Характеристики и обхват на кабела KRPT

Често на електротехниците се налага да свързват мобилно оборудване и инструменти и трябва да намерите кабел със съответния клас на гъвкавост, така че жилата и изолацията му да не се повредят по време на работа. Плътният гъвкав кабел ви позволява да свързвате и мощно електрическо оборудване. Пример е връзката на заваръчна машина или използването на кабел от машината към държача на електрода и масовото свързване. Тези нужди възникват както в ежедневието, така и в производството. Днес ще говорим за един от видовете такива продукти и ще разгледаме кабела KRPT, неговите технически характеристики и обхват.

Етикетиране Обяснение

От маркирането на проводника можете да разберете за предназначението му и от какво се състои. MSCT означава:

 • К - кабел.
 • P е каучук. Говори за материала, от който е направена изолацията и обвивката.
 • P - преносим тип. Това писмо указва възможността за „подвижна“ инсталация, т.е. че по време на работа оборудването и устройствата, свързани към него, могат да се движат. Ще поговорим повече за обхвата по-късно.
 • Т е тежък.

Характеристики на дизайна

Гъвкавите проводници обикновено се правят с медни проводници, тъй като алуминият не се използва за създаване на многожична сърцевина. От това следва, че KRPT е меден кабел с гъвкави многожични сърцевини, има гумена изолация и обща обвивка, също направена от каучук. Може да се използва както за вътрешен монтаж, така и за външен монтаж. Кабелните продукти с гумена изолация имат добра гъвкавост и защита. С помощта на KRPT можете да свържете нестационарни електрически уреди и задвижвания на машини, както и ръчни електроинструменти.

Гъвкав дизайн на кабела

Описание на характеристиките

Кабел KRPT е широко използван и може да се използва за свързване на товара към електрическата мрежа. Нека разгледаме основните технически характеристики на проводника:

 1. Напрежение 660 / 1000V AC или DC, съответно.
 2. Допустимото токово натоварване (плътност на тока) е в границите 3-20 A / mm2.
 3. Диапазонът на работната температура е типичен за кабели с гумена изолация, вариращи от -60 до +50 градуса по Целзий. В краткосрочен план може да достигне 75 градуса по Целзий.
 4. В зависимост от площта на напречното сечение на сърцевините и броя им, външният диаметър варира от 8 до 69 мм.
 5. Редица напречни сечения на вени - от 0,75 квадратни метра. mm до 400 квадратни метра mm
 6. Броят на ядрата е от 1 до 4. Защитният или неутрален проводник е маркиран жълто-зелен или син, което съответства на международната система за маркиране. "Земна" вена може да бъде по-тънка от останалите, например 3x2,5 + 1x1,5 - има три вени по 2,5 квадратни метра всяка. мм и 1 с напречно сечение 1,5 квадратни метра. mm
 7. Съответно теглото на кабела е от 90 до 9900 кг / км.
 8. 8 външни диаметра - минимален радиус на огъване.
 9. Срокът на експлоатация е 4 години.
 10. Съставът на изолацията не позволява изгарянето да се разпространява и позволява използването на кабел за външен монтаж без допълнителна защита.

KRPT най-често се доставя в барабани с диаметър от 10 до 22 см, минималната му конструктивна дължина е 100 м. За малки партиди кабели до 100 м се използва опаковане на бобини. Кабелът съответства на: GOST 13497-77 и OST 16 0.505.003-77.

Следва таблица с типични сечения на проводника:

Напречно сечение на кабел KRPT

Област на приложение

KRPT кабел се използва, когато е необходима мобилна връзка. Например, върху повдигащи механизми: кранове, подемници, кран греди. Той е окачен за захранване на подвижна количка. Можете също така да използвате проводника за заваряване и свързване на заваръчната машина.

В някои случаи KRPT се използва за свързване на контролни и измервателни вериги. Но според предназначението и техническите си характеристики, той няма да замени специализиран вариант за управление от типа KVVG, В допълнение, този кабел е подходящ за разширителен монтаж, особено ако удължителният кабел ще се използва на открито.

Домашен трифазен удължителен кабел

Поставянето на открито е разрешено, като се фиксира върху кабели. Не може да се монтира под земята без допълнителна защита, тъй като съществува риск от повреждане на изолацията под налягане на почвата.

Топ производители

За съжаление, KRI е преустановен, той може да бъде заменен KG кабел (кабел гъвкав). По принцип кабелът KG е пълен аналог на KRPT в техническите спецификации, с изключение на някои от неговите опции. В същото време трябва да се отбележи, че въпреки че KRI е прекратено, той може да бъде закупен от запаси, струва си да обърнете внимание на следните производители:

 1. Rybinsk кабел.
 2. OJSC Електрокабел.
 3. CAMCABLE фабрика.
 4. GC „SEVCABLE“.

С това приключваме прегледа на този вид проводник. Сега знаете техническите характеристики на кабела KRPT, обхвата и основните секции.

Свързани материали:

Зареждане...

Добави коментар