгоре на биметалната плоча, за да намали фалшивата реакция от външни влияния. Плочите опират до подвижна щанга, която натиска механизма за освобождаване. Отгоре е пружинният регулатор на текущата инсталация за фина настройка на границите на работа и две групи контакти (отворени НЕ и затворени NC).

Секционен апарат

Принцип на работа

Как изглежда термичното реле, както сте научили, сега отиваме по-нататък и разказваме как работи това устройство. Както казахме по-рано, RT предпазва двигателя от продължително претоварване.

Сертификат на двигателя

Всеки двигател има табела с номинален ток с номиналния работен ток. Има механизми, в работата на които е възможен излишък от работния ток, както при стартиране, така и в работния процес. При продължително излагане на такива претоварвания настъпва прегряване на намотките, разрушаване на изолацията и повреда на самия двигател.

Намотката изгоря

Това реле за термична защита е проектирано да действа върху управляващата верига чрез деактивиране на веригата, отваряне на контактите или чрез подаване на предупредителен сигнал на дежурния персонал, затваряне на контактите. Устройството се инсталира след пускащия контактор в силовата верига пред електродвигателя, за да се контролира преминаващият ток.

Параметрите се задават нагоре от номиналния ток на двигателя с 10-20%, според паспортните данни. Изключването на машината не става веднага, но след определено време. Всичко зависи от околната температура и тока на претоварване и може да варира от 5 до 20 минути.Неправилно избраният параметър ще доведе до невярна реакция или игнориране на претоварване и повреда на оборудването.

Графичното обозначение на устройството в диаграмата съгласно GOST:

схема

Можете да научите повече за това как работи термичното реле и как работи, като гледате това видео:

Устройство и принцип на работа на РТТ

уговорена среща

Веднага бих искал да кажа, че съществуват различни видове и видове термични релета и съответно обхватът на всяка класификация е свой. Накратко говорим за назначаването на основните видове устройства.

RTL - трифазен, предназначен да предпазва двигателя от претоварване, фазов дисбалансзабавено стартиране или задръстване на ротора. PML стартерите са монтирани на контакти или като независимо устройство с KRL терминали.

RTL

RTT - в три фази, предназначени за защита на моторите с клетка-клетка от токове на претоварване, фазов дисбаланс, задръстване на ротора на двигателя, продължителен старт на механизма. Може да се монтира на стартери PMA и PME, както и независимо да се инсталира на панела.

PTT

RTI - защита на електродвигателя от претоварване, фазова асиметрия, дълъг старт и задръстване на машината. Трифазно термично реле, монтирано на стартери от серия KMT и KMI.

Rti

TRN е двуфазно реле, което контролира работата и режима на стартиране, има само ръчно връщане на контакти, работата на устройството е слабо зависима от околната температура.

TRN

 

Твърдофазните трифазни релета нямат движещи се части, не зависят от състоянието на околната среда и се използват на експлозивни места. Той следи тока на натоварване, ускорението, фазовата повреда, задръстването на механизма.

RTI електротермална

RTK - регулирането на температурата се извършва с помощта на сонда, разположена в тялото на електрическата инсталация. Това е термореле и контролира само един параметър.

RTK

RTE е реле за топене на сплав, електропроводимият проводник е направен от метална сплав, при определена температура се топи и механично прекъсва веригата. Това термично реле е интегрирано директно в контролираното устройство.

RTE

Както се вижда от нашата статия, има голямо разнообразие от контрол върху състоянието на електрическите инсталации, различаващи се по вид и външен вид, но еднакво предпазващи електрическото оборудване. Това беше всичко, което исках да ви кажа за устройството, принципа на работа и предназначението на термичните релета. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

Устройство и принцип на работа на РТТ

(9 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар