Характеристики на проводника PUGNP и причините за опасността му

Сред голямото разнообразие от проводници и кабели има различни опции. Всеки от тях има своите предимства (например технически спецификации) и недостатъци (да кажем цената). Сред евтините продукти човек може да различи проводника PUGNP, той има много общо с кабела (два слоя изолация, най-популярните напречни сечения за домашно окабеляване и др.). Веднага направете резервация, че според PUE той не може да се използва в електрическо окабеляване поради лошите му противопожарни качества. Има обаче търсене на този проводник и това се дължи на неговата цена. Нека разгледаме техническите характеристики на PUGNP, за какво е предназначен и кое е най-важно - какво е опасно.

Етикетиране Обяснение

Името на проводника PUGNP се дешифрира, както следва:

 • P - тел.
 • ООН - универсален.
 • G - гъвкав.
 • P е плосък.

Може би сте забелязали, че буквата G не е на мястото си в обозначението, защото буквите UN - означават „универсални. Не се знае защо това се е случило. Но трябва да се каже, че има монолит PUNP тел, Между другото, това се случва както в медна, така и в алуминиева версия, в противен случай техническите му характеристики са подобни на PUGNP.

Площта на напречното сечение на сърцевината също е посочена в маркировката, тип:PUGNP 2x2.5.Това обозначение означава 2 проводника от 2,5 мм2, Действителното напречно сечение може да бъде по-ниско от 30% от номиналното. Това се дължи на факта, че техническата спецификация, за която е произведен този проводник, не регулира стриктно спазване на напречното сечение, в него допустимата грешка при производството е 30%. Това означава, че претендираните 1,5 "квадрата" в действителност могат да бъдат равни на 1, което на практика представлява голяма опасност.

дизайн

Проводникът се състои от две или три гъвкави многожични ядра, всяко от които е затворено в изолация, всички ядра са покрити със слой с обща изолация. В PUGNP неутралният проводник е маркиран в синьо, а в триядрен вариант - зелено-жълт (райе) земя. Външната изолация е бяла, както се вижда на снимката по-долу. С това приключва описанието на външните параметри. Произвежда се в съответствие с техническите спецификации на TU 3551-001-97568813-2008.

Външен вид на PUGNP

Основни параметри

Технически характеристики на проводника PUGNP:

 1. Ядрата са изработени от мед, най-малко 7 проводника с дебелина 0,3 мм всяка.
 2. Напрежение: 450V DC, 1000V AC.
 3. Изолационен материал - PVC.
 4. Работен температурен диапазон от -50 ° C до + 50 ° C. При продължително загряване може да издържи до 70 ° C, а при краткотрайни + 80 ° C.
 5. Температурата на монтажа не е по-ниска от -15 ° C, при по-голяма студ изолационният слой може да се повреди.
 6. Тип на монтаж - фиксиран.
 7. Гъвкавост: най-малко 10 външни диаметра на жицата.
 8. Влажност на околната среда до 100% (при t = + 35 ° C).
 9. Срокът на експлоатация е 15 години.
 10. Изолационно съпротивление 10 MΩ.
 11. Дължина на конструкцията от 100 m.
 12. Обхват на секцията за две жици от 0,35 мм2 до 6,0 мм2, за триядрен - от 0,35 мм2 до 4,0 мм2.

Предлагаме ви да се запознаете с таблицата на теглото и външния диаметър за определени участъци от проводника PUGNP:

Секции PUGNP

На пазара има много производители, които произвеждат PUGNP. Заслужава да се отбележи, че техническите спецификации зависят от отговорността на производителя. Сред тях са:

 • АД Беларускабел, Мозир
 • Luke-Cable LLC, Great Luke
 • LLC TD PromEl, Oryol

Област на приложение

Проводникът е проектиран да свързва осветителни вериги до 250V ~. Техническите характеристики обаче позволяват използването му за захранване на силови вериги, като например гнезда. Допустимият токов кабел зависи от неговото напречно сечение, следователно трябва да се отбележи, че максималното напречно сечение на PUGNP проводниците е до 6 mm2, Това трябва да се вземе предвид при изчисляване на текущото натоварване.

Както вече споменахме, този проводник е забранен от PUE. Има няколко причини за това:

 1. Произвежда се съгласно остарели технически спецификации с големи допустими отклонения в напречното сечение. Освен това номиналното напречно сечение на едно място на проводника не гарантира, че то ще бъде непроменено по цялата му дължина. Възможно е на места вената да е по-тънка.
 2. Тънка изолация. Изолационният слой на PUGNP върху сърцевината достига 0,3 mm в най-лошия случай, външният слой - до 0,5 mm. Освен това, според PUE, минималната дебелина на изолацията трябва да бъде от 0,4 мм. Това води до леко увреждане на изолационния слой. При полагане си струва да се обмисли. Отвореното полагане, полагането в земята или във вода е нежелателно (най-вероятно неприемливо). Трябва да използвате гофрирането кабелни канали или метални тръби.
 3. Тънката изолация води до повишена опасност. пожарно окабеляване.

Въпреки това, въпреки забраните, този проводник често се използва за времеви линии. За основен ремонт на окабеляването горещо препоръчваме да разгледате други кабели. Какво може да замени PUGNP? За висококачествено окабеляване можете да използвате кабел VVG, VVGng или NYM - Това са неговите аналози, които не са забранени от PUE.

Свързани статии:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар