Характеристики на контролния кабел KVVG

Кабелни линии от различни видове се използват за полагане на електропроводи и контролни линии, техните имена съвпадат с предназначението. Управляващият кабел е предназначен за свързване на оборудване за автоматизация, сензори, управляващи вериги и други подобни. Често електротехниците трябва да се свързват с тяхната помощ и мощност, но не твърде мощни устройства за временна работа и при спешни случаи, за да увеличат максимално допустимия ток на натоварване, усукват проводниците заедно и равномерно ги разпределят според броя на фазите или полюсите на захранващата мрежа. Това се дължи на липсата на подходящи материали по това време. Нека да разберем защо се използва кабелът KVVG, как се декодира етикетирането и какви са техническите му характеристики.

Обяснение на обозначението

Съкращението KVVG се дешифрира, както следва:

 • К - контролен кабел;
 • Вътрешна изолация от поливинилхлориден пластификатор;
 • B - означава, че външната изолация също е от PVC;
 • G - гъвкав, ядрен клас I, колкото по-малък е броят (по-близо до I) в класа на гъвкавост, толкова по-гъвкав е проводникът.

Управляващият кабел обикновено е многожилен. KVVG се произвежда с различен брой ядра от 4 до 61. Ако върху маркировката се добави буквата „Е“, тогава се добавя екраниращ слой. Той е необходим за защита на линията от прослушване други линии, разположени наблизо.

Диаметър на проводника

Сортовете с NG и NG-l в маркировката означават негорим кабел и вариант с минимално разпределение на продуктите от горенето. Това трябва да се има предвид при работа при повишени температури.

Друг важен момент: KVVG - меден кабел, а AKVVG - алуминий. Така описанието и съставът се съдържат в заглавието.

Характеристики на дизайна

Тъй като кабелът KVVG е многожилен за удобството на работа с него, може да има проводници цветна маркировка (ако към името се добави буквата „С“) под формата на лента, плътен цвят или цифрова.

В зависимост от площта на напречното сечение, кабелът може да съдържа от 4 ядра до 61. Те ​​могат да бъдат допълнително обвити с лента от полиетиленово или полиамидно фолио или кабелна или телефонна хартия. Необходимо е да се отдели сърцевината от външната изолация и да се осигури тяхната мобилност. Може би отсъствието му, ако са изпълнени тези условия.

Дизайн на контролния кабел

Дизайнът на проводниците беше както следва: централната вена, около нея първият ред, вторият ред и така нататък. Ядра са усукани по протежение на кабел като спирала. В същото време във всеки ред има броеща двойка; във всяка версия на HVAC той има червена и синя изолация.

Необходима е броеща двойка за правилното определяне на краищата, доклад от нея в една или друга посока. Това е много удобно при инсталиране на електрическо оборудване, когато кабелът вече е положен, а краищата му са толкова отдалечени, че не е възможно да се звъни мача без използването на допълнителни технически средства.

Във видеото по-долу дизайнът на кабела KVVG визуално се изследва:

Технически спецификации

KVVG кабелът може да се използва в инсталации от 660 волта и 100 Hz с променлива честота на напрежението. Максималното напрежение на инсталациите за постоянен ток е 1000 V. Изпитването на проводника се извършва при 2500 V. KVVG може да бъде пуснат в експлоатация при температури на околната среда от -50 до +50 градуса по Целзий. Максималната допустима температура е –70 градуса по Целзий.

Важно! Разгледаната марка кабел не трябва да се подлага на механични натоварвания и напрежения, при полагане е необходимо предварително да се вземат предвид всички фактори, които могат да доведат до провисване, вибрации, надлъжно напрежение и други. При спазване на тези условия експлоатационният живот на KVVG, положен в тунела, в гофрирането или канала, е 25 години, а на открито и в помещения с висока влажност и други вредни фактори - 15 години.

Характеристики на KVVG кабела, които трябва да знаете:

 • Нормално съпротивление на изолацията на кабела, ако е полиетилен - 300 MΩ, PVC - 6 MΩ.
 • Дебелината на изолацията е от 0,6 до 0,8 мм, в зависимост от площта на напречното сечение на сърцевините (колкото по-голяма - толкова по-дебелата).
 • Конструкционната дължина на KVVG е 150 метра, но се намира и в заливи с различно количество кабел.
 • Размер на диапазона от 0,75 мм2 всяка сърцевина до 10 мм2, от 4 до 61 вени.

Кабели с проводници до 1,5 мм2 може да съдържа максимален брой ядра - 61. Е, в случай на секции от 4-6 мм2 - от 4 до 10. Някои производители могат да произвеждат KVVG и с два проводника по 0,5 мм всеки2 и други.

Теглото на линията зависи както от диаметъра на проводниците, така и от тяхното количество. По-долу е дадена таблица, където в първата колона е броят на ядрата и напречното им сечение, във втората - размерите на външния диаметър на KVVG, в третата - тегло (kg на км).

Таблица с напречно сечение на кабели

Област на приложение

KVVG се отнася до контролни кабели, обхватът им са управляващи вериги и управляващи вериги. В същото време широк диапазон на размера показва, че той не е с нисък ток. Основната му цел е да управлява всякакви, дори мощни контактори и получавате информация от сензори и крайни превключватели.

Техническите характеристики позволяват да се издържа на работата на задвижващите механизми, като топлинни пистолети и електродвигатели, но силните кабели са по-добри за свързването им.

Производители

Сред местните производители има достатъчно представители на тези продукти:

 • LLC "RT RT-Cable"
 • LLC "Rybinskkabel"
 • LLC "Plant Agrocable"
 • АД Беларускабел
 • LLC "TD" VOKZ "
 • LLC "TD Voronezhtelekabel"
 • JSC Cable Factory Kavkazkabel
 • OJSC NP Podolskkabel
 • Псковкабел OJSC
 • LLC "Rybinskkabel"
 • Sibcable АД, KhKA LLC
 • LLC GC Sevcable
 • LLC Tomskkabel

Проводникът се произвежда в съответствие с GOST 1508-78 и има съответните характеристики. Аналози:

 • NYY
 • (N) YM (St);
 • NYM-J;
 • NYM-О;

Техническите характеристики на кабела KVVG и асортиментът от напречни сечения позволяват използването му в широк спектър от електрически инсталации. Напрегнатите версии ще спестят място в таблата за кабели и ще подобрят окончателния вид и дълготрайност на инсталацията с автоматизирано управление, както и инсталирането на операторски табла с голям брой настройки и сензори. Надяваме се, че предоставената информация беше разбираема и полезна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

Зареждане...

Добави коментар